شناسهٔ خبر: 70608595 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: اقتصاد آنلاین | لینک خبر

اعمال بخت گشایی در لیله الرغائب / پسران و دختران دم بخت بخوانند

بخت‌گشایی و حاجت‌خواهی یکی از رسوم لیله‌الرغائب (شب آرزوها) است.

صاحب‌خبر -

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایسنا، اولین شب جمعه ماه رجب به عنوان «لیلة‌الرغائب» سال‌هاست که در میان مردم شناخته شده است و برخی افراد خود را مقید به انجام اعمال مستحبی یاد شده برای آن می‌دانند؛ موضوعی که سبب شکل‌گیری رسم و رسومی خاصی برای این مناسبت مذهبی در فرهنگ عامه مردم شده است.

امین الله علیمرادی پژوهشگر فرهنگ عامه، بخت‌گشایی و حاجت‌خواهی را یکی از رسوم لیله‌الرغائب معرفی و می‌گوید: در برزُک کاشان مردم در شب آرزوها برای بخت‌گشایی دختران و پسران خود دعا می‌کنند و اعتقاد دارند که در این شب آرزوهایشان برآورده می‌شود. بیشتر مردم روی پشت‌بام‌ها می‌روند و دو رکعت نماز به نیت برآورده شدن آرزوهای خود می‌خوانند و بعد به سجده می‌روند و دعا می‌کنند. 

او مطرح می‌کند: در همدان نیز دختران دم‌بخت که بختشان باز نشده، آرزوی گشایش بخت می‌کنند و چنین نذر می‌کنند که اگر تا ماه رجب سال آینده ازدواج کرده باشند در اعیاد سیزدهم و بیست و هفتم ماه رجب روزه بگیرند یا در خانه خود یا مسجد یا امامزاده جشن برپا ‎کنند و یا هزینه جشن را به هیئت‌ها بدهند. یکی دیگر از کارهایی که دختران دم بخت در شب آرزوها انجام می‌‎دهند این است که نزدیک غروب شمعی برداشته و به اتفاق مادر، خواهر و یا یکی از همسایه‌ها به امام‌زاده می‌روند و در آنجا شمع روشن می‌کنند. همچنین به ضریح امامزاده قفل یا پارچه سبزی که از کربلا آمده است، می‌بندند. یا اینکه روسری بالای ضریح می‌اندازند.

به گفته این پژوهشگر فرهنگ عامه در لیلةالرغائب خانمی که بچه‌دار نشده است آرزو می‌کند که خداوند به او بچه بدهد و نذر می‌کند اگر حاجتش تا سال آینده برآورده شد، نام یکی از امامان را برای فرزندش انتخاب کند و چند سال قربانی بدهد.

او ادامه می‌دهد: افزون بر این کسی که اصلاً به زیارت عتبات عالیات نرفته و آرزوی سفر به کربلا، مکه و سوریه را دارد نیز نذر می‌کند اگر ان‌شاءالله تا سال دیگر بتواند به زیارت برود، یک نفر دیگر را هم به سفر زیارتی عتبات بفرستد.

برچسب‌ها: