به گزارش خبرگزاری تسنیم، به تازگی نشست «چشمهای فلسطینی» با محوریت عکس و عکاسی در فلسطین با حضور سعید فرجی کارگردان و وهب رامزی، عکاس و هنرمند، برگزار شد. شاید یکی از نکات جالب توجه در این مراسم، صحبتهای سعید فرجی و توصیهای که نادر طالبزاده به او کرده بود، باشد.
مراسم با رونمایی از مستند «فریمهای فلسطینی» به کارگردانی سعید فرجی که جایزه بهترین فیلم بخش غزه در جشنواره سینما حقیقت را از آن خود کرده است، همراه شد. این مستند به روایت ورود عکاسی به فلسطین و حرکت عکاسان غربی به این سرزمین با هدف ثبت تصاویر از سرزمین مقدس میپردازد. در این مسیر، روایات عهدین در طول زمان و با تغییر سیاستها به روایتهای متفاوتی تبدیل میشود.
سعید فرجی ضمن تشکر از نادر طالبزاده برای راهنماییهایش در ورود به دنیای عکاسی جنگی، اظهار داشت: سوژههای این مستند ظرفیت تبدیل به یک اثر سینمایی را دارند. طالبزاده همیشه به ما توصیه میکرد که از ایران بیرون برویم و دنیای خود را وسیعتر کنیم.
وی همچنین به تجربه خود در جنگ 33 روزه اشاره کرد و افزود: این اولین تجربه برونمرزی و جنگی من بود. گمان میکردم پیگیریهای من در این زمینه ادامه پیدا نخواهد کرد، اما زندگی من با جنگ در زندگی مسلمانان در آمیخته شد و این آغاز ورودم به دنیای جنگ بود.
سعید فرجی ادامه داد: من به راوی جنگ در زندگی مسلمانان تبدیل شدم چرا که اگر ما خودمان تاریخ را روایت نکنیم، باید آن را از زبان دشمن بشنویم.
وی در ادامه به تجربیاتش در زمینه عکاسی و روایت داستانهای انسانی اشاره کرد و گفت: «سعی کردهام در دنیا سفر کنم و داستانهای مردم را نقل کنم. متوجه شدم که مردم عاشق گفتن قصههای زندگیشان هستند. من معتقدم عکاسی نصف ماجرا و روایت نصف دیگر آن است.»
فرجی همچنین از اوج و احسان محمدحسنی به عنوان کسانی که به او کمک کردند تا تصوری متفاوت از مسلمانان، بدون درگیری و جنگ، ارائه دهد، یاد کرد و افزود: «ما باید آنچه را که واقعاً هستیم نشان دهیم، نه آنچه که به ما تحمیل میشود.»
وی در ادامه گفت: «پس از 24 سال فعالیت، حالا میدانم که چه باید بکنم. اگر تمام عمرم را صرف شنیدن روایت کسانی کنم که رسانه ندارند، کار بزرگی کردهام. حتی اگر آثار امروز من 50 سال دیگر هم دیده شود، حس میکنم که وظیفهام را انجام دادهام.»
اما در بخشهای دیگر این مراسم چه گذشت؟
مصطفی شوقی، مدیر خانه مستند، در ابتدای مراسم ضمن قدردانی از تلاشهای سعید فرجی برای ساخت مستند «فریمهای فلسطینی»، به حضور 13 فیلم تولید شده توسط خانه مستند درباره فلسطین اشاره کرد و افزود: این آثار از رویکردهای سیاسی و اجتماعی گرفته تا داستانهای متنوع فلسطینی را دربر میگیرند.
وهب رامزی عکاس و هنرمند نیز در نمایشگاه هنرهای معاصر درباره هویت فلسطینیها در اردوگاههای فلسطینی سخن گفت و از سعید فرجی برای ساخت مستند «فریمهای فلسطینی» قدردانی کرد.
او همچنین درباره نمایشگاهی از آثار فلسطینی گفت: «تا پایان دیماه، نمایشگاهی با عنوان "کلیدهایی که عمرشان از صهیونیستها بیشتر است" داریم. عکاسان گنجهای پنهان را به تصویر میکشند و عکسها خود به عنوان راویان خاموش سخن میگویند.»
رامزی همچنین اشاره کرد که عکسها خود داستانها را میسازند و ادامه داد: «ما درباره فلسطین و اهمیت آن آگاهی داریم، اما فلسطینیها را نمیبینیم و نمیشناسیم مگر زمانی که مورد ظلم و جنایت قرار میگیرند.»
او تأکید کرد: «شرایط رسانهای و گفتار قالب باعث میشود که از فلسطینیها فاصله بگیریم. باید سبک زندگی و مقاومت آنها را بشناسیم و این را روایت کنیم.»
رامزی در نهایت گفت: «فلسطین را بدون فلسطینیها نمیتوان دید و سرنوشت فلسطین را خود فلسطینیها باید رقم بزنند.»
گفتنی است، در این رویداد، مستند «فریمهای فلسطینی» که موفق به کسب جایزه بهترین فیلم از بخش غزه در هجدهمین جشنواره سینما حقیقت شده بود، رونمایی شد.
انتهای پیام/
∎