شناسهٔ خبر: 70660448 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: سرپوش | لینک خبر

حوزه بهداشت و رفاه

ارز ترجیحی دارو و تجهیزات پزشکی حذف نمی‌شود

رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه ۵۶ همت مطالبات حوزه دارو و تجهیزات پزشکی هنوز پرداخت نشده است، گفت: از این مبلغ ۳۶ همت برای دارو و ۲۰ همت تجهیزات پزشکی است که باید هر چه سریع‌تر مورد توجه قرار گیرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، مهدی پیرصالحی روز یکشنبه در نشست خبری که در ستاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برگزار شد، اعلام کرد: اکنون افزایش قیمت ارز مبادله ای را داشتیم که قیمت گذاری در حوزه دارو متناسب با این قیمت نبود و باعث شد برخی شرکت ها از صرفه اقتصادی خارج شدند.

وی ادامه داد: تا پیش از این تعداد زیادی از داروهای بیمارستانی نیز تولید نمی شد و ۵۷ قلم داروهای بیمارستانی کمبود داشتیم و این رقم امروز به کمتر از ۱۰ قلم رسیده است.

رئیس سازمان غذا و دارو افزود: در زمان حاضر در حوزه داروهای عمومی در سطح داروخانه کمبود داریم زیرا نسبت به نیاز جامعه کمتر وارد و تولید می شود و البته در داروخانه های خاص موجود است، که باید نسبت به تامین بیشتر و بهتر این فرآورده ها اقدام شود.

پیر صالحی با بیان اینکه وقتی دارویی دچار کمبود می شود، برای به ثبات رساندن بازار باید هزینه زیادی شود، گفت: سال گذشته وارفارین کمبود داشتیم امروز ۶ برابر واردات این دارو انجام شده ولی هنوز به ثبات بازار نرسیدیم و بیماران دغدغه دسترسی به آن را دارند.

معاون وزیر بهداشت تصریح کرد: تمام برنامه ریزی و هدف گذاری ما آن است که از ایجاد کمبودهای آتی جلوگیری کنیم و کمبودهای فعلی را نیز با تامین ارز و ریال مدیریت کنیم.

به گفته پیرصالحی، به علت ثابت ماندن قیمت ۴۲۰۰ تومانی ارز، تامین در حوزه تجهیزات پزشکی دچار اختلال نشد ولی اکنون نگرانی در این زمینه با تغییر ارز ۴۲۰۰ تومانی به بالا داریم که چگونه نیاز بیماران را تامین کنیم و در حوزه کیت های آزمایشگاهی و نوارهای تست قند با تغییر قیمت ارز، افزایش قیمت داریم که باید از بیماران حمایت کنیم.

وی یادآورشد: راهکار این است که اصلاح تعرفه های خدمات آزمایشگاهی ، پوشش وسیع بیمه ای صورت گیرد یا اینکه سازمان برنامه و بودجه، اعتبارات بیشتری تخصیص دهد.

معاون وزیر بهداشت تاکید کرد: با افزایش قیمت ارز نگران تامین نقدینگی شرکت ها هستیم که باعث افزایش هزینه بیماران نیز می شود که باید مجلس و سازمان برنامه و بودجه در این زمینه پای کار باشند.

پیر صالحی به ارتقای کیفی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی اشاره کرد و گفت: نمی توانیم کالای بی کیفیت را به مردم ارایه دهیم و بحث های کیفی را در حوزه دارو و تجهیزات مد نظر داریم.

دولت فعلا برنامه‌ای برای حذف ارز ترجیحی ندارد

وی با تاکید بر اینکه حذف ارز ترجیحی فعلا برنامه دولت نیست، گفت: هنوز افزایش قیمت ارز ترجیحی را نمی دانیم و البته این تغییر، برای دارو و تجهیزات پزشکی افزایش قیمت دارد و دغدغه دولت و مجلس آن است که از بیماران حمایت کنند.

رئیس سازمان غذا و دارو افزود: برای تامین نقدینگی دارو و تجهیزات پزشکی برنامه مشترک با سازمان برنامه و بودجه داریم و باید سیستم های بیمه ای قوی باشند تا پوشش خوبی داشته باشند زیرا همه بیماران از بیمه ها استفاده می کنند.

به گفته معاون وزیر بهداشت ، باید نقدینگی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی تامین شود و امید است با پیگیری‌هایی که در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی صورت می گیرد، کمک کنیم مشکلات انجام شود.

پیرصالحی با تاکید بر مصرف منطقی دارو اظهار داشت: باید با مصرف منطقی دارو، مشکلات و کمبودها را مدیریت کنیم.

وی با اشاره به توصیه تزریق واکسن آنفلوآنزا با شیوع این بیماری، گفت: بهترین زمان تزریق این واکسن مهر و آبان بود و امسال ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار عدد واکسن آنفلوآنزا وارد کردیم ، با توجه به افزایش شیوع این بیماری اکنون باید برای واردات مجدد واکسن سفارش دهیم البته پیشگیری و رعایت اصول بهداشت در اولویت است که باید همه افراد آن را رعایت کنند.

رئیس سازمان غذا و دارو به فروش اینترنتی دارو اشاره کرد و افزود: سکوهای اینترنتی باید در چارچوب های وزارت بهداشت با تدوین ضوابط خاص ، قیمت گذاری دارو را انجام داده و به فروش برسانند اکنون دغدغه وزارت بهداشت حفظ محرمانگی اطلاعات بیماران است و ظرف ۲ هفته آینده ضوابط فنی ابلاغ و به صورت آزمایشی اجرا خواهد شد.

پیرصالحی در مورد طرح دارویار نیز گفت: موافق اجزای طرح دارویار نبودم ، زیرا بیمه ها دیر مطالبات داروخانه ها را پرداخت می کنند و این مشکل اساسی بوده و بودجه آن نیز هنوز به نصف نیز پرداخت نشده است.

وی اظهار داشت: طرح دارویار از پرداختی ها عقب است و مطالبات داروخانه ها فقط برای خرداد و تیر امسال پرداخت شده این عقب افتادگی داروخانه ها را دچار چالش کرده و مشکلات مالی پیدا کرده اند.

معاون وزیر بهداشت تصریح کرد: از ۷۵ همت تخصیص یافته دارویار تاکنون ۳۰ همت پرداخت شده است و بودجه دارویار از سازمان هدفمندی یارانه باید به بودجه عمومی واریز شود.

پیر صالحی اضافه کرد: اجرای طرح دارویار برای سال آینده متوقف نمی شود ولی ممکن است مدل اجرای آن تغییر یابد. هدف دسترسی مردم به دارو با قیمت منصفانه است.

وی با بیان اینکه قیمت دارو در ایران نسبت به منطقه و دنیا پایین است، گفت: باید حمایت از تولید داخل افزایش یابد در غیر اینصورت بودجه ها توان واردات دارو را ندارد، اولویت ما دسترسی مردم به دارو با قیمت منصفانه است با توجه به اینکه پرداختی از جیب مردم افزایش می یابد بودجه بیمه ها اصلاح و پوشش باید وسیع تر باشد.

رئیس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه در بخش بیماران پروانه ای نیز پانسمان های آنها تامین شده است، گفت: به اندازه مورد نیاز پانسمان ها تامین شده و حدود ۲ شرکت دانش بنیان روی این حوزه کار کردند که امید است این شرکت ها محصولات خود را وارد بازار کنند تا ما از واردات بی نیاز باشیم.

پیرصالحی یادآورشد: ما بر اساس گزارش مردمی در خصوص کیفیت پانسمان های بیماران پروانه ای رسیدگی می کنیم.

وی در مورد فروش داروی سقط جنین نیز گفت: در حوزه فروش اینترنتی این دارو، کارشناسان سازمان غذا و دارو رصد کرده و با پلیس فتا همکاری در بستن سایتی که اقدام به این کار کند، داریم و باید برخوردهای امنیتی و قضایی صورت گیرد زیرا این سازمان فقط نقش نظارتی دارد .

رئیس سازمان غذا و دارو، اولین دغدغه در این سازمان را موضوع کمبودهای دارویی دانست و گفت: بسیاری از اقلام یا دچار کمبود بودند و یا در آستانه کمبود قرار داشتند، اما هنوز در بازار کمبود آن‌ها احساس نشده بود.

پیرصالحی با اشاره به وجود ۳۰۰ قلم کمبود دارو ، گفت: مشکلات نقدینگی، قیمت‌گذاری سرکوبگرانه و تامین ارز از مهم‌ترین دلایل کمبود دارو است و شرکت‌های تامین‌کننده دارو به‌شدت با مشکل نقدینگی مواجه‌اند، به طوری که در ۹ ماهه نخست سال، از ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار ارز تخصیصی بانک مرکزی، تنها ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار جذب شده و به دلیل همین مشکلات نقدینگی، ۶۰۰ میلیون دلار دیگر جذب نشد.

وی به موضوع ارز حوزه تجهیزات پزشکی نیز اشاره کرد و گفت: ثبات ارز ترجیحی در این حوزه از بروز مشکلات جلوگیری کرده است. اما کاهش ارز تخصیصی از ۱.۲ میلیارد دلار به یک میلیارد دلار و حذف ارز ترجیحی کیت‌های آزمایشگاهی و نوارهای تست خون باعث افزایش قیمت این اقلام شده است.

پیرصالحی یادآورشد: در این زمینه باید با افزایش بودجه بیمه‌ها و حمایت‌های لازم از بیماران، از آسیب‌های ناشی از این افزایش قیمت جلوگیری شود.

معاون وزیر بهداشت تصریح کرد: اصلاح قیمت‌گذاری از داروهای تزریقی و بیمارستانی آغاز شده، زیرا در این بخش پوشش بیماران کامل‌تر است.

فقط تجویز ۴ قلم دارو مجاز است 

وی با اشاره به تجویز منطقی دارو ، گفت: تجویز ۴ قلم دارو مجاز بوده در حالیکه بیش از این تعداد تجویز می شود و البته در برخی بیماریها نیز دارو کمتر توسط پزشک نوشته می شود.

ثبت نسخ جعلی بصورت آنلاین 

پیر صالحی با بیان اینکه نسخ جعلی نیز بصورت آنلاین نوشته می شود، اظهار داشت: بسیاری از این نسخه ها در اختیار پزشک نیست و باید به سمت امضای دیجیتال پزشک پیش برویم تا نسخه نویسی تقلبی و فیک صورت نگیرد و همچنین باید تمامی داروها در سامانه تیتک ثبت شود.

تولید داخلی داروی خوراکی بیماران SMA

رئیس سازمان غذا و دارو، در ادامه سخنانش  از موفقیت دو شرکت داخلی در تولید داروی خوراکی و تزریقی بیماران SMA خبر داد و گفت: همچنین مراحل تولید داروی تزریقی این بیماران نیز در حال انجام است.

وی توضیح داد: در حال حاضر دو نوع داروی خوراکی و تزریقی برای بیماران SMA در دنیا وجود دارد که این داروها بسیار گران‌قیمت هستند و در مورد اثربخشی آن‌ها اختلاف نظرهایی مطرح است. ما در کشور حدود ۱۱۰۰ بیمار شناسایی‌شده مبتلا به SMA داریم و پیش‌بینی می‌شود تعداد این بیماران به ۵۰۰۰ نفر برسد.

وی افزود: در حال حاضر یک شرکت داخلی موفق به تولید داروی خوراکی بیماران SMA شده است. قیمت هر شیشه از این داروی ایرانی ۲۴ میلیون تومان است که برای مصرف ماهانه هر بیمار حدود ۶۰ میلیون تومان هزینه دارد. این هزینه بسیار سنگین است و لازم است که خیران وارد عمل شوند و از این بیماران حمایت کنند. همچنین درخواست پوشش بیمه‌ای این دارو به شورای عالی بیمه ارسال شده است.

پیرصالحی اظهار داشت: یک شرکت داخلی دیگر نیز وارد حوزه تولید داروی تزریقی SMA شده و در مراحل اخذ مجوز قرار دارد. امیدواریم با تولید این داروها در داخل کشور، هزینه‌های درمانی این بیماران کاهش یابد و دسترسی به داروها آسان‌تر شود.

وی تاکید کرد که باید از ظرفیت رسانه‌ها برای جلب مشارکت‌های مردمی و خیریه‌ها در حمایت از بیماران استفاده شود، چرا که در بسیاری از کشورها، موسسات خیریه نقش مهمی در تأمین هزینه‌های درمان این بیماران دارند.

ظرفیت بالای تولید ۱۲۰ میلیون قوطی شیر خشک در کشور 

رئیس سازمان غذا و دارو در مورد تامین شیرخشک در کشور گفت: پنج کارخانه تولیدکننده شیرخشک با ظرفیت تولید ۱۲۰ میلیون قوطی داریم و میزان مصرف ۷۵ میلیون قوطی شیرخشک است.

وی ادامه داد: اکنون بیش از نیاز کشور تولید شیر خشک داریم اما عمده کمبود شیرخشک در کشور در حوزه یک برند بوده که ظرفیت تولید آن محدود است. 

پیر صالحی تصریح کرد: شیرخشک‌های یک شکل با نامهای تجاری مختلف از لحاظ فرمولاسیون تفاوتی از لحاظ کیفیت ندارند و مشکل کمبود فقط به دلیل یک برند خاص است که مشکل محدودیت ظرفیت تولید خود شرکت‌ سازنده بوده که از این شرکت درخواست کرده‌ایم از ظرفیت خالی سایر شرکت‌ها برای تولید استفاده کند.

وی در حوزه محصولات آرایشی و بهداشتی نیز گفت: در این حوزه روی کیفیت و ضوابط فنی نظارت داریم اما جلوگیری از واردات کالاهای آرایشی و بهداشتی را وزارت صمت اعمال کرده که باعث رشد قاچاق در حوزه آرایشی و بهداشتی شده است.

پیر صالحی تاکید کرد:  ضرورت دارد برای جلوگیری از محصولات آرایشی و بهداشتی تقلبی فرایند شناسه گذاری این محصولات صورت گیرد تا بتوانند نسبت به اصل بودن فرآورده اطمینان حاصل کنند زیرا بسیاری از این فرآورده ها اصل نیستند.