شناسهٔ خبر: 70599510 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: نامه‌نیوز | لینک خبر

گردش نگران‌کننده به راست | سال ۲۰۲۴ چه بلایی بر سر دموکراسی آورد؟

در سالی که تقریباً نیمی از جمعیت جهان پای صندوق‌های رای حاضر شدند، دموکراسی‌ها با خطر بزرگی مواجه شدند، اما هنوز امید‌ها از بین نرفته است.

صاحب‌خبر -
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

مهمترین پیروزی سال ۲۰۲۴ از آن دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق ایالات متحده شد. او در جریان کمپین‌های انتخاباتی از دو سوء قصد جان سالم به در برد و نهایت موفق شد بار دیگر به کاخ سفید راه پیدا کند. اگرچه پیروزی او نتیجه یک فرآیند دموکراتیک بود، اما همزمان ماهیت دموکراسی را هم تهدید می‌کند.

مکزیک خونین‌ترین انتخابات تاریخ مدرن خود را با ۳۷ نامزد که قبل از رای گیری ترور شدند پشت سر گذاشت، اما در نهایت موفق شد اولین رئیس جمهور زن خود، کلودیا شینبام را انتخاب کند.

در سال ۲۰۲۴، احزاب راست افراطی در اروپا به موفقیت‌های قابل توجهی در انتخابات دست یافتند:

در نتخابات پارلمان اروپا (ژوئن ۲۰۲۴)، احزاب راست‌گرای افراطی پیشرفت چشمگیری داشتند. حزب «برادران ایتالیا» با کسب ۲۷ کرسی، بیشترین افزایش را تجربه کرد. همچنین، احزاب راست‌گرا در فرانسه، آلمان، هلند و لهستان نیز کرسی‌های بیشتری به دست آوردند. 

در انتخابات پارلمانی فرانسه (ژوئیه ۲۰۲۴) حزب راست افراطی «اجتماع ملی» به رهبری مارین لوپن در دور نخست با کسب بیش از ۳۳ درصد آراء پیشتاز بود. با این حال، در دور دوم، ائتلاف احزاب چپ به اکثریت نسبی دست یافت و حزب راست افراطی در جایگاه سوم قرار گرفت. 

در انتخابات اتریش (سپتامبر ۲۰۲۴) حزب راست افراطی «آزادی» به رهبری هربرت کیکل با کسب ۳۵ درصد آراء، پیروزی مهمی به دست آورد. این نتیجه نشان‌دهنده افزایش حمایت از احزاب راست افراطی در اتریش است. 

سال ۲۰۲۴ احزاب متمایل به روسیه بهتر از نظرسنجی‌ها و پیش بینی‌ها در گرجستان و مولداوی ظاهر شدند و پیروزی‌هایی به دست آوردند. 

تغییر اروپا به سمت راست نشان دهنده وجود نگرانی‌های اقتصادی در جمعیت کشور‌های اروپایی است، و همین نگرانی‌ها منجر به تغییرات سیاسی اساسی شد، برای مثال در بریتانیا، حزب کارگر به ۱۴ سال حکمرانی محافظه کاران پایان داد.

کره جنوبی در آخرین ماه سال ۲۰۲۴ با بحران سیاسی بی سابقه‌ای مواجه شد. طی چند ساعت گیج‌کننده، رئیس‌جمهور چهارمین اقتصاد بزرگ آسیا و یکی از متحدان کلیدی ارتش آمریکا در یک سخنرانی تلویزیونی حکومت نظامی اعلام کرد و پس از آن که دادستان‌ها و جمعیت کشور از او سرپیچی کردند، به سرعت عقب‌نشینی کرد.

در روز‌های بعد پارلمان، رئیس جمهور یون سوک یول را استیضاح و تعلیق کردند.

این تحولات چه پیامی برای سال ۲۰۲۵ دارد؟

سال ۲۰۲۵ انتخابات بسیار کمتری قرار است برگزار شود؛ یکی از آنها آلمان است. این کشور که از سلطه نازی‌ها آسیب دیده باید بتواند جلوی قدرت گرفتن دوباره افراط گرایان راست را بگیرد. این آزمونی است که سال ۲۰۲۵ با آن روبه رو خواهد شد.

رأی دهندگان آلمانی ۲۳ فوریه قرار است پارلمان جدیدشان را انتخاب خواهند کرد.

سال ۲۰۲۵ چشم انتظار عملکرد ترامپ خواهد بود. ترامپ بار‌ها در کمپین‌های انتخاباتی اش گفته که مطبوعات معیار (رسانه‌های بزرگ آمریکایی) فاسد هستند و رقبای سیاسی، مقامات اطلاعاتی سابق و دادستان‌هایی را که از او درباره پرونده‌های قضاییش تحقیق کرده‌اند تحت تعقیب یا محاکمه قرار خواهد داد. 

پیامد پیروزی ترامپ بر همه چیز از مهاجرت گرفته تا اقتصاد و تجارت تأثیر خواهد گذاشت. سیاست "اول آمریکا" او باعث خواهد شد که دوستان و دشمنان به طور یکسان استحکام اتحاد‌های آمریکا در جهان را زیر سوال ببرند. این می‌تواند منجر به اصلاحات ژئوپلیتیکی، افزایش تنش‌ها و حتی گسترش سلاح‌های هسته‌ای شود.

ترامپ ممکن است اوکراین را وادار کند تا با روسیه معامله کند و دست اسرائیل را در درگیری‌های غزه و لبنان باز بگذارد. مشخص نیست که آیا آمریکا در درگیری بر سر تایوان یا در دریای چین جنوبی در برابر چین می‌ایستد یا نه.

در حال حاضر، رقابت آمریکا با چین خود را ذیل یک جنگ تجاری نشان داده است. ترامپ محدودیت‌هایی را اعمال می‌کند و تعرفه‌ها را افزایش می‌دهد. شرکت‌های چینی هم برای دور زدن موانع تجاری و هم برای دستیابی به بازار‌های جدید در جهان، خود را توسعه خواهند داد. کافیست به عملکرد شرکت‌های چینی از مکزیک تا مجارستان نگاه کنید.

در سال ۲۰۲۵ رای دهندگان در سراسر جهان انتظار تغییر دارند. به طور کلی، احزاب حاکم در موج بی سابقه انتخابات سال ۲۰۲۴ عملکرد بدی داشتند. برخی از آنها رانده شدند (مانند آمریکا و بریتانیا). دیگران مجبور به ائتلاف شدند (مانند هند و آفریقای جنوبی). برخی دیگر به سمت زندگی مشترک مسالمت آمیز رانده شدند (مانند تایوان و فرانسه)؛ بنابراین سال ۲۰۲۵ سال انتظارات خواهد بود. آیا رهبران جدید می‌توانند آنچه را که وعده داده اند انجام دهند؟ آیا رهبران به شکلی مسالمت آمیز تغییر خواهند کرد؟ در غیر این صورت ممکن است ناآرامی‌هایی در انتظار جهان باشد.

سال آتی احتمالاً برای بنگلادش و سوریه هم سال بسیار مهمی خواهد بود، هر دوی این کشور‌ها سال ۲۰۲۴ را با انقلاب از سر گذراندند و رهبران دیکتاتورشان را برکنار کردند، اما وضعیت در هیچ یک از این دو کشور جالب نیست. 

محمد یونس، رئیس دولت موقت بنگلادش، برنده جایزه نوبل، پس از اعتراضات گسترده‌ای که باعث شد شیخ حسینه نخست وزیر این کشور استعفا داده و به هند فرار کند، اصلاحات انتخاباتی را آغاز کرده است. او می‌گوید که انتخابات باید تا پایان سال ۲۰۲۵ برگزار شود، مشروط بر اینکه ابتدا اساسی‌ترین اصلاحات انجام شود.

در سوریه، پس از ۱۳ سال جنگ داخلی، شورشیان مسلح با پیشروی برق آسا پایتخت دمشق را تصرف کردند و بشار اسد رئیس جمهور این کشور را به سمت روسیه فراری دادند. بخش اعظم کشور اکنون توسط شورشیان به رهبری گروه اسلامگرای هیات تحریر الشام اداره می‌شود؛ گروهی که توسط برخی کشور‌های غربی آن را گروه تروریستی می‌دانند.

حاکمان جدید از تسامح و حاکمیت قانون صحبت می‌کنند، اما تاکنون هیچ خبری از برگزاری یک انتخابات آزاد در سوریه نیست.

منبع: رویداد 24