مشاوران ارشد ریاستجمهوری کره جنوبی در پی تصمیم «چویی سانگ موک» رئیسجمهور موقت این کشور برای انتصاب قضات جدید برای پیوستن به محاکمه و استیضاح «یون سوکیول» رئیس جمهور معزول این کشور به دنبال استعفای دستهجمعی هستند.
به نوشته خبرگزاری یونهاپ کره جنوبی، دبیر کل، مدیر سیاست ملی، مشاور امنیت ملی، و بازپرس ویژه امور خارجه و مشاور امنیت ملی از جمله کسانی هستند که قصد استعفا از سمت خود دارند.
این مقامات ارشد پیش از این نیز به دنبال استعفا بودند، اما رئیس جمهور و رئیسجمهور موقت با استعفای آنها موافقت نکردند.
در پی این اقدام و استیضاح رئیس جمهوری کره جنوبی توسط پارلمان، «هان دوک سو» (Han Duck-soo ) نخستوزیر این کشور به عنوان رئیسجمهور موقت منصوب شد، اما وی نیز در ادامه به دلیل امتناع از امضای مصوبات مجلس در ارتباط با تحقیق از یون سوکیول هفتم دی ماه استیضاح و برکنار شد و هماکنون چویی سانگموک، وزیر دارایی در جایگاه رئیسجمهور موقت قرار دارد.
روز دوشنبه رسانههای کره جنوبی اعلام کردند که کمیته تحقیقات مشترک کره جنوبی خواستار صدور حکم بازداشت برای «یون سوک یول» رئیسجمهور تعلیقشده این کشور به علت اعمال حکومت نظامی در اوایل ماه جاری شده است.
این اولین بار است که در کره جنوبی برای یک رئیسجمهور مستقر رسماً تقاضای حکم بازداشت اعلام میشود.
در پی اعلام این درخواست، یک دادگاه در سئول تصمیم خواهد گرفت که آیا برای یون سوکیول حکم بازداشت را صادر کند یا خیر.
شورش یکی از معدود اتهاماتی است که رئیسجمهور کره جنوبی در برابر آن مصونیت ندارد.
«یون کاب کیون» وکیل یون سوکیول در گفتگو با خبرگزاری «یونهاپ» اعلام کرد که سازمان مبارزه با فساد هیچ اختیاری برای بررسی اتهامات مربوط به شورش را ندارد.
یون سوک یول روز یکشنبه نیز برای سومین بار متوالی احضاریه کمیته تحقیقات را نادیده گرفت. یون سوک یول پیش از این نیز از حضور در جلسه بازجویی ۲۵ دسامبر نیز خودداری کرده و هیچ توضیحی برای این غیبت ارائه نکرده بود.
رئیس جمهور محافظهکار کره جنوبی ۱۴ دسامبر با رأی پارلمان این کشور تعلیق شد. حکومت نظامی ناموفق در سئول که تنها ۶ ساعت به طول انجامید، این کشور جنوب شرق آسیا را به وخیمترین بحران سیاسیاش طی چند دهه اخیر کشانده است.
یون سوک یول با اتهاماتی همچون خیانت و شورش مواجه است که در صورت اثبات میتواند برای او حبس ابد یا حتی مجازات اعدام به همراه داشته باشد.
دفتر تحقیقات فساد مقامات عالیرتبه کره جنوبی، غیبت یون سوک یول را در جلسه امروز تأیید و اعلام کرد که پس از بازبینی پرونده، درباره اقدامات آتی تصمیمگیری خواهد کرد.
دادستانی کره جنوبی به همراه تیمی متشکل از پلیس، وزارت دفاع و مقامات مبارزه با فساد در حال تحقیقات درباره رئیس جمهور این کشور هستند. در عین حال، دادگاه قانون اساسی سئول نیز در حال بررسی طرح استیضاحی است که پارلمان کره جنوبی به آن رأی داده است.
در صورت تأیید دادگاه قانون اساسی که باید ظرف ۶ ماه حکم نهایی خود را اعلام کند، انتخابات زودهنگام باید ظرف مدت ۶۰ روز پس از ابلاغ حکم برگزار شود.
براساس گزارش دادستانی کره جنوبی، یون سوک یول در زمان صدور فرمان حکومت نظامیِ سوم دسامبر، به ارتش «حکم تیر» نیز داده بود!