شناسهٔ خبر: 70672631 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: شما نیوز | لینک خبر

مغز

دانستنی های باورنکردنی درباره مغز انسان | 30 نکته جالب که در مورد مغز نمی دانستید

مغز انسان مهم ترین بخش بدن انسان است که مسوولیت تنظیم تمامی فعالیت ها بر عهده آن است.

صاحب‌خبر -

به گزارش شمانیوز: عضو اصلی و مرکز فرماندهی بدن انسان مغز است.دانستنی های جالبی درباره مغز انسان وجود دارد.مغز از بخش های مختلفی تشکیل شده است. در ادامه نکاتی جالب درباره مغز انسان را می خوانید.

دانستی های مغز انسان

مغز

۱. مغز معمولی حدود ۲ درصد از کل وزن بدن را تشکیل می‌دهد، اما ۲۰ درصد از کل انرژی و اکسیژن دریافتی را مصرف می‌کند.

۲. چیزی حدود ۷۳ درصد مغز از آب تشکیل شده است. کافی است فقط ۲ درصد کم‌آبی اتفاق افتاد تا روی توجه، حافظه و سایر مهارت‌های شناختی شما تاثیر منفی بگذارد.

۳. نود دقیقه تعریق می‌تواند به‌طور موقت اندازه مغز را به اندازه یک سال پیرتر شدن کوچک کند.

۴. مغز حدود ۱۳۶۰ گرم وزن دارد. ۶۰ درصد وزن خشک مغز را چربی تشکیل داده است و به این ترتیب، مغز چرب‌ترین عضو بدن است.

۵. حدود ۲۵ درصد کلسترول بدن در مغز قرار دارد. کلسترول بخش اساسی از هر سلول مغزی است. بدون کلسترول کافی، سلول‌های مغز از بین خواهند رفت. مغز به شدت به کلسترول وابسته است، اما متابولیسم کلسترول آن منحصر‌به‌فرد است.

ازآن‌جایی که سد خونی‌مغزی مانع از جذب کلسترول خون توسط سلول‌های مغز می‌شود، مغز باید کلسترول خود را تولید کند. کلسترول خون نسبت به کلسترول اعضای دیگر پایدارتر است، اما وقتی تجزیه می‌شود، دوباره در مغز بازیافت می‌شود تا کلسترول جدیدی را بسازد.

۶. کسی با اطمینان نمی‌داند، اما طبق آخرین برآوردها، مغز انسان حدود ۸۶ میلیارد سلول مغزی دارد.

۷. هر نورون می‌تواند در هر ثانیه ۱۰۰۰ تکانه عصبی را منتقل کند و ده‌ها هزار اتصال سیناپسی با نورون‌های دیگر برقرار می‌کند.

۸. یک تکه از بافت مغز به اندازه یک دانه ماسه شامل ۱۰۰ هزار نورون و ۱ میلیارد سیناپس است که همه با هم در ارتباط هستند.

۹. تمام سلول‌های مغز شبیه هم نیستند. حدود ۱۰ هزار نوع خاص نورون در مغز وجود دارد.

۱۰. مغز به منبع دائمی اکسیژن نیاز دارد. فقط پنج دقیقه بی‌اکسیژنی می‌تواند موجب مرگ تعدادی از سلول‌های مغز و آسیب شدید مغزی شود.

۱۱. نوزادان دارای سر بزرگی هستند تا جا برای مغز درحال رشد داشته باشد. مغز یک کودک ۲ ساله ۸۰ درصد اندازه بالغ مغز او است.

۱۲. نورون‌های جنین در اوایل بارداری با نرخ حدود ۲۵۰ هزار در دقیقه ایجاد می‌شوند.

۱۳. مغز نوجوانان به‌طور کامل شکل نگرفته است. مغز انسان در حدود سن ۲۵ سالگی به بلوغ کامل می‌رسد.

۱۴. سرعت حرکت اطلاعات مغز به ۴۳۱ کیلومتر بر ساعت می‌رسد. این سرعت بیشتر از سرعت ماشین‌های مسابقه فرمول یک است که حداکثر سرعتشان ۳۸۶ کیلومتر بر ساعت است.

۱۵. مغز حدود ۲۰ وات الکتریسیته تولید می‌کند که برای تامین انرژی یکی دو لامپ LED کم‌وات کافی است.

 

مغز

 

۱۶. مغز به‌طور متوسط ۴۸٫۶ فکر در دقیقه تولید می‌کند، بنابراین کل افکار تولید‌شده توسط مغز در طول روز به ۷۰ هزار فکر می‌رسد.

۱۷. هر دقیقه، ۷۵۰ تا ۱۰۰۰ میلی‌لیتر خون در مغز جریان دارد. این مقدار خون برای پر کردن یک بطری نوشابه کافی است.

۱۸. مغز می‌تواند تصویری را که چشمان شما دیده است، در عرض ۱۳ میلی‌ثانیه یعنی طی مدت زمانی کوتاه‌تر از مدت زمان پلک زدن، پردازش کند.

۱۹. به‌طور کلی، مغز مردان حتی با درنظر گرفتن اندازه بدن بزرگ‌تر، ۱۰ درصد از مغز زنان بزرگ‌تر است. اگرچه، هیپوکامپ، ناحیه‌ای از مغز که قوی‌ترین ارتباط را با حافظه دارد، معمولا در زنان بزرگ‌تر است. درمورد مغز، بزرگ‌تر همیشه به معنای بهتر یا با هوش‌تر نیست.

۲۰. وزن مغز آلبرت انیشتین ۱۲۳۰ گرم، یعنی ۱۰ درصد کوچک‌تر از متوسط ۱۳۶۰ گرم بود. اگرچه تراکم نورون‌های مغز او بسیار بیشتر از حد متوسط بود.

۲۱. مغز نئاندرتال‌ها ۱۰ درصد بزرگ‌تر از مغز انسان‌های خردمند بود.

۲۲. درحالی‌که انسان‌ها بزرگترین مغز را نسبت‌به اندازه بدن در میان حیوانات دارند، ما به طور مطلق، بزرگ‌ترین مغز را نداریم. بزرگ‌ترین مغز به نهنگ عنبر تعلق دارد و ۷٫۷ کیلوگرم است.

۲۳. مغز انسان در طول ۲۰ هزار سال گذشته کوچک‌تر شده است. حجم از دست‌رفته معادل اندازه یک توپ تنیس است.

۲۴. هیپوکامپ، بخشی از مغز که از آن به عنوان مرکز حافظه یاد می‌شود، در رانندگان تاکسی لندن بزرگ‌تر است. علت این امر تمرین ذهنی است که آن‌ها حین حرکت در ۲۵ هزار خیابان لندن انجام می‌دهند.

۲۵. بیشتر وزن مغز انسان (۸۵ درصد) مربوط به مخ است که بزرگ‌ترین قسمت مغز به حساب می‌آید. این قسمت از مغز مسئول وظایف مرتبط با بقا مانند قضاوت، حل مساله، تنظیم دما، هماهنگی حرکت و عملکردهای مرتبط با حواس است.

۲۶. استرس و افسردگی مزمن که در زندگی مدرن شایع است، می‌تواند موجب کاهش محسوس اندازه مغز شود.

۲۷. رژیم غذایی مدرن دارای مقدار اندک اسیدهای چرب امگا ۳ است که برای سلامتی مغز ضروری است. سطوح پایین امگا ۳ در مغز به کاهش اندازه مغز منجر می‌شود.

۲۸. از اواخر دهه ۱۸۰۰ میانگین بهره هوشی در هر دهه ۱٫۶ نمره کاهش پیدا کرده و درمجموع ۱۳٫۳۵ نمره کمتر شده است.

۲۹. فناوری موجب شده است توانایی ما در انجام چند وظیفه به‌طور همزمان افزایش پیدا کند. اما مغز نمی‌تواند همزمان روی دو وظیفه تمرکز کند یا همزمان دو چیز را یاد بگیرد. کاری که مغز انجام می‌دهد این است که به سرعت بین وظایف مختلف جابه‌جا می‌شود.

اما انجام این کار موجب کاهش بازه توجه، توانایی یادگیری، حافظه کوتاه‌مدت و عملکرد کلی ذهن می‌شود. تلاش برای انجام همزمان چند کار می‌تواند به‌طور موقت بهره هوشی شما را تا ۱۵ نمره کاهش دهد.

۳۰. افرادی که بین سال‌های ۱۹۸۱ تا ۱۹۹۶ به دنیا آمده‌اند (معروف به نسل هزاره یا نسل پیش از زد) فراموشکارتر از افرادی هستند که در دوران انفجار جمعیت، پس از جنگ جهانی دوم زاده شده‌اند (معروف به نسل پر نوزاد). آن‌ها بیشتر از والدین خود فراموش می‌کنند چندشنبه است یا اینکه کلیدهای خود را کجا گذاشته‌اند.