شناسهٔ خبر: 70676904 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: شما نیوز | لینک خبر

استارت‌آپ

یک شگفتی دیگر از چینی‌ها | ترجمه در لحظه افکار با این استارت‌آپ

فناوری جدید چینی جهان را به وجد آورده است. بیماران آسیب دیده مغزی به وسیله این فناوری می‌توان افکار خود را بیان کنند.

صاحب‌خبر -

به گزارش شمانیوز: شرکت «NeuroXess» که یک استارت‌آپ چینی است، دو پیشرفت بزرگ در فناوری رابط مغز و رایانه(BCI) داشته و به کمک یک بیمار آسیب دیده مغزی شتافته است. اولی توانایی این استارت‌آپ در رمزگشایی افکار به گفتار در لحظه است و دیگری، کنترل از راه دور یک بازوی رباتیک با استفاده از افکار به تنهایی است.

 

به نقل از آی‌ای، رابط جدید این استارت‌آپ همچنین به کاربر این امکان را می‌دهد تا با یک مدل هوش مصنوعی صحبت کند و یک آواتار دیجیتال را ایجاد کند.

 

این آزمایش‌ها نتیجه آزمایشی است که در اوت ۲۰۲۴ در بیمارستان هواشان(Huashan) انجام شدY جایی که جراحان مغز و اعصاب یک دستگاه رابط مغز و رایانه انعطاف‌پذیر ۲۵۶ کانالی را در مغز یک بیمار کاشتند.

 

بیمار یک زن ۲۱ ساله مبتلا به صرع بود که در ناحیه حرکتی مغز، ضایعه‌ای فضاگیر داشت.

 

شرکت NeuroXess با استفاده از این رابط می‌تواند ویژگی‌های الکتروکورتیکوگرام(ECoG) را از باند گامای بالا سیگنال‌های مغزی بیمار ضبط و تجزیه و تحلیل کند.

 

به گفته این شرکت، این سیگنال‌ها با شناخت پیچیده و هماهنگ‌سازی عصبی مرتبط هستند و داده‌های دقیق فعالیت مغز، به ویژه اطلاعات حرکتی و حسی را ارائه می‌دهند.

 

ترجمه سیگنال‌های مغزی

 

از باند گامای بالا(۱۵۰ - ۷۰ هرتز) سیگنال‌های ECoG برای آموزش یک مدل شبکه عصبی برای رمزگشایی در لحظه استفاده شد و به تاخیر سیستمی زیر ۶۰ میلی‌ثانیه رسید. این رابط همچنین می‌تواند در عرض چند دقیقه پس از جراحی، مناطق عملکرد مغز را به طور دقیق ترسیم کند.

 

پس از آموزش، بیمار می‌توانست در عرض ۴۸ ساعت به بازی‌های رایانه‌ای تنیس روی میز و بازی معروف مار بپردازد. گزارش شده است که این بیمار طی دو هفته قادر به استفاده از سیستم عامل مغز-رایانه این شرکت موسوم به XessOS و اجرای برنامه‌های رایج گوشی‌های هوشمند بوده است.

 

گفته می‌شود که این بیمار همچنین می‌تواند سیستم‌های خانه هوشمند و ویلچر را کنترل کند که به طور قابل‌توجهی کیفیت زندگی روزمره او را افزایش داده است.

 

در حالی که اینها قابل توجه است، آنچه بیشتر قابل توجه است، این است که این رابط جدید می‌تواند حرف‌های فرد را از مغزش بخواند. این یعنی می‌تواند سیگنال‌های مغزی را بخواند و به گفتار ترجمه کند.

 

زبان چینی بر خلاف زبان‌های الفبایی، به دلیل ماهیت تک هجایی، آهنگی و نمادی خود، از نواحی بیشتری از مغز استفاده می‌کند که درک سیگنال‌های مغز را پیچیده‌تر می‌کند. به گفته شرکت NeuroXess، این امر مستلزم توسعه مکانیسم‌های عصبی تخصصی‌تر و روش‌های رمزگشایی بود.

 

رابطی که با هوش مصنوعی تعامل دارد

 

استارت‌آپ

این شرکت گزارش می‌دهد که این رابط جدید با استفاده از ۱۴۲ هجای رایج چینی در عرض پنج روز به ۷۱ درصد دقت رمزگشایی گفتار با تأخیر رمزگشایی کمتر از ۱۰۰ میلی‌ثانیه دست یافته است. این بالاترین سطح رمزگشایی در لحظه گفتار چینی است که تا به امروز در چین به دست آمده است.

 

این شرکت همچنین ویدئویی منتشر کرد که نشان می‌دهد این بیمار می‌تواند به طور مستقیم با افکارش، دست‌های رباتیک را کنترل کند تا مثلا یک سیب یا گلابی را بگیرد یا به زبان اشاره صحبت کند.

 

این دستگاه همچنین به بیمار این امکان را می‌دهد که یک آواتار دیجیتال را برای گفتن «سلام» و تعامل با مدل هوش مصنوعی اجرا کند. این شرکت این موفقیت را به عنوان اولین گفتگوی «مدل بزرگ ذهن به هوش مصنوعی» در جهان اعلام کرده است.

 

تائو هو(Tao Hu) بنیان‌گذار و دانشمند ارشد شرکت NeuroXess می‌گوید: استراتژی شرکت نورالینک(Neuralink) مستلزم کاشت در قشر مغز است که می‌تواند باعث آسیب به بافت مغز شود. رویکرد ما اما به گونه‌ای است که می‌تواند به طور مؤثر از آسیب احتمالی به بافت مغز جلوگیری کند.

 

این شرکت اکنون قصد دارد از رابط جدید خود برای بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به ناتوانی‌های گفتاری یا عملکرد حرکتی مانند اسکلروز جانبی آمیوتروفیک(ALS)، پاراپلژی سطح بالا و سکته مغزی استفاده کند.