شناسهٔ خبر: 70652612 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: رجا | لینک خبر

وبگاه خبری فکت چک بررسی کرد؛

روایتی از ماجرای پهپادهایی که کل آمریکا را نگران کرد/ آیا پای جمهوری اسلامی ایران در میان بود؟

یکی از مهم‌ترین چالش‌های ایالات متحده طی ماههای اخیر، پرواز پهپادهای مشکوک در آسمان آمریکا و ایالت نیوجرسی است. اما اکنون بعد از گذشت روزها از این ماجرا باید دید داستان این پهپادها چیست؟ آیا ایران در این ماجرا دست داشت یا خیر؟

صاحب‌خبر -
گروه بین الملل - رجانیوز: یکی از مهم‌ترین چالش‌های ایالات متحده طی ماههای اخیر، پرواز پهپادهای مشکوک در آسمان آمریکا و ایالت نیوجرسی است. اما اکنون بعد از گذشت روزها از این ماجرا باید دید داستان این پهپادها چیست؟ آیا ایران در این ماجرا دست داشت یا خیر؟
 
به گزارش رجانیوز به نقل از رواج ۲۴، اولین پهپادها در تاریخ ۱۸ نوامبر ( 27 آبان ماه) در ساعات پایانی شب در آسمان نیوجرسی دیده شده‌اند. بنا به گزارش رسانه های آمریکایی و به نقل از مقامات ارشد ایالات متحده تقریباً هر شب به جز در روز شکرگزاری، گزارش‌هایی از وجود این پهپادها مطرح شده است. علاوه بر نیوجرسی، شماری از این پهپادها در آسمان نیویورک، مریلند و فلوریدا هم مشاهده شده‌اند. اف‌بی‌آی اعلام کرده که گزارش‌هایی مبنی بر مشاهده این هواپیماها در مریلند و دِلوِر دریافت کرده است.
 
اخیرا وبگاه خبری «فکت چک» در گزارشی نوشت:«طی ماه‌های گذشته میلادی، از آغاز 18 نوامبر، ساکنان نیوجرسی تعدادی از پهپادها را در حداقل 10 شهرستان گزارش کرده‌اند. مسئولان آمریکا به وجود آن‌ها آگاه هستند اما تنها به اعلام بی‌ضرر بودن آن‌ها اکتفا می‌کنند و توضیح بیشتری به مردم این کشور ارائه نمی‌دهند.»
 
نماینده ایالت نیوجرسی: پهپادها ایرانی است
 
پس از مشاهده این پهپادها در آسمان آمریکا، جان کربی مشاور امنیت ملی کاخ سفید در مصاحبه با فاکس نیوز اعلام کرد که «ما به نتیجه‌گیری کافی نرسیده‌ایم». پنتاگون مدعی شده است که هیچ یک از این پرنده‌ها به ارتش آمریکا تعلق ندارد. پیش‌ازاین «جف ون درو»، نماینده ایالت نیوجرسی در کنگره آمریکا نیز به طور مکرر ادعا کرده بود پهپادهای مرموز آسمان این ایالت احتمالاً ایرانی هستند.
 
وی مدعی شد، منشأ پرواز پهپادهای مرموز در ایالت نیویورک یک «کشتی مادر» متعلق به ایران است اما پنتاگون این ادعاها را رد و تأکید کرده بود ارزیابی اولیه نشان داده که پهپادها از کشور دیگری یا کار یک دشمن نیستند و ارتش اقدامی برای سرنگونی آن‌ها انجام نداده چراکه تهدید علیه هیچ یک از تأسیسات نظامی ایجاد نکردند.
 
واکنش آمریکایی‌ها در فضای مجازی به  این ماجرا چه بود؟
 
جف ون درو، نماینده نیوجرسی در مصاحبه با فاکس‌نیوز گفت که این پهپادها از یک «مواد کشتی» ایرانی واقع در «سواحل شرقی ایالات متحده» پرتاب شدند؛ وی افزود که اطلاعات او از «منابع بالا» در دولت تایید شده است. کاربران شبکه‌های اجتماعی نیز ادعاهای ون درو مبنی بر اینکه ایران مسئول پهپادها بوده را تکرار کردند و بایدن را مقصر این اتفاق دانستند؛ برخی دیگر نیز مدعی شدند، بیگانگان یا خود ارتش ایالات متحده منبع پهپادها هستند.
 
بایدن: هیچ چیز شرورانه‌ای نیست
 
«جو بایدن» رئیس جمهور ایالات متحده در مورد پهپادهای مرموزی که در آسمان نیوجرسی و سایر ایالت‌های شمال شرقی به پرواز درآمده‌اند با تلاش برای کم اهمیت جلوه دادن موضوع گفت:« ظاهراً هیچ چیز شرورانه‌ای نیست و هیچ چیز بدی در مورد آن‌ها وجود ندارد».
 
ترامپ: حتماً دولت از این ماجرا باخبر است
 
دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، در یک کنفرانس مطبوعاتی گسترده در 16 دسامبر ادعا کرد: «دولت می‌داند چه اتفاقی دارد می‌افتد. ترامپ با لحنی تمسخر آمیز ادامه داد: ببین، ارتش ما می‌داند که از کجا بلند شدند. اگر گاراژ است، می‌توانند مستقیماً به آن گاراژ بروند. آن‌ها می‌دانند که از کجا آمده و به کجا رفته است. ترامپ گفت و به دلایلی نمی‌خواهند نظر بدهند و ارتش ما می‌داند و رئیس‌جمهور ما می‌داند و به دلایلی می‌خواهند مردم را در حالت تعلیق نگه دارند.
 
تعداد این پهپادها چقدر بود؟
 
NBC به نقل از برخی مقامات نیوجرسی، تعداد این پهپادها را دست‌کم ۴۰۰ فروند عنوان کرده است. یکی دیگر از مقامات در مصاحبه با این شبکه، شمار این پهپادها را «هزاران فروند پهپاد» برشمرده است. فرماندار نیوجرسی اعلام کرد که تنها در پنجشنبه‌شب گذشته، مسئولان ۷۹ گزارش از مشاهده این پهپادها در این ایالت دریافت کرده‌اند. برخی دیگر از مقامات نیوجرسی اذعان کرده‌اند که مشاهده این پهپادها تا ۱۸۰ بار در طول شب نیز گزارش شده است.
 
بر اساس این گزارش، هنوز مشخص نیست چرا دولت فدرال هیچ اقدام جدی‌ برای مقابله با این پهپادها انجام نداد و هیچگونه توضیح قانع کننده‌ای نیز برای افکار عمومی بیان نکرد. این انفعال در شرایطی رخ می‌دهد که وجود این پرنده‌ها آرامش روانی مردم این کشور را مختل کرده و اعتراض نمایندگان کنگره را نیز به دنبال داشته است. البته این را نیز باید اضافه کرد که برخی درون آمریکا نیز دنبال به وسط کشاندن پای ایران در این زمینه نیز بودند که البته تغییر مواضع آمریکایی ها و رسانه‌های غربی نشان داد در این مطلب نیز اختلاف وجود دارد.