شناسهٔ خبر: 70589806 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: اقتصاد آنلاین | لینک خبر

افزایش چشمگیر مبتلایان به آنفولانزا /بیمارستان‌ها تخت اضافه کردند

به دنبال شیوع آنفلوآنزا در یزد رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی دستور داد ۶۰ تخت برای بستری بیماران به بیمارستان‌های استان اضافه شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایرنا، آمارهای عجیب و غریبی در فضای مجازی منتشر شد که البته بعضا با برخی اشتباهات محتوایی و رسانه‌ای هم همراه بود؛ شبکه های اجتماعی به نقل از مسوولان دانشگاه علوم پزشکی یزد نوشتند ۲۰ مبتلای به آنفلوانزا در استان فوت کردند و مخاطبان این خبر هم این فوتی ها را مربوط به چند روز گذشته دانستند که جای سوال داشت.

بررسی ها و استعلام های خبرنگار ایرنا از دانشگاه علوم پزشکی یزد و مرکز بهداشت این استان نشان داد این فوتی ها مربوط به اول سالجاری تاکنون بوده که فقط بخشی از آنها در چند روز گذشته فوت کردند؛ اشتباهی که شماری از رسانه های استان به آن پرداختند!

 با توجه به سردی هوا و هشدارهای در حال تکرار نسبت به احتمال ابتلای افراد به آنفلوآنزا و کرونا، توجه به نکاتی مانند روش‌های پیشگیرانه و درمان و زمان مراجعه به پزشک می‌تواند از طولانی شدن مدت زمان ابتلا به این بیماری کم کند.

نکته دیگری که در برخی رسانه ها پنهان مانده و به آن به صورت مستقیم اشاره نکرده بودند این بود که اکثر این فوتی ها دارای بیماری زمینه ای بودند و اغلب هم مسن بودند.

در همین بحبوحه؛ یکی از فوق تخصص های مشهور استان مدعی شد اوضاع مراجعان آنفلوآنزایی به بیمارستان ها و بویژه بیمارستان دولتی و بزرگ شهید صدوقی یزد مطلوب نیست و تخت به اندازه کافی وجود ندارد.

حساسیت و یک پیگیری خبری

بنا بر رسالت رسانه ای خود تصمیم گرفتم به صورت حضوری در بیمارستان شهید صدوقی حاضر شوم و اوضاع را از نزدیک بررسی کنم اما قبل از آن پیامکی برای مسوولان دانشگاه ارسال و در آن وضعیت مراجعه کنندگان به نقل از پزشک یاد شده را تشریح کردم.

نشست کمیته آنفلوآنزای استان با حضور اکثریت اعضا تشکیل و همه روسا و نمایندگان بیمارستان‌ها و مراکز درمانی و متخصصان عفونی و ریه و دیگر اعضا برگزار شد که خروجی آن مثبت بود و از همه خواسته شد طی دو هفته آینده که اوج جولان این بیماری است پای کار باشند و همه امکانات خود را برای رفاه حال بیماران به کار گیرند.

اختصاص ۶۰ تخت جدید به مبتلایان آنفلوآنزا در یزد

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی در این نشست، پس از شنیدن صحبت های مسوولان بیمارستانها و متخصصان، دستور داد هر یک از مراکز درمانی به تعداد تخت های پذیرش بیماران آنفلوآنزایی خود اضافه کنند که در مجموع حدود ۶۰ تخت برای این امر اختصاص یافت.

دکتر محمود نوری شادکام گفت: هر یک از مراکز درمانی دولتی شامل شهید صدوقی، شهید رهنمون، گودرز و شهدای کارگر یزد ۱۵ تخت به این منظور اختصاص دهند.

وی به کمبود پرستار در مراکز درمانی و بویژه بیمارستان شهید صدوقی هم اشاره کرد و با بیان اینکه کمبود نیرو مشکلاتی را در بخش های مختلف مراکز درمانی بوجود آورده اظهار داشت: مراکز درمانی، فعالیت در بخش هایی که اورژانسی نیستند را کاهش داده و پرستاران و تخت های آن را به بخش آنفلوآنزا اختصاص دهند.

۸.۵ درصد تست های پی.سی.آر آنفلوآنزا در یزد مثبت بود

دکتر محمد رضا صادقیان تفتی، مدیر گروه مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی یزد نیز در این نشست با ارائه گزارشی از وضعیت مراجعه کنندگان به مراکز درمانی، گفت: بر خلاف برداشت‌ها، فوتی‌های آنفولوآنزا در استان یزد امسال در مقایسه با سال گذشته کمتر است؛ فوتی های این بیماری سال گذشته در استان ۴۹ مورد در بازه زمانی مشابه بوده است.

وی افزود: امسال تعداد موارد بستری ما که تست آنها مثبت بوده نیز نسبت به سال گذشته کمتر است و موجی که امسال شروع شده تفاوت چندانی با سال گذشته ندارد و موج امسال تقریبا با تاخیر یک ماهه نسبت به سال گذشته رخ داده است.

به گفته وی امسال از ۱۰ هزارو ۶۱۳ نفر در استان تست پی سی آر گرفته شده که ۹۰۵ مورد آن (۸.۵ درصد) مثبت بوده است و مجموعا امسال ۲۰ نفر فوت کردند و لذا اوضاع بر خلاف برداشتها بدتر از پارسال نیست .

به گفته وی تست های مثبت از اواخر مهر امسال افزایش یافت و اوایل دیماه، شاهد پیک آنفلوآنزا بودیم؛ پارسال پیک این بیماری در اواخر آذرماه بود که نشان از تاخیر یک ماهه در سالجاری در مقایسه با سال گذشته دارد.

صادقیان یادآور شد: در سال گذشته ۹۶۵۶ مورد نمونه گیری آنفلوآنزا در استان انجام شد که این رقم امسال ۱۰ هزارو ۶۱۳ مورد بوده است؛ سال گذشته ۱۶۵۰ مورد از تست ها مثبت اما امسال فقط ۹۰۵ مورد مثبت بود؛ درصد مثبت شدن نمونه ها در سال گذشته ۱۷ درصد و امسال ۸.۵ درصد بوده است، تعداد موارد فوت ناشی از آنفلوانزا در بازه زمانی مشابه درسال ۱۴۰۲، ۴۹ نفر و امسال ۲۰ نفر ثبت شده است.

وی بیان کرد: طی هفته اول دیماه، ۲۱۶ مورد تست مثبت برای این بیماری در استان ثبت شد که ۱۶ مورد آن (۶ درصد) کووید ۱۹ بوده است.

۵۲ درصد مبتلایان، زن هستند

این پزشک، میزان تست پی.سی.ار انجام شده در استان در سالجاری را ۹۶۳ مورد اعلام کرد که تست مثبت آن ۳۲ درصد بوده که بالاتر از سطح هشدار است و این هشدار اول دیماه به تمام مراکز درمانی اعلام شده است.

وی میزان واکسن توزیع شده آنفلوآنزا در بخش دولتی را هشت هزارو ۲۹۰ دز و داروخانه های خصوصی را ۳۰ هزار دز اعلام کرد و گفت: آمار واکسن های تزریق شده ۶ هزارو ۸۰۰ دز ثبت شده و هنوز ۱۴۰۰ دز در مراکز درمانی وجود دارد که هنوز تزریق نشده است.

وی گفت: در استان یزد، شهرستان های میبد، مهریز، تفت، اردکان و ابرکوه، مناطقی هستند که موارد ابتلا و بستری آنها بالاتر از دیگر مناطق استان بوده است و از ۹۰۵ مورد ابتلا، ۷۶۳ مورد بستری اتفاق افتاده است؛ افرادی که تست پی سی ار آنها مثبت شده ۵۰ درصد آنها سن ۱۸ تا ۶۵ سال داشتند و ۱۳ درصد سن زیر ۵ سال و ۲۸ درصد بالای ۶۵ سال و حدود ۹ درصد ۶ تا ۱۸ ساله بودند.

وی ادامه داد: سنی که برای ما مهم است زیر ۵ سال است چون ممکن است عوارض بیشتری داشته باشد و سن ۶ تا ۱۸ سال هم چون در مدارس و دانشگاهها هستند و باعث انتشار بیماری می شوند هم اهمیت دارد؛ ۵۰ درصد آنهایی که تستشان مثبت شده ۱۸ تا ۶۵ ساله بودند؛ ۴۸ درصد آنها مرد و ۵۲ درصد زن بودند .

صادقیان افزود: متاسفانه فوتی ها از ابتدای سال تاکنون ۲۰ نفر بودند که ۱۷ نفر بومی استان و سه نفر غیر بومی؛ ۱۰ نفر مرد و ۱۰ نفر زن؛ زیر ۵ سال فوتی نداشتیم ؛ هفت نفر بین سن ۶ تا ۶۵ سال و ۱۳ نفر بالای ۶۵ سال بعلت داشتن بیماری زمینه ای و تشدید عوارض فوت کردند؛ تمام موارد فوت شده دارای بیماری زمینه ای بودند .

توزیع ۴۱ هزار عدد داروی ضد ویروس آنفلوآنزا

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی هم در این نشست گفت: از ابتدای آذرماه تا ۱۰ دیماه امسال ۴۱۰۰ بسته معادل ۴۱ هزار مورد اسلتا مویر(داروی ضد ویروس آنفلوآنزا) در یزد توزیع شده و داروخانه های منتخب تحویل گرفتند و مراکز درمانی هم تامین شدند و ذخیره ای هم در بیمارستان صدوقی قرار داده ایم تا در صورت نیاز یک مرکز درمانی تامین شود.

التماس دعا برای تخت بستری

دکتر شریف یزدی متخصص بیماری های عفونی هم گفت: امسال چند هفته ای باز این پیک را رد کردیم اما برای سال بعد باید از همین حالا برنامه ریزی کنیم که اگر نکنیم سال آینده هم با همین مشکلات دست و پنجه نرم خواهیم کرد.

وی ادامه داد: امسال با مشکلاتی روبرو بودیم که یکی از آنها همزمانی عفونت آنفلوآنزا و کرونا بود و حدود ۱۵ مورد تست توام هر دوی این بیماری‌ها را داشتیم. درصد قابل توجهی از بیماران ما با هر تعدادی و در هر سالی نیازمند خدمات بستری هستند.

وی گفت: اورژانس زنان صدوقی ۱۷ تخت دارد اما دیروز ۲۷ مریض داشت و دقیقا در این شرایط التماس دعا برای تخت داریم؛ نیروی پرستاری ما هم نسبت به حجم بیماری که مراجعه می کند کمتر است. اولویت اول ما داشتن تخت بستری برای نیازمندان است.

یک فوق تخصص ریه هم گفت: همه ساله برای بیماران واکسن تزریق می کنم از اوایل شهریور آغاز می کنم تا آخر آبانماه؛ قرار بود با واکسیناسیون اوضاع بهتر شود؛ واکسن آنفلوآنزا نیمه شهریوماه می آید و هفته اول مهر ماه تمام می‌شود.

دکتر آقایی افزود: طی چند هفته گذشته هر زن بارداری که مبتلا به آنفلوآنزا بود و او را بستری کردیم واکسن نزده بود و حتی برخی ها نمی دانستند باید واکسن بزنند و این یعنی اینکه طب پیشگیری ما جایگاهی ندارد.