نوسانات شدید دلار و سیاستهای محتاطانه بازارساز، بازیگران بازار ارز را در بلاتکلیفی قرار داده است. آیا تزریق ارز پتروشیمیها و تحولات سیاسی میتواند ثبات نسبی را به بازار بازگرداند یا مسیر نزولی دلار همچنان ادامه خواهد داشت؟
بازار ارز در حالی امروز به استقبال معاملات میرود که طی روز یکشنبه شاهد روندی نوسانی و نامتوازن بود. قیمت دلار در دومین روز هفته با دو موج صعودی و نزولی همراه بود و در ابتدای معاملات با افزایش قیمت روبرو شد اما در ادامه مسیر کاهشی را در پیش گرفت و در محدوده دو کریدور قیمتی هفتم و هشتم جابجا شد.
بنا به گفته تحلیلگران، بازار ارز پس از افتهای روز شنبه در مرزهای حمایتی تثبیت شد و با رسیدن قیمتها به محدوده اشباع فروش، شاهد نوعی پولبک بود. اگر این کاهش ناشی از مداخلات بانک مرکزی باشد، احتمال ادامه افت نرخها وجود دارد، اما اگر روند اصلاحی باشد، کاهشها پایدار نخواهد بود و بازار ممکن است به سطح قبلی بازگردد.
با این حال، قیمت دلار تهران معاملات روز یکشنبه را در پله سوم از کف کریدور هشتم و بدون تغییر نسبت به روز قبل آغاز کرد و در ابتدا با کاهش به کف این کانال رسید، اما در ادامه مسیر تغییر کرد و با افت به کریدور هفتم وارد شد و در نزدیکی کانال نهم این کریدور معامله شد. در طول معاملات، قیمت دلار بین پله اول کریدور هشتم و کریدور هفتم در نوسان بود و در نهایت دوباره به کریدور هشتم بازگشت.
دلار هرات نیز با گپ مثبت 510 تومانی نسبت به معاملات شب گذشته در نیمه دوم کانال نهم کریدور هفتم بازگشایی شد. ابتدا با کاهش به کف کانال رسید و در همان محدوده معامله شد.
درهم امارات هم با گپ مثبت 220 تومانی در کف کانال 22 هزار تومان کار خود را آغاز کرد و در ابتدا اندکی افزایش یافت و به 22 هزار و 20 تومان رسید. سپس با تغییر روند، نزولی شد و تا 21 هزار و 860 تومان کاهش یافت. قیمت درهم در ادامه، همزمان با نوسانات مثبت دلار صعودی شد و به کانال 22 هزار تومان بازگشت. بر اساس بررسیها، حباب دلاری درهم 545 تومان کاهش یافت.
از سوی دیگر، بازار ارز رسمی نیز امروز شاهد کاهش محسوس قیمت دلار و افزایش قیمت یورو نسبت به روز گذشته بود. براساس اعلام مرکز مبادله طلا و ارز ایران، دلار در مرکز مبادله ایران با کاهش قیمت، 68 هزار و 74 تومان معامله شد و نرخ حوالهای آن نیز با گپ منفی به 66 هزار و 220 تومان رسید. یورو اما با افزایش در نرخ 70 هزار و 190 تومان معامله شد. ارزش درهم امارات در بازار رسمی کاهش یافت و به 18 هزار و 536 تومان رسید.
تحلیلگران بازار ارز معتقدند سه عامل مهم میتواند در هفته پایانی دیماه نوسانات ارزی را کاهش دهد. «آغاز فروش ارز پتروشیمیها از 17 دی با تزریق 900 میلیون دلار»، «جذب نقدینگی از طریق ثبتنام حج از 20 دی» و «مذاکرات ایران و اروپا در 23 دی» میتواند انتظارات مثبت ارزی را تقویت کند. این عوامل به تعدیل قیمتها و ایجاد ثبات نسبی در بازار ارز کمک خواهند کرد.
بازار رمزارزها امروز شاهد حرکت صعودی بیتکوین و نوسانات محدود تتر بود. قیمت بیتکوین که شب گذشته در کانال 98 هزار دلار معامله میشد، بامداد امروز با عبور از مرزهای مقاومتی وارد کانال 99 هزار دلار شد و در حال حاضر در محدوده 99 هزار و 800 دلار قرار دارد. از سوی دیگر، تتر طی 24 ساعت گذشته در محدوده 78 هزار و 800 تومان تا 79 هزار و 680 تومان نوسان داشت و اکنون در سطح 79 هزار و 390 تومان معامله میشود.
تحلیلگران تکنیکال معتقدند بیتکوین با شکستن مقاومت 99 هزار دلار به سطوح بالاتری حرکت کرده است. در حال حاضر، مقاومت کلیدی بعدی در سطح 100 هزار دلار قرار دارد و در صورت عبور از این سطح، بازار میتواند به سمت 101 هزار و 500 دلار حرکت کند. از سوی دیگر، حمایت کلیدی بیتکوین در 98 هزار و 500 دلار دیده میشود و شکست این سطح میتواند قیمت را به 97 هزار و 800 دلار بازگرداند.
برای تتر، مرز حمایتی کلیدی در 79 هزار و 200 تومان قرار دارد و مقاومت اصلی در سطح 79 هزار و 680 تومان مشاهده میشود. اگر تقاضا برای تتر افزایش یابد و این مقاومت شکسته شود، احتمال صعود قیمت به 80 هزار تومان وجود دارد. در مقابل، افت قیمت به زیر 79 هزار و 200 تومان میتواند تتر را به سطح حمایتی 78 هزار و 800 تومان برساند.
حرکت صعودی بیتکوین به کانالهای بالاتر نشاندهنده افزایش تقاضا در بازار است، در حالی که تتر همچنان در محدوده مشخصی نوسان میکند.
همچنین پیشنهادات بانک مرکزی برای صرافیهای رمزارزی از دیگر موضوعات جالب توجه بازار بود که شامل محدودیت دامنه نوسان تتر به 4 درصد در ساعات رسمی بازار و 1 درصد در ساعات غیررسمی و توقف 30 دقیقهای ثبت سفارش پس از عبور از این دامنه بود. این اقدامات، همراه با محدودیت شارژ حسابهای ریالی مشتریان، واکنش مثبتی در بازار ایجاد نکرد و بهنظر برخی فعالان، بیشتر شبیه شوخی با بازار بود.
همچنین، اختلاف قیمت تتر در صرافیهای مختلف نکتهای قابلتوجه بود. این رمزارز در محدودههای قیمتی 79 تا 81 هزار تومان در صرافیهای مختلف معامله شد.
یکی دیگر از رویدادهای مهم هفته، سفر نخستوزیر عراق به تهران در روز چهارشنبه است. تحلیلگران معتقدند هرگونه خروجی مثبت از این دیدار میتواند تأثیری بر بازار ارز بگذارد و در ارزشگذاری قیمتها لحاظ شود. به عقیده این گروه، معاملات ارزی با نگاه به روابط آینده ایران و آمریکا در وضعیت محتاطانه قرار گرفته و واکنشهای احتمالی ترامپ پس از آغاز رسمی دوره ریاست جمهوریاش، میتواند تأثیر تعیینکنندهای بر روند بازارها داشته باشد.
با این همه، براساس پیگیری اقتصادنیوز، تحلیلگران بر این باورند که قیمت دلار با ورود بازارساز و تزریق دلار، درهم و تتر میتواند به مانند روز گذشته در محدوده رنج نوسان دهد و حرکت در مسیر نزولی را در پیش بگیرد. به عقیده این گروه، تزریق بازارساز احتمال عقب نشینی اسکناس آمریکایی به مرزهای حمایت را تقویت خواهد کرد.
معامله گران فنی پیشبینی میکنند درهم امارات در روزهای آتی بین دو محدوده حمایت و مقاومت کلیدی به ترتیب ۲۱ هزار و ۸۰۰ تومان و ۲۲ هزار و ۲۰۰ تومان نوسان خواهد داشت و اگر قیمت درهم از محدوده حمایتی ۲۱ هزار و ۸۰۰ تومان پایینتر برود، احتمال افت بیشتر تا سطح ۲۱ هزار و ۵۰۰ تومان وجود دارد. اما در صورتی که قیمت بتواند مقاومت ۲۲ هزار و ۲۰۰ تومان را بشکند، روند صعودی قویتری به سمت ۲۲ هزار و ۷۰۰ تومان دیده خواهد شد.
فعالان بازار معتقدند فضای معاملاتی در روزهای آینده با احتیاط بیشتری همراه خواهد بود و احتمال کاهشهای بیشتری برای نرخ دلار وجود دارد. آنها سیاستهای بازارساز را تأخیری میدانند و بر این باورند که عدم مداخله به موقع، منجر به افزایش نوسانگیری در بازار شده است.