شناسهٔ خبر: 70601357 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایندیپندنت فارسی | لینک خبر

معماهای عامل حمله نیواورلئان؛ از اعزام به افغانستان تا ارتباط با داعش

شمس‌الدین جبار ساعت‌ها قبل از حمله ویدئوهایی در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده بود که در آن‌ها به الهام گرفتن از داعش و «تمایل به کشتار» اشاره می‌کند.

صاحب‌خبر -

روز اول ژانویه ۲۰۲۵ در نیواورلئان در ایالت لوئیزیانا، یک وانت به جمعیت زیادی در یکی از مناطق گردشگری و شلوغ این شهر حمله کرد.  ۱۵ نفر کشته و حداقل ۳۵ نفر زخمی شدند. اعلام شده است که مهاجم از داعش الهام گرفته و پرچم این گروه تروریستی از وانت او کشف شده است.

این خلاصه‌ای از اطلاعاتی است که تاکنون درباره این حمله و عامل آن می‌دانیم:

چگونه حمله رخ داد؟

در ساعت ۰۳:۱۵ بامداد روز اول ژانویه، یک وانت فورد به جمعیت حاضر در خیابان بوربن (Bourbon Street) در قلب محله فرانسوی نیواورلئان برخورد کرد.

تصاویر دوربین‌های مدار بسته نشان می‌دهند که یک وانت سفید وارد  پیاده‌رو شد، از ماشین پلیس گذشت و سپس عابران پیاده را زیر گرفت.

پلیس این اقدام را «کاملا عمدی» توصیف کرد و افزود که مهاجم، با نام شمس‌الدین جبار، به قصد کشتار مردم عادی دست به این اقدام زده است.

آن کرکپاتریک، رئیس پلیس نیواورلئان، گفت: «این مرد سعی داشت تا جایی که می‌تواند افراد بیشتری را زیر بگیرد.»

جبار همچنین مسلح بود و به نیروهای پلیس شلیک کرد که باعث زخمی شدن دو افسر شد. پلیس در نهایت او را با شلیک گلوله از پای درآورد.

مهاجم که بود؟

اف‌بی‌آی مهاجم را شمس‌الدین جبار، ۴۲ ساله، یک کهنه‌سرباز ارتش و شهروند ایالات متحده از تگزاس معرفی کرد.

یک پرچم مرتبط با گروه داعش در خودروی مهاجم پیدا شد و اف‌بی‌آی اعلام کرد که در حال بررسی ارتباط احتمالی جبار با گروه‌های تروریستی است.

جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، در یک سخنرانی اعلام کرد که اف‌بی‌آی او را در جریان این حمله قرار داده است. به گفته بایدن، مظنون ساعت‌ها قبل از حمله ویدئوهایی در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده بود که در آن‌ها به الهام گرفتن از داعش و «تمایل به کشتار» اشاره کرده بود.

همچنین بسته‌هایی مشکوک به بمب در محل رویداد کشف شده است. یک تفنگ بلند با «تجهیزات صداخفه‌کن» نیز در خودرو مهاجم یافت شد. وانتی که برای حمله استفاده شد، اجاره‌ای بود.

بر اساس یک پروفایل لینکدین که اکنون حذف شده است، جبار در ارتش ایالات متحده در بخش منابع انسانی و فناوری اطلاعات فعالیت داشت و قبل از ترک ارتش، به افغانستان اعزام شده بود (از فوریه ۲۰۰۹ تا ژانویه ۲۰۱۰).

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او بین سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ در دانشگاه ایالتی جورجیا تحصیل کرده و با مدرک سیستم‌های اطلاعاتی رایانه‌ای فارغ‌التحصیل شده بود.

جبار دو بار ازدواج کرده بود. ازدواج اول او در سال ۲۰۱۲ به پایان رسید و ازدواج دومش از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۲ ادامه داشت.

او همچنین به نظر می‌رسد در بخش املاک فعالیت می‌کرده و دارای مجوزی بود که در سال ۲۰۲۱ منقضی شده است. جبار دارای سابقه کیفری مرتبط با تخلفات رانندگی و سرقت بوده است.

به گزارش پلیس، ویدیوهایی که جبار قبل از عبور از روی عابران منتشر کرده نشان می‌دهد که او به قصد کشتن عابران را زیرگرفته بود. گزارش‌هایی نیز درباره مشکلات مالی جبار منتشر شده است.

نیویورک‌پست نیز در گزارشی درباره خانه‌ای که او در آن زندگی می‌کرد و نزدیک مسجد بود، نوشته است که جبار که در آمریکا به دنیا آمده بود و سابقه نظامی دارد، از همسرش جدا شده بود و کمتر با فرزندانش در ارتباط بود.

نیویورک‌تایمز نیز به نقل از برادر جبار گزارش داده است که او در جوانی مسلمان شده بود.

مظنونان دیگری وجود دارند؟

اف‌بی‌آی اعلام کرد که معتقد است مظنون برای انجام این حمله کمک داشته است، به ویژه در زمینه کار گذاشتن بسته‌هایی که احتمالا انفجاری هستند.

رسانه سی‌بی‌اس گزارش داد که مقامات هنوز سرنخی از این همدستان منتشر نکرده‌اند.

پلیس اعلام کرد که به نظر می‌رسد قربانیان عمدتاً از ساکنان محلی نیواورلئان بوده‌اند، هرچند که بسیاری از گردشگران برای جشن سال نو و یکی از مسابقات فوتبال کالج آمریکا، در شهر حضور داشتند.

حمله کجا رخ داد؟

خیابان بوربن یک منطقه معروف برای تفریحات شبانه و گردشگری است که مملو از رستوران‌ها، بارها و کلوب‌های موسیقی زنده است.

این خیابان در محله فرانسوی نیواورلئان قرار دارد و محلی محبوب برای گردشگران و ساکنان محلی است، به ویژه در زمان جشن‌های سال نو.

محله فرانسوی در سال ۱۷۱۸ توسط فرانسوی‌ها تأسیس شد و شبکه اولیه خیابان‌هایی که در آن زمان طراحی شده، همچنان مرکز جذب گردشگران به این شهر است.

هر سال، بیش از یک میلیون نفر برای جشن Mardi Gras و کارناوال معروف آن در فصل بهار به این منطقه سفر می‌کنند.