جمهوریت –چندی پیش اخباری منتشر شد که هلدینگ صافولا سهام خود در شرکت بهشهر را به ارزش ۷۰۵ میلیون ریال عربستان معادل ۱۸۸ میلیون دلار فروخته و از ایران خارج شده است؛ علت فروش این سهم نیز عدم سودآوری بیان شده بود.
سهم هلدینگ بهشهر که پیشتر در اختیار صافولا بود به یک شرکت اماراتی واگذار شده است.
صافولا، فروش این شرکت را یکی از بزرگترین معاملات تاریخ خود می داند و به باور برخی از گزارشها، فروش این سهام ضربه بزرگی را به صنعت روغن خوراکی ایران وارد کرد؛ چراکه این شرکت در تولید روغنهای خوراکی شامل لادن و بهار و نسترن سرمایهگذاری کرده بود. گفته میشود که این شرکت با یک سرمایهگذار ایرانی که سالها در واردات نهادههای دامی فعالیت دارد، مرتبط است.
در همین حال، برخی از رسانهها این گمانه را مطرح کردهاند که تصمیم به فروش و خروج از ایران با پیروزی دوباره دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا و نزدیک شدن به روی کار آمدن او ارتباط دارد.
سهم قابل توجه صافولا از بازار روغن گیاهی ایران
رشید عزیزپور، نایب رئیس کمیسیون صنایع غذایی اتاق بازرگانی ایران درباره دلایل خروج هلدینگ عربستانی صافولا از صنایع غذایی ایران به ایلنا گفت: براساس آخرین اطلاعاتی که این شرکت در روزهای گذشته در وبسایت خود منتشر کرده بنا بر سیاستهای داخلیاش تصمیم گرفته کشور ما را ترک کند و در سالهای گذشته نیز این شرکت همین اقدام را درباره مراکش و عراق صورت داد؛ صافولا سهم قابلتوجهی از بازار روغن گیاهی کشور ما را در اختیار داشت.
او درباره تاثیر خروج این شرکت از ایران بر میزان عرضه محصولات غذایی به طور ویژه روغن گیاهی گفت: به نظر من بعید است که خروج صافولا عرضه روغن در کشور ما را تهدید کند؛ البته مالکیت این هلدینگ عربستانی تولید را تقویت کرد. اما با توجه به اینکه تمام کارکنان شرکت را افراد بومی تشکیل میدهند، امیدواریم و پیشبینی میشود این تغییر در میزان تولید و عرضه تاثیرگذار نباشد، ضمن اینکه صنعت غذا در ایران صنعتی بالغ است.
نایبرئیس کمیسیون صنایع غذایی اتاق بازرگانی ایران در پاسخ به اینکه آیا موضوعی مانند کمبود انرژی صنایع و قطعی برق و گاز میتواند در خروج این سرمایهگذار موثر بوده باشد، گفت: چنانچه پیشتر اظهار کردم این شرکت دلیل خروج سرمایه خود را از ایران سیاستگذاری داخلی عنوان کرده اما به هر حال چالشهایی در فعالیت صنایع ایران از جمله صنعت غذا وجود دارد که میتواند نه تنها سرمایهگذار خارجی حتی سرمایهگذار داخلی را به خروج سرمایه از کشور ترغیب کند و تامین مواد اولیه و ناترازی انرژی نیز دغدغههایی است که صنعت غذا در ایران همواره با آن دست به گریبان بوده است.
او اضافه کرد: در مورد روغن گیاهی در کشور ما این چالش به طور ویژه وجود دارد که چون به تامین مواد اولیه آن ارز ترجیحی اختصاص پیدا میکند. صادرات آن در سالهای اخیر با ممنوعیت مواجه بوده است با اینکه صنعت از ظرفیت خوبی برای صادرات برخوردار است و میتوان با ورود موقت روغن خام به صادرات ورود کرد و بارها صنعت به وجود این پتانسیل تاکید داشته است.
عزیزپور در پاسخ به اینکه آیا صافولا سهام خود را به یک شرکت خارجی دیگری فروخته است، تصریح کرد: صافولا در این زمینه اطلاعاتی منتشر نکرده و تا زمانی که این شرکت خود در این باره اطلاعرسانی کند، همه چیز در ابهام است و نمیتوان اطلاعات موثقی ارائه داد.
با این حال، بر اساس بیانیهای که گروه صافولا روز چهارشنبه ۱۲ دیماه منتشر کرد، توقف فعالیت این شرکت در ایران «در راستای استراتژی گروه برای خروج بهموقع از بازارهای غیراصلی انجام شده» است.
آنطور که در این بیانیه آمده است، این گروه سرمایهگذاری پیش از این نیز در سال ۲۰۲۳ از سرمایهگذاریهای خود در کشورهای مراکش و عراق خارج شده بود.
بیشتر بخوانید: