شناسهٔ خبر: 70623551 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه قدس | لینک خبر

توطئه تخریب روابط تهران و بیروت و تضعیف پایگاه مردمی حزب‌الله در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری لبنان

پشت‌پرده غائله فرودگاه حریری

آمریکا و رژیم صهیونیستی که پس از تحولات سوریه و فروپاشی نظام بشار اسد، به زعم خود موفق شده‌اند جمهوری اسلامی را در موضع ضعف قرار دهند، حال ظاهراً با به راه انداختن سناریو جدید و شانتاژ خبری درصددند مناسبات میان ایران و لبنان را تحت تأثیر قرار داده و دست تهران را هم از این جغرافیای مهم و راهبردی کوتاه کنند.

صاحب‌خبر -

در این مسیر بود که روز گذشته شبکه المنار لبنان گزارش داد مسافران یک پرواز ایرانی هنگام ورود به فرودگاه رفیق حریری، تحت بازرسی شدید بدنی و همچنین بازرسی غیرمعمول چمدان‌ها قرار گرفته‌اند که این اقدام موجب تنش و اختلال شده است. طبق گزارش، مقامات امنیتی در تلاش برای بازرسی چمدان‌های هیئت دیپلماتیک ایرانی نیز بودند که با ممانعت دیپلمات‌ها و بروز تنش همراه شد.
اتفاق‌های اخیر در حالی رقم می‌خورد که این دست بازرسی‌ها در فرودگاه لبنان از چند هفته پیش و تحت نظارت افسران آمریکایی آغاز شده است. جالب آن است که رخداد مذکور پس از آن صورت گرفت که کانال تلویزیونی «الحدث» عربستان سعودی به نقل از منابع غربی مدعی شد «ایران قصد دارد میلیون‌ها دلار را از طریق یک پرواز ماهان ایر از تهران به بیروت و حزب‌الله منتقل کند»؛ شایعه‌سازی که به نظر از یک طرف روابط تهران و بیروت را هدف گرفته و از سوی دیگر شاید اهرم فشار و عملیات روانی برنامه‌ریزی شده علیه حزب‌الله تلقی شود.

ورود مجلس به اتفاق‌های فرودگاه رفیق‌ حریری
این بازرسی غیرمعمول در حالی انجام شد که کنوانسیون ۱۹۶۱ وین تأکید دارد دیپلمات‌ها از مصونیت کامل دیپلماتیک برخوردارند و کشور میزبان اجازه ندارد وسایل شخصی آن‌ها را بازرسی کند یا آن‌ها را تحت نظارت قرار دهد. بر اساس این کنوانسیون، بازرسی دیپلمات‌ها در فرودگاه کشور میزبان نیز نقض مصونیت آن‌هاست و می‌تواند به تنش در روابط دو کشور منجر شود.
اما غائله ضدایرانی اخیر به سرعت با واکنش گسترده مردم لبنان روبه‌رو شده و آن‌ها با حرکت به سمت فرودگاه مأموران امنیتی را به اجرای نقشه‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی متهم کرده و خواستار تصحیح این رویه غلط شده‌‌اند. وزارت خارجه لبنان هم در نهایت با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد پس از توضیحات سفارت ایران در مورد دو چمدان همراه یکی از دیپلمات‌های ایرانی، این وزارتخانه به توافق‌نامه وین عمل کرده و این چمدان‌ها را بر خلاف ادعای رسانه‌های عربی بازرسی نکرده است.
با این حال سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از ورود این کمیسیون به اتفاق‌های صورت گرفته در فرودگاه رفیق حریری خبر داده است. ابراهیم رضایی با بیان اینکه حفظ حرمت و شأن هر ایرانی در همه کشورها خط قرمز نمایندگان مجلس است، گفت: از وزارت امور خارجه می‌خواهیم با سرعت این موضوع را پیگیری کنند و در صورت صحت، اجازه تکرار آن را ندهند. وی تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره خود را کنار مردم و دولت لبنان می‌داند و از دولت لبنان هم می‌خواهیم با توجه به شرایط حساس منطقه از هر گونه رفتار شائبه‌برانگیز که می‌تواند تحت تأثیر کشورهای غربی باشد خودداری کند. محور عبری- عربی هم بداند مقاومت با چمدان نیامده که با تفتیش برود. مقاومت با رشادت و از دل مرد و زن مجاهد بیرون آمده و خار چشم صهیونیسم و پادوهایش باقی خواهد ماند.

بازیگردانی ضدایرانی ریاض
اما دکتر سیدهادی سیدافقهی، کاردار پیشین ایران در لبنان در گفت‌وگو با قدس، در تحلیل اتفاق‌های اخیر معتقد است این نخستین بار نیست که پلیس فرودگاه لبنان جسارت‌هایی علیه مقامات ایرانی انجام می‌دهد؛ چراکه در جریان سفر دو ماه پیش مشاور رهبر معظم انقلاب اسلامی به بیروت، مأموران امنیتی فرودگاه رفیق حریری از آقای لاریجانی و همراهان وی خواستند کیف‌ها و وسایل همراه خود را باز کرده و از زیر اسکنر عبور دهند که این اقدام سبب اعتراض ایشان شد. مهم‌ترین هدف از این دست اقدام‌ها که با گرای مستقیم آمریکا صورت می‌گیرد ارسال پیام به ایران است که نفوذش در لبنان کاهش یافته است. این کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا، فشارهای خارجی از سوی ایالات متحده آمریکا و رژیم صهیونیستی را عامل چنین برخوردهایی می‌داند و با اشاره به توطئه تخریب روابط تهران - بیروت و تضعیف پایگاه مردمی حزب‌الله در آستانه انتخابات ریاست جمهوری لبنان افزود: واشنگتن و تل‌آویو به یک جنگ ترکیبی علیه مقاومت در لبنان دست زده‌اند. در همین مسیر متأسفانه در ماه‌های اخیر ادبیات برخی از مقامات لبنانی در مصاحبه‌ها و سخنرانی‌ها  تغییر کرده به طوری که برخی از سران سیاسی لبنان از جمله  سمیر جعجع به طور علنی علیه ایران و حزب‌الله  صحبت می‌کنند.
وی با اشاره به اقدام‌های گستاخانه عربستان سعودی علیه کشورمان از جمله اعدام 6 شهروند ایرانی به بهانه قاچاق مواد مخدر و همچنین رخداد اخیر که در پی گزارش رسانه سعودی بالا گرفت، تصریح کرد: تضعیف محور مقاومت همواره یکی از موارد مطلوب ریاض بوده است. جمهوری اسلامی باید در ماجرای شهروندان ایرانی زودتر وارد عمل شده و مانع این جنایت می‌شد. در موضوع لبنان هم اگر در زمانی که جسارت کرده و خواستند هیئت همراه آقای لاریجانی را تفتیش کنند پاسخ محکم داده می‌شد اکنون آن‌ها نمی‌توانستند این گونه رفتار کنند. با این حال حالا هم از مجاری دیپلماتیک باید پیگیری جدی شود تا علاوه بر لبنان دیگر کشورهای عربی هم گستاخ نشده و رفتاری مشابه نداشته باشند.

انتخابات ریاست جمهوری لبنان و دسیسه علیه حزب‌الله
سیدافقهی همچنین به انتخابات ریاست جمهوری لبنان که قرار است ۹ ژانویه ۲۰۲۵ (۲۰ دی ماه) برگزار شود هم گریزی زد و افزود: بخشی از سناریو جدید هم با هدف تخریب ایران و حزب‌الله پیش از این رویداد سیاسی است. حزب‌الله باید برای جلوگیری از تحمیل رئیس‌جمهوری طرفدار آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان بر مردم لبنان آماده باشد. در حال حاضر فشارهای آمریکا بر مقامات لبنانی مانند نجیب میقاتی افزایش یافته است. آمریکا با انجام چنین سناریوهایی در تلاش است نفوذ ایران را در لبنان مشابه اقدام‌هایی که پیش از این در سوریه انجام داده بود کاهش دهد.وی همچنین با اشاره به نزدیک بودن زمان پایان آتش‌بس میان حزب‌الله و رژیم صهیونیستی اظهار کرد: امروز انگشت حزب‌الله لبنان روی ماشه است به طوری که پس از اتمام آتش‌بس 60روزه می‌تواند به نابودی رژیم صهیونیستی و محو شدن این رژیم در منطقه سرعت بخشد. در حال حاضر حزب‌الله به ‌طور جدی در تلاش است امنیت لبنان را حفظ و نیروی خود را تقویت کند با این حال دشمن هم بیکار ننشسته و با به راه انداختن بازی‌های جدید درصدد تخریب این جایگاه است که مطمئناً با توجه به جایگاه مردمی مقاومت در لبنان توفیقی در این زمینه نخواهد داشت. 

خبرنگار: سیدحسین حسینی