شناسهٔ خبر: 70579948 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

تحولات اوکراین| گزارش سازمان ملل درباره شکنجه نظامیان روس

امیدواری به امضای توافقنامه صلح بین روسیه و اوکراین در سال ۲۰۲۵ ، نامگذاری سال ۲۰۲۵ در روسیه بعنوان سال "مدافعان میهن"و واکنش سفارت روسیه به هدیه خونین دولت بایدن به کی‌یف قبل از برکنار شدن از قدرت، از جمله مهمترین رویدادها پیرامون جنگ هستند.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، در گزارش دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد (OHCHR) درباره وضعیت اوکراین، به این واقعیت اعتراف شده است که اسرای جنگی روسیه در اوکراین، که از اول سپتامبر تا 30 نوامبر 2024 مورد مصاحبه قرار گرفته‌اند، تحت شکنجه قرار داشتند.

در این سند آمده است: «در زمان تهیه این گزارش، این دفتر با 25 اسیر جنگی روس در مکان‌های نگهداری در اوکراین مصاحبه کرد. همه آن‌ها به‌جز یک نفر تایید کرده‌اند که در سال 2024 در یک یا چند مرحله از دوران اسارت خود، تحت شکنجه یا رفتار خشن قرار گرفته‌اند. از میان آن‌ها، 14 نفر قربانی خشونت جنسی شده‌اند».

این گزارش همچنین فاش کرده که برخی از سربازان روس، که در میدان جنگ زخمی شده بودند، توسط پهپادهایFPV ارتش اوکراین کشته شدند. سازمان ملل تأکید کرده که این اقدام به‌عنوان جنایت جنگی محسوب می‌شود. چهار مورد از این حملات، که در آن‌ها سه سرباز روس و یک نظامی اوکراینی با جراحات شدید هدف قرار گرفتند، در یک فیلم ویدئویی ثبت شده و درستی آن تأیید شده است.

طبق قوانین بین‌المللی بشردوستانه، افرادی که به دلیل جراحت یا بیماری توانایی دفاع از خود را از دست داده‌اند و از هرگونه اقدام خصمانه پرهیز می‌کنند، به‌عنوان افراد غیرنظامی در نظر گرفته می‌شوند. حمله به چنین افرادی جنایت جنگی شناخته می‌شود.

علاوه بر این، گزارش سازمان ملل اشاره می‌کند که کی‌یف به توافقنامه بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی و قانون اساسی خود پایبند نیست، زیرا برای افرادی که به دلایل عقیدتی از خدمت نظامی سر باز می‌زنند، استثناهایی در مورد بسیج نظامی قائل نمی‌شود.همچنین، در دوره گزارش‌دهی، دادگاه‌های اوکراین پنج حکم محکومیت برای اعضای جوامع مذهبی صادر کردند که طبق قوانین، حق خدمت جایگزین غیرنظامی داشتند. این افراد به یک تا سه سال حبس محکوم شدند.

پیش‌تر، در گزارش ماه اکتبر دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز اشاره شده بود که بیش از نیمی از سربازان روسی که به اسارت ارتش اوکراین درآمده‌اند، تحت شکنجه قرار گرفته‌اند. در این گزارش یادآوری شده بود که بیشتر موارد شکنجه در مکان‌های غیررسمی بازداشت و طی انتقال به زندان‌ها و بازداشتگاه‌ها رخ داده است.

در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به هزار و چهل و سومین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

******

ادامه مذاکرات نمایندگان روسیه و اوکراین درباره همکاری‌های انسان دوستانه

تاتیانا موسکالکووا، کمیسر حقوق بشر روسیه اعلام کرد که در روز 30 دسامبر  و در جریان تبادل اسرای جنگی با کی‌یف، با دیمیتری لوبینتس، کمیسر حقوق بشر پارلمان عالی اوکراین دیدار و گفتگو کرده است.

موسکالکووا در کانال تلگرام خود توضیح داد: «روز گذشته، دیدار دیگری با دیمیتری لوبینتس، کمیسر حقوق بشر پارلمان عالی اوکراین داشتم و در این دیدار، با اسرای جنگی دو طرف گفتگو کردیم و درباره دورنمای همکاری‌های بشردوستانه، بازگشت غیرنظامیان و پیوند دوباره خانواده‌های از هم جدا افتاده صحبت کردیم.» 

لازم به یادآوری است که روز دوشنبه وزارت دفاع روسیه اعلام کرده بود که 150 نظامی روس از اسارت ارتش اوکراین بازگردانده شدند و در اقدامی متقابل نیز طرف روسی، 150 نظامی نیروهای مسلح اوکراین را به کی‌یف تحویل داد.

پوتین: سربازان ما در حال تامین امنیت و صلح برای مردم روسیه هستند

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، در پیام سال نوی خود خطاب به مردم کشورش که از طریق کانال‌های مرکزی پخش شد، تأکید کرد که روسیه تنها به سوی پیشرفت حرکت خواهد کرد و آینده‌ای روشن در انتظار این کشور است.

پوتین گفت: «همه چیز درست خواهد شد، ما تنها به جلو حرکت خواهیم کرد. به درستی میدانیم که برای ما سرنوشت روسیه و رفاه شهروندان آن، همیشه بالاترین ارزش بوده و خواهد بود.»

رئیس‌جمهور با اشاره به سربازانی که در منطقه عملیات ویژه نظامی مشغول جنگ هستند، آن‌ها را قهرمانان واقعی دانست که امنیت و صلح را برای مردم روسیه تضمین می‌کنند. او تأکید کرد که در شب سال نو، افکار و امیدهای میلیون‌ها نفر در سراسر روسیه همراه با این سربازان و فرماندهان است.

پوتین یادآور شد که به افتخار این قهرمانان و همچنین گرامیداشت هشتادمین سالگرد پیروزی در جنگ بزرگ میهنی که در تاریخ 9 ماه می جشن گرفته خواهد شد، سال 2025 در روسیه به عنوان سال "مدافعان میهن" نامگذاری شده است.

اوکراین در سال 2025 با روسیه توافق‌نامه صلح امضا خواهد کرد

روزنامه "فایننشال تایمز" پیش‌بینی کرده که اوکراین در سال 2025 مجبور به امضای توافق‌نامه صلح با روسیه خواهد شد که شامل چشم‌پوشی از سرزمین‌های از دست‌رفته است.

این روزنامه نوشته است: «ولودیمیر زلنسکی [رئیس‌جمهور اوکراین] مجبور خواهد شد با کنترل عملی روسیه بر سرزمین‌هایی که در حال حاضر در اختیار آنها قرار دارد موافقت کند، البته این کنترل به‌صورت رسمی و حقوقی به رسمیت شناخته نخواهد شد.»

علاوه بر این، گزارش تاکید می‌کند که اوکراین در ازای تضمین‌های امنیتی اروپا با حمایت ایالات متحده، این سرزمین‌ها را به طرف روسی واگذار خواهد کرد. با این حال، عضویت اوکراین در ناتو برای مدت نامعلومی به حالت تعلیق در خواهد آمد.

پیش‌تر در آلمان نیز اشاره شده بود که مذاکرات صلح تنها راه‌ چاره برای ولودیمیر زلنسکی خواهد بود. روزنامه "دی ولت" اشاره کرده که این موضوع با انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا مرتبط است، زیرا او در تلاش برای پایان دادن هرچه سریعتر به این درگیری است.

اردوغان به حل‌وفصل مناقشه اوکراین در سال 2025 امیدوار است

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، ابراز امیدواری کرد که مناقشه اوکراین در سال 2025 حل‌وفصل شود و تأکید کرد که برقراری صلح عادلانه اولویت اصلی آنکارا است. 

اردوغان در پیام ویدئویی خود به مناسبت سال نوی میلادی، در این باره گفت: «اولویت اصلی ما پایان دادن به جنگ میان روسیه و اوکراین، دو همسایه ما در دریای سیاه، با صلحی عادلانه است. امیدواریم که در سال 2025، دوره‌ای جدید در شمال ما آغاز شود.»

سفارت روسیه: دولت بایدن هدیه‌ای خونین به زلنسکی داده است

سفارت روسیه در ایالات متحده اعلام کرد که بسته کمک نظامی چند میلیارد دلاری که آمریکا پیش از سال نو به کی‌یف ارائه کرد، «هدیه‌ای خونین» به زلنسکی بوده و نشان‌دهنده آن است که برنامه‌ریزان واشنگتن همچنان در خیال شکست استراتژیک روسیه به سر می‌برند.

در بیانیه‌ای که در کانال تلگرام رسمی این سفارتخانه منتشر شد، آمده است: «واشنگتن امیدوار است که این هدیه خونین به زلنسکی و به مقامات کی‌یف امکان دهد که مقاومت "شایسته‌ای" در برابر نیروهای مسلح روسیه نشان دهد. برنامه‌ریزان اینجا هنوز در دنیای اوهام خود برای وارد کردن شکست استراتژیک بر کشور ما زندگی می‌کنند.»

سفارت روسیه تأکید کرد که دولت در حال خروج کاخ سفید با اقدام خود مبنی بر اعلام این کمک‌ها در شب سال نو، رفتاری بدخواهانه نشان داد و یادآور شد که هزینه این کمک‌ها توسط مالیات‌دهندگان آمریکایی پرداخت خواهد شد.

دیپلمات‌های روس همچنین تاکید کردند: «تلاش‌های ایالات متحده تنها باعث طولانی شدن تلاطم‌های نئونازی‌ها در کی‌یف خواهد شد.» آن‌ها افزودند که تسلیحات آمریکایی چیزی جز بدبختی برای مردم اوکراین به ارمغان نخواهد آورد.

وزیر دارایی پیشین آلمان: اوکراین کشوری با فساد بی‌پایان است

اوسکار لافونتن، وزیر دارایی پیشین و رئیس سابق حزب سوسیال‌دموکرات آلمان، در مصاحبه‌ای با روزنامه آلمانی "فرانکفورتر آلگماینه" (FAZ) ابراز عقیده کرد که اوکراین توسط الیگارش‌های فاسد اداره می‌شود و در این کشور دموکراسی وجود ندارد.

او تأکید کرد: «اوکراین کشوری با فساد بی‌پایان و بدون ساختارهای واقعی دموکراتیک است.»

به گفته این سیاستمدار آلمانی، الیگارش‌های اوکراینی بیش‌ازپیش از یارانه‌هایی که توسط کشورهای اتحادیه اروپا تأمین مالی می‌شود، بهره‌مند می‌شوند. وی همچنین یادآور شد که اوکراین برای ایجاد دموکراسی و استقلال واقعی به زمان زیادی نیاز دارد و یادآور شد که در اوکراین احزاب و رسانه‌های مستقل ممنوع هستند.

یک روز پیش، ایلان ماسک میلیاردر آمریکایی نیز  ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین را «قهرمان سرقت از آمریکا» نامید.

پیش‌ از این نیز مایک لی، سناتور آمریکایی گفته بود که اوکراین به نماد جهانی پول‌شویی تبدیل شده و خواستار توقف ارسال کمک‌های مالی واشنگتن به کی‌یف شد.

زلنسکی قانون تعویق بسیج برای اسرای جنگی را امضا کرد

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، قانون تعویق بسیج برای شهروندانی که دوران اسارت را گذرانده‌اند، امضا کرد. این سند در تاریخ 31 دسامبر در وب‌سایت پارلمان اوکراین منتشر شد.

قانون شماره 12104 تحت عنوان «اصلاح بند سوم ماده 23 قانون اوکراین درباره آمادگی نظامی و بسیج» همچنین تعویق بسیج برای افرادی که بستگان نزدیک آن‌ها کشته شده یا مفقود شده‌اند، در نظر گرفته است. بستگان نزدیک شامل پدر، مادر، همسر، فرزند، خواهر و برادر تنی یا ناتنی می‌شوند.

پیش‌تر، در تاریخ 28 دسامبر، کابینه وزرای اوکراین اجازه داد که معافیت از بسیج برای تمامی روحانیون صادر شود و سازمان‌های مذهبی در دسته نهادهای حیاتی قرار گیرند.

کاهش روحیه نظامیان اوکراینی و افزایش موارد فرار از ارتش

بر اساس گزارشی از روزنامه آلمانی "دی ولت" نیروهای مسلح اوکراین به تدریج انگیزه خود برای جنگیدن در مقابل روسیه را از دست داده و موارد فرار در میان آن‌ها در حال افزایش است.

این گزارش اشاره می‌کند که با این شرایط و ادامه پیشروی نیروهای روسیه، ولودیمیر زلنسکی ممکن است مجبور به چشم‌پوشی از بخشی از سرزمین‌ها برای دستیابی به آتش‌بس در جنگ شود.

این نشریه آلمانی همچنین افزود که متحدان غربی آمادگی خود برای افزایش کمک‌ها به کی‌یف را نشان نداده‌اند. این امر، همان‌طور که آن‌ها خود تأکید کرده‌اند، بر موضع اوکراین در مذاکرات با روسیه تأثیر می‌گذارد. روسیه طی ماه‌های اخیر مواضع قدرتمندی را در تمامی جبهه‌ها حفظ کرده است.

لهستان برای افزایش صادرات برق به اوکراین شرط گذاشت

لهستان تنها در صورت حمایت کشورهای اتحادیه اروپا، صادرات برق به کی‌یف را افزایش خواهد داد. 

ماچِی واپینسکی، سخنگوی شبکه‌ برق سراسری لهستان در مصاحبه‌ای اعلام کرد که در صورت توقف صادرات برق از اسلواکی به اوکراین، ورشو حاضر است به کی‌یف کمک کند، اما این اقدام نیازمند حمایت مجارستان و رومانی است.

این مقام گفت: «در صورتی که اسلواکی انتقال برق به اوکراین از طریق اتصال بین‌المللی خود را متوقف کند، این ظرفیت‌ها می‌توانند بین کشورهای دیگر، از جمله لهستان، توزیع شوند.»

وی همچنین احتمال افزایش صادرات برق لهستان به اوکراین را مطرح کرد. اما به گفته او، لهستان برای تضمین امنیت بازار در سراسر منطقه به موافقت رومانی و مجارستان نیاز دارد.

پیش‌تر، روبرت فیتسو، نخست‌وزیر اسلواکی، از رهبران اتحادیه اروپا خواست تا به تصمیم اوکراین درباره گاز روسیه توجه کنند. او تأکید کرد که توقف ترانزیت گاز از خاک اوکراین اجتناب‌ناپذیر است و این مسئله به درگیری‌های جدید منجر خواهد شد.

لهستان در رأس اتحادیه اروپا بر تحریم‌های ضدروسی و کمک به اوکراین تمرکز خواهد کرد

از تاریخ اول ژانویه، لهستان ریاست شش‌ماهه شورای اتحادیه اروپا را از مجارستان تحویل گرفت. برخلاف بوداپست، هر سه اولویت کلیدی ورشو برای شش ماه آینده به مقابله با روسیه مربوط می‌شود. این اولویت‌ها شامل تشدید تحریم‌های اتحادیه اروپا، حمایت از کی‌یف و نظامی‌سازی اتحادیه اروپا با تقویت نقش ایالات متحده و ناتو در زمینه امنیت اروپا هستند.

رادوسلاو سیکورسکی، وزیر امور خارجه لهستان، پیش‌تر اعلام کرده بود که وزارت خارجه این کشور در اواخر فوریه کنفرانسی بین‌المللی درباره تحریم‌ها علیه روسیه برگزار خواهد کرد. با این حال، به نظر می‌رسد موضوع اصلی این نشست اعمال تحریم‌های جدید نباشد، بلکه بررسی این موضوع است که چرا اکثریت جهانی از محدودیت‌های غرب حمایت نمی‌کنند.

دومین اولویت ریاست لهستان، اوکراین خواهد بود. ورشو در تلاش است تا به حمایت از ادامه و گسترش ارسال تسلیحات به کی‌یف و همچنین تأمین مالی تولید نظامی، به‌ویژه پهپادها و مهمات در خاک اوکراین بپردازد.

در دوره ریاست لهستان، اولین دور مذاکرات عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا آغاز خواهد شد. پس از ماه‌ها تنش در روابط لهستان و اوکراین و تهدید ورشو مبنی بر مشروط کردن عضویت کی‌یف در اتحادیه اروپا به موضوع نبش قبر قربانیان کشتار ولین، وزیر خارجه لهستان در اواخر نوامبر اعلام کرد که ورشو "هر کاری خواهد کرد تا مذاکرات عضویت را تا حد امکان تسریع کند، البته در چارچوب روش‌های پذیرفته‌شده در اتحادیه اروپا." او همچنین تأکید کرد که "هیچ موضوعی غیرمرتبط با عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا بر مواضع لهستان تأثیر نخواهد گذاشت."

انتهای پیام/