به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، در پی سیلابهای وسیع امارات در چند ماه گذشته و افزایش زاد و ولد پشهها در این کشور و سفرها و تعاملاتی که با این کشور وجو داشت، یکی از بیماریهایی که چندماهی است وارد کشور ما نیز شده و باعث ابتلای تعدادی از افراد شده، تب دنگی است.
مشخصه این بیماری که از طریق خونخواری پشهای به نام «آئدس» از افراد مبتلا به افراد سالم منتقل میشود، بروز تب چند روزهای است که با دو یا بیشتر از نشانههای دیگری مانند تهوع، استفراغ، بثورات پوستی، سردرد، درد پشت چشم، بدن درد و درد عضلانی، درد مفاصل و کاهش گلبول سفید همراه میشود.
براساس اعلام مرکز مدیریت بیماریهای واگیر به تسنیم، از ابتدای سال 1403 تا تاریخ 12 دی ماه بالغ بر 1051 مورد مثبت تب دنگی تشخیص داده شده است. 843 بیمار مبتلا به این بیماری، بدون سابقه سفر به خارج از کشور هستند که 13 مورد در شهرستان بندرلنگه استان هرمزگان و 830 مورد در شهرستان چابهار استان سیستان و بلوچستان مبتلا شدهاند و بنابراین انتقال محلی محسوب میشوند.
12 مورد از مبتلایان با سابقه سفر به چابهار (انتقال محلی) در سایر استانهای کشور شناسایی و تشخیص داده شدهاند. این بیماران در شهرستانهای شهرکرد، مشکین شهر، اصفهان، ایرانشهر، زاهدان و اردبیل تشخیص داده شدهاند که یک مورد از موارد تب دنگی همراه با مالاریا نیز بوده است.
در حال حاضر پشه آئدس اجیپتی در استانهای هرمزگان، سیستان و بلوچستان، بوشهر و پشه آئدس آلبوپیکتوس در استانهای گیلان، مازندران، اردبیل، آذربایجان شرقی، زنجان و قزوین صید شده است.
در جدول زیر، مشخصات و تفاوتهای پشههای آئدس اجیپتی و آلبوپیکتوس به لحاظ پراکندگی، محل زیستگاه لارو پشه و طول پرواز آمده است:
مبتلایان تب دانگ بهبود مییابند؟
اکثر افراد مبتلای به این بیماری طی یک هفته یا بیشتر بهبود مییابند؛ البته در برخی موارد، علائم بدتر میشود و میتواند منجر به علائم تهدیدکننده زندگی شود به طوری که تعداد سلولهای تشکیلدهنده لخته (پلاکتها) در جریان خون کاهش مییابد.
درمان خاصی برای بیماری تب دنگی وجود ندارد. همچنین برای کاهش هر یک از علائم بیماری، ممکن است پزشک برای بیمار دارو تجویز کند. بیماران باید مایعات بنوشند تا از کمبود آب ناشی از استفراغ و تب بالا جلوگیری به عمل آید.
تب دنگی چگونه تشخیص داده میشود؟
تشخیص بیماری دانگ یا تب دنگی ممکن است دشوار باشد، زیرا علائم و نشانههای ابتلای به آن میتواند بهآسانی با سایر بیماریهایی مثل مالاریا و تب تیفوئیدی اشتباه گرفته شود. برای کمک به تشخیص پزشک، باید سابقه سفر به مناطق آلوده کشور یا سفرهای بینالمللی را بهطور دقیق برای او توصیف کنید، بعضی نتایج آزمایشگاهی میتوانند شواهد مربوط به ویروسهای دانگ را شناسایی کنند، اما نتایج آزمایش معمولاً دیرتر از زمانی حاصل میشوند که نیاز به تصمیمگیریهای مستقیم درمانی است.
راههای جلوگیری از ابتلا به بیماری
اگرچه تب دنگی بیماری سختی به نظر میرسد اما راههای پیشگیری از این بیماری ویروسی آسان و به شرح زیر است:
لباسهای محافظ بپوشید. هنگامی که به مناطق آلوده به پشه میروید، پوشیدن یک پیراهن آستینبلند، شلوار بلند، جوراب و کفش برای پیشگیری از ابتلای به این بیماری مؤثر است.
از مواد دور کننده پشه استفاده کنید. مواد دافع حشرات مانند "پرمترین" را میتوان به لباس، کفش، وسیله کمپینگ و یا تخت خود اسپری کرد. شما همچنین میتوانید لباسهای آغشته شده به پرمترین را استفاده کنید. برای پوست خود، یک دافع حاوی حداقل 10 درصد ماده DEET استفاده کنید.
زیستگاه پشه را کنترل کنید. پشههایی که ویروس دانگ را حمل میکنند معمولاً در اطراف خانهها زندگی میکنند و در آبهای راکد و در وسایلی مانند تایرهای استفادهشده اتومبیلها برای تخم گذاشتن مورداستفاده قرار میدهند. شما میتوانید جمعیتهای پشه را با از بین بردن زیستگاههایی که پشه ها تخم خود را در آن می گذارند، کنترل کنید. حداقل یکبار در هفته، ظروفی که دارای آب راکد هستند، خالی و تمیز کنید، ظروف کاشت گیاهان، ظروف مورد استفاده برای آب حیوانات و گلدانهای گلدار و مخازن آب راکد را تمیز نگه دارید.
انتهای پیام/
∎