به گوش رسیدن زمزمه استیضاح برخی وزرا، از جمله موضوعاتی است که هر از چندگاهی در فضای کشور پیچیده و نگاهها را به سوی خود میکشاند. روز گذشته باردیگر خبری از این دست در خبرگزاریها ظاهر شد؛ طرح استیضاح وزرای اقتصاد و نفت بهطور رسمی در سامانه مجلس ثبت شد. کمی بعد احمد نادری، عضو هیئت رئیسه خانه ملت در این باره، گفت: طرح استیضاح محسن پاکنژاد، وزیر نفت با ۲۳ امضا و عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد با ۷۰ امضا در سامانه مجلس ثبت شده، ولی هیچ کدام هنوز به هیئت رئیسه ارسال نشده است.
طبق آییننامه داخلی مجلس، طرح استیضاح باید ابتدا به هیئت رئیسه ارسال شود و سپس برای بررسی به کمیسیون مربوط منتقل میشود. البته درظاهر هنوز در خانه ملت هم دیدگاه واحدی در مورد اینکه استیضاح باید انجام شود یا نه برقرار نیست. چنین موضوعی را از سخنان نادری میتوان دریافت کرد، جایی که وی افزود: باید ببینیم تصمیم نمایندگان چیست، آیا آنان میخواهند طرح استیضاح خود را به هیئت رئیسه مجلس ارسال کنند یا خیر؟ اگر به هیئت رئیسه ارجاع شود آنگاه ما درباره آن تصمیم میگیریم.
با این تفاسیر و در حالی که اتفاق اخیر هنوز به معنای اعلام وصول طرح استیضاح وزرا نیست، بهانه خبری ایجاد کرده و در محافل سیاسی بار دیگر داغ شده است. شکی نیست موضوع استیضاح به عنوان یک ابزار در اختیار نمایندگان برای پاسخگو کردن وزرا از اهمیت بسیاری برخوردار است. در شرایطی که مسئله ناترازی انرژی و قطع مدام برق و همچنین رشد افسارگسیخته ارز، امان مردم را بریده، به نظر توسل خانه ملت به این اهرم فشار برای واداشتن دولت به اقدام جدیتر، منطقی به نظر میرسد. اما پرسش این است که با این مدل، استیضاح راهگشاست یا نمایشی؟ اکنون که مجلس باید تمام قد پای کار کمک به دولت باشد تا کار به جلو رود، وقت چنین اقدامی است؟
شاید برخی نمایندگان چنین روندی را نشانه زنده بودن مجلس بدانند، همانگونه که محمد منان رئیسی نماینده مردم قم طی نطقی در خانه ملت در انتقاد از دولت خطاب به نمایندگان گفت: در حال حاضر چند ماه از شروع به کار وزرا گذشته است؛ قدمی بردارید و حداقل دو نفر از وزرا را استیضاح کنید تا از این مجلس صدای مثبتی به جامعه برسد!
اما جواب پرسش بالایی را شاید بتوان از زبان خود رئیس مجلس داد. محمدباقر قالیباف 11 دی ماه در نطق پیش از دستور خود با بیان اینکه کشاندن مجادلات بیحاصل به فضای رسانهای در بی ثباتی بازار ارز مؤثر است، توضیح داد: مطرح کردن استیضاح در شرایط فعلی خلاف منافع ملی و یک اقدام نمایشی-سیاسی است. اقدامهایی مانند استیضاح در اوج بحران قیمت ارز خطاست؛ چنین تصمیمی هرچند ممکن است برای مجلس آورده سیاسی بیاورد، اما آنچه درعمل اتفاق میافتد، لطمه به اقتصاد و زندگی مردم است؛ چراکه بازار ارز را برای چند ماه بیمتولی میکند و مسئولان اجرایی توجیه کافی برای رها کردن قیمت ارز پیدا خواهند کرد.
شکی نیست این روزها، افزایش لجام گسیخته قیمت ارز، لطمه زیادی به زندگی مردم وارد کرده است. با این حال اظهارنظرهای غیرکارشناسی و نیز کشاندن مجادلات بیحاصل به فضای رسانهای نه تنها هیچ تأثیر مثبتی بر حل این مسئله نخواهد داشت، بلکه تنها موجب تشویش اذهان عمومی میشود و این در حالی است که خانه ملت اگر بتواند وظایف تقنینی و نظارتی خود را تاحد امکان در محیط های تخصصی و اجرایی به انجام رساند و از کشاندن این مباحث در صورت عدم ضرورت به میان مردم و رسانهها پرهیز کند، بیشک میتواند بیشتر مفیدفایده باشد.
نمایندگان مجلس فراموش نخواهند کرد رهبر حکیم انقلاب در دیدار با آنها یعنی نمایندگان مجلس فرمودند: توصیه مؤکد من، تعامل سازنده با رئیس جمهور و دولت جدید است و در ادامه نیز بهصراحت فرمودند موفقیت رئیس جمهور موفقیت همه ماست و از همه خواستند این مسئله را از بن دندان باور کنیم.
پس رهبر معظم انقلاب کمک به دولت و یاری به جناب رئیس جمهور برای حل مسائل مردم را تجویز کردهاند. البته روشن است خانه ملت در راستای پیگیری خواستههای مردم از همه ابزارهای نظارتی خود ازجمله سؤال، استیضاح، تحقیق و تفحص و پیگیری قضایی در هر موضوعی که لازم باشد و هر زمانی که به حل مسائل کمک کند، برای کارآمدتر شدن دولت استفاده خواهد کرد اما استفاده از این ظرفیتها بیشک وابسته به این است که نتیجه آن کمک به دولت برای حل مسائل مردم باشد.