روسیه همزمان با جنگ علیه اوکراین که به پایان سال سوم آن نزدیک میشود، به طور چشمگیری بر «حملات ترکیبی» علیه متحدان غربی اوکراین افزوده است.
خبرنگاران تحقیقی به استناد سازمانهای اطلاعاتی غربی برآورد کردهاند که عوامل روس طی سه سال گذشته در بیش از ۵۰ عملیات تخریبی در ۱۳ کشور اروپایی دست داشتهاند. در این فهرست موارد تخریب زیرساخت حیاتی، حملات سایبری، جاسوسی و انتشار اطلاعات دروغین برشمرده شده است.
این عملیات «دارای ویژگیهای جدید» است: نیروهای روس به جای اعزام ماموران خود به اروپا، خارجیان را برای انجام عملیات خود جذب میکنند؛ برخی از این افراد مجرمین سازمانیافته و برخی دیگر، اهالی محلی هستند که در ازای دریافت پول دستورات مسکو را اجرا میکنند.
در گزارش مشترک روزنامهٔ آلمانی «دیسایت» و نشریهٔ روسی «آگنستوو» آمده که شناسایی افراد مسئول دشوار است، اما در چندین کشور مظنونین دستگیر شدهاند و مشخص شد که آنها در هماهنگی با سازمانهای اطلاعاتی روسیه عمل کردهاند.
هرچند گفته میشود اکثر عملیات تخریبی روسیه در اروپا تلفاتی نداشته، اما به گفتهٔ مسئولین اطلاعاتی غرب، به نظر میرسد ماموران روس در پی آن نیستند که از تلفات احتمالی جلوگیری شود.
تضعیف حمایت غرب از اوکراین از اهدافیست که مسکو پیگیرانه دنبال میکند اما تحقق این خواسته کافی نیست بلکه روسیه «در جبههٔ دوم» علیه غرب اهداف دیگری را نیز دنبال میکند که عبارتند از: آزمون قابلیتهای دفاعی اعضای ناتو، جستجوی نقاط آسیبپذیر در زیرساخت کلیدی، تحت فشار گذاشتن نهادهای اطلاعاتی و انتظامی و همچنین تحریک نگرانی و رعب و وحشت میان شهروندان کشورهای غربی.
فرانچسکا دیویس کارشناس امور بینالملل معتقد است خواستهٔ اصلی کرملین «متلاشی کردن سیستم دموکراتیک اروپا و متحدانش است».
اتحادیهٔ اروپا ماه گذشته برای نخستین بار عدهای از شخصیتهای حقیقی و حقوقی که مسئول فعالیتهای بیثباتکننده در خارج از روسیه شناخته شدهاند را هدف تحریم قرار داد. مسکو اتهامات علیه خود را نمیپذیرد.
حملات ترکیبی روسیه علیه آلمان به شرح زیر برشمرده شده است:
۲۰۲۲-۲-۲۳: کارستن لینکه، مامور اطلاعاتی آلمان به وساطت آرتو الر، یک تاجر روس، در ازای دریافت پول از نهادهای اطلاعاتی روسیه، اطلاعات حساس دربارهٔ استقرار تسلیحات غربی در اوکراین را در اختیار مسکو قرار داد.
تابستان و پاییز ۲۰۲۲: هجوم پهپادهای جاسوسی به پایگاه نظامی در آلمان که محل آموزش نظامیان اوکراینی بود.
اکتبر ۲۰۲۲: تخریب کابل برق در خطوط ریلی که رفتوآمد قطارها در شمال آلمان را فلج کرد.
۲۰۲۳: استخدام یک کارمند وزارت دفاع آلمان که به سفارش مسکو اطلاعات حساس در اختیار ماموران اطلاعاتی روس قرار داد.
ژانویه ۲۰۲۳: حملهٔ سایبری به ستاد حزب سوسیال-دموکرات آلمان و دستیابی هکرها به ایمیلهای مسئولین ارشد این حزب
ژوئیه ۲۰۲۳: حضور پهپادهای جاسوسی در پایگاههای نظامی آلتنگرابوف و کلیتز
نوامبر ۲۰۲۳: تدارک انفجار انبار سوخت یک فرودگاه نظامی در آلمان؛ محل جاسازی مواد منفجره پیش از وقوع این عملیات تخریبی شناسایی شد.
نوامبر ۲۰۲۳: تخریب خط لولهٔ انتقال سوخت در شمال غربی آلمان
فوریهٔ ۲۰۲۴: شنود مکالمهٔ تلفنی در وزارت دفاع آلمان با موضوع انتقال احتمالی موشکهای دوربرد به اوکراین؛ این نوار صوتی توسط رسانههای تحت نظر کرملین منتشر شد
آوریل ۲۰۲۴: کارگزاری مواد آتشزا در تاسیسات نظامی در ایالت بایرن؛ پلیس دو مرد که قصد اجرای این عملیات تخریبی را داشتند بازداشت کرد.
می ۲۰۲۴: آتشسوزی در کارخانهٔ تسلیحاتی در برلین
ژوئیه ۲۰۲۴: بازداشت سه نفر که قصد جاسوسی و قتل یک شهروند اوکراینی در فرانکفورت را داشتند
ژوئیه ۲۰۲۴: افشای طرح ترور آرمین پاپاگر، مدیرعامل شرکت اسلحهسازی «راینمتال»
ژوئیه ۲۰۲۴: آتشسوزی در انبار شرکت پست آلمان در فرودگاه لایپزیگ؛ مظنونین این اقدام متعاقباً در لهستان بازداشت شدند.
اوت ۲۰۲۴: حملهٔ پهپادهای جاسوسی به یک پایگاه هوایی ناتو در مرکز آلمان
اوت ۲۰۲۴: جلوگیری از نفوذ یک جاسوس به پایگاه هوایی کلنوان که از آنجا کمکهای تسلیحاتی به مقصد اوکراین ارسال میشود.
اوت ۲۰۲۴: حضور پهپادها در محل یک پایگاه گاز مایع و نیروگاه اتمی پیشین در ایالت شلسویگ-هولستاین در شمال آلمان
اکتبر ۲۰۲۴: بازداشت یک شهروند روس هنگام ورود به یک پایگاه نظامی در حوالی ماگدبورگ
در گزارش «دیسایت» و «آگنستوو» دهها موردی که به عنوان «حملات ترکیبی» روسیه در فرانسه، بریتانیا، لهستان، اسلوواکی، جمهوری چک، سوئد، رومانی، استونی، لیتوانی و بلغارستان نیز شرح داده شده است.
چندی پیش یک مقام ناتو به سیانان گفته بود که «وسعت اقدامات تخریبی روسیه در حدی است که ممکن است پیامدهای استراتژیک نظیر وقوع درگیریهای مسلحانه در شرق اروپا داشته باشد».
در روزهای اخیر جیمز آپاتورای معاون دستیار دبیرکل ناتو طی مصاحبه با شبکهٔ تلویزیونی اسکای نیوز گفت: «حملات ترکیبی روسیه در اروپا، آمریکا و کانادا به مقیاسی رسیده که پنج سال پیش قابل تصور نبود و میتواند باعث تعداد قابلتوجه تلفات و خسارات سنگین اقتصادی شود».
به گفتهٔ این مسئول ناتو، تیم او مشغول بهروزرسانی راهبرد ناتو برای شناسایی، بازدارندگی و مقابله با جنگ ترکیبی روسیه است و در این راهبرد چالشهای ناشی از متحدان روسیه مانند چین، ایران و کرهٔ شمالی نیز در نظر گرفته شده است.
-
آنا رایسکایا
آنا رایسکایا گزارشگر رادیوفرداست که ضمن پوشش گزارشهای روسیه، و اوکراین، خبرها و موضوعات مرتبط با ایران در این کشورها را گزارش میدهد.