شناسهٔ خبر: 70591985 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

نگرانی صدراعظم از انتخابات پیش رو،

رد پای ماسک در انتخابات آلمان

دنیای اقتصاد: اولاف شولتز، صدراعظم آلمان در شب سال نو، در سخنرانی سالانه‌اش به طور سنتی بر وحدت ملی و تأمل در ۱۲ ماه گذشته تاکید کرد و خواستار خوش‌بینی برای سال جدید شده است. به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، همه این موارد در سخنرانی تلویزیونی امسال صدراعظم آلمان نیز وجود داشت، او همچنین اشاره ای غیرمستقیم به یک غیر آلمانی داشت که علاقه شدید و شاید گیج کننده ای به سیاست این کشور دارد؛ «ایلان ماسک».

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ سخنرانی شولتز در شب سال نو که احتمالا آخرین سخنرانی او خواهد بود، در بحبوحه آشفتگی سیاسی غیرعادی در آلمان مدرن و دو قطبی رو به رشد در اروپا صورت گرفت.

لحن سخنرانی او انعکاس دهنده مخاطراتی است که در زمینه اقتصاد این کشور وجود دارد و صدراعظم آلمان برای عبور از توقف رشد اقتصادی، خواستار همبستگی بیشتر آلمانی ها شد و در عین حال اذعان کرد که زندگی برای خیلی ها گران شده است. 

دولت ائتلافی سه حزبی که در سال ۲۰۲۱ به قدرت رسید، در نوامبر سقوط کرد و شولتز، یک سوسیال دموکرات چپ میانه، رأی اعتماد خود را در این ماه از دست داد و همین موجب می شود که انتخابات فدرالی در ۲۳ فوریه برگزار شود.  

در حالی که مردم آلمان برای حضور در پای صندوق های رای آماده می شوند، ایلان ماسک، مشاور کلیدی دونالد جی.ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا در رسانه های اجتماعی به سود حزب راست افراطی، «آلترناتیو برای آلمان» صحبت کرده و همچنین در یک روزنامه، مقاله ای در ستایش آنها نوشته است. 

حمایت او از این گروه که دارای روابط نئونازی است و به دلیل افراطی بودن تحت نظارت نهاد اطلاعات داخلی قرار دارد، آسایش قانونگذاران را به هم ریخته و باعث انتقاد رهبران جریان اصلی در سراسر طیف سیاسی شده است.

در سخنرانی شولتز سوای اقتصاد آلمان به موضوعات دیگر از جمله سالگرد اتحاد دو آلمان و حمله به بازار کریسمس اشاره شد که در پی آن پنج نفر کشته و ۲۰۰ تن زخمی شدند. اما آنچه که در سخنرانی شولتز بسیار قابل توجه بود، مربوط به بخش هایی می شد که گویی ایلان ماسک را هدف گرفته است؛ بدون آنکه نامی از او ببرد. شولتز گفت: «اینکه کشور آلمان از این نقطه به کجا برود، تصمیمی است که باید توسط مردم این کشور اتخاذ شود. این امر با توصیه های صاحبان کانال های رسانه های اجتماعی میسر نخواهد شد و آنها حق تصمیم گیری ندارند.»

وی ادامه داد: «در مناظره‌های ما گاهی این گونه تصور می شود که هر چه ایده ها افراطی‌تر باشد، توجه بیشتری را به خود جلب می‌کند.» وی تصریح کرد: «این به منزله آن نیست که هر کس بیشتر جیغ و داد کند، می تواند تصمیم بگیرد که آلمان را به کجا هدایت کند. این به تصمیم اکثریت قریب به اتفاق مردم ارتباط دارد که آلمان را به کدام نقطه برسانند.»  نظرسنجی ها حاکی از آن است که حزب محافظه کار دموکرات مسیحی در مسیر پیروزی در انتخابات قرار دارد، اما حزب ضد مهاجر آلترناتیو برای آلمان با حدود ۲۰ درصد در جایگاه دوم قرار دارد.

مشخص نیست که تایید و ستایش ماسک  تا چه حد بر این رقابت تأثیر می گذارد. ماسک ابتدا در یک پست رسانه اجتماعی نوشته  بود: «تنها آلترناتیو برای آلمان می تواند آلمان را نجات دهد» و سپس در مقاله ای ۶۰۰ کلمه ای از این حزب راست افراطی به شدت حمایت کرده بود.

کریستین هافمن، سخنگوی دولت، روز دوشنبه در یک کنفرانس خبری گفت: «در حالی که همه حق دارند نظر داشته باشند، ماسک تلاش می کند بر انتخابات آلمان تأثیر بگذارد.» این سخنگو موضوع انتخابات آلمان را «مساله مربوط به آلمان» خواند. او افزود: «من فکر می‌کنم خوب است که یک بار دیگر اشاره کنم که توصیه برای رأی دادن به این حزب در شرایطی صورت می گیرد که اعضای آن توسط اداره فدرال حفاظت از قانون اساسی، مظنون به افراط‌گرایی راست‌گرایانه هستند و تحت نظر قرار دارند.»

تلاش های ماسک برای تحت تأثیر قرار دادن رأی دهندگان آلمانی، قانونگذاران چپ میانه و راست میانه را در محکوم کردن این تلاش ها متحد کرده است. فردریش مرتز، رئیس حزب راست‌گرای دموکرات مسیحی و پیشتاز نظرسنجی‌ها، حمایت ماسک را «غم انگیز و در عین حال متکبرانه» خواند. مرتز در مصاحبه ای با یک روزنامه گفت: «نمی توانم یک مورد مشابه از مداخله در مبارزات انتخاباتی یک کشور دوست در تاریخ دموکراسی های غربی را به خاطر بیاورم.»

لارس کلینگ بیل، که به همراه شولتز، رئیس مشترک سوسیال دموکرات ها است، تا آنجا پیش رفت که ماسک را با ولادیمیر وی. پوتین، رئیس جمهوری روسیه مقایسه کرد. او گفت: « هر دو می خواهند بر انتخابات ما تأثیر بگذارند و به طور خاص از آلترناتیو ضد دموکراتیک برای آلمان حمایت می کنند. آنها خواهان تضعیف آلمان و فرو غلتاندن کشور در هرج و مرج هستند.»

از آنجایی که کمپین های سیاسی عمدتاً توسط دولت آلمان تامین می شود، کمک های مالی در آلمان نقش بسیار کمتری نسبت به ایالات متحده دارند. طبق قانون، اهدای مستقیم بیش از ۱۰۰۰ یورو (حدود ۱۰۰۰ دلار) توسط ماسک به حزب آلترناتیو برای آلمان، به عنوان یک شهروند غیر آلمانی یا غیر اتحادیه اروپا غیرقانونی است. با این حال، آلترناتیو برای آلمان امیدوار است که تایید ماسک، یک تاجر و خودروساز که زمانی در آلمان بسیار مورد احترام بود، چشم انداز آنها را برای انتخابات بهبود بخشد.

آلیس وایدل، کاندیدای اصلی آلترناتیو برای آلمان، بخش‌هایی از نظر ماسک را در پروفایل رسانه‌های اجتماعی خود منتشر کرد. به نظر می رسد که ماسک علاقه چندانی به شولتز ندارد و او را در ماه نوامبر در شبکه اجتماعی ایکس «یک احمق» خطاب کرد. هافمن، سخنگوی دولت، روز دوشنبه در پاسخ به سوالی درباره این توهین گفت: «آزادی بیان بزرگترین مزخرفات را نیز شامل می شود.»