مدیران باشگاه میلان بعد از کسب ششمین تساوی فصل خود در رقابتهای سری آ ایتالیا مقابل رم، سرانجام تصمیمی که انتظارش میرفت را گرفتند و سرمربیشان یعنی پائولو فونسکا را بهدلیل کسب نتایج ضعیف اخراج کردند. بعد از جدایی سرمربی پرتغالی، تصمیمگیران امور مدیریتی روسونری هدایت قرمز و مشکیهای شهر میلان را به سرجیو کونسیسائو سپردند که پیش از این هدایت پورتو را برعهده داشته و با این باشگاه عناوین جذابی مثل ۳ قهرمانی در لیگ پرتغال، ۴ جام حذفی، ۳ سوپرکاپ و یک لیگ کاپ را تجربه کرده است. کونسیسائو پیش از این در دورانی که خودش فوتبال بازی میکرد، با باشگاه لاتزیو به قهرمانی سری آ رسیده بود و حالا باید هدایت باشگاهی بزرگ و نامدار را برعهده گیرد و اوضاع میلان را در رقابتهای داخلی و لیگ قهرمانان اروپا بهبود دهد. البته این مربی نخستین فردی نیست که در سالهای اخیر به پشتوانه هدایت پورتو و موفقیت در باشگاه اژدهای آبی به لیگهای بزرگ دنیا و باشگاههای نامدار اروپایی میرود.
مربیانی که در پورتو بزرگ شدند
مهمترین و سرشناسترین سرمربی سالهای اخیر باشگاه پورتو کسی نیست جز ژوزه مورینیو که در مدت ۲.۵ فصل حضورش روی نیمکت این تیم، فتح لیگ قهرمانان ۲۰۰۴-۲۰۰۳، قهرمانی جام یوفا ۲۰۰۳-۲۰۰۲، ۲ قهرمانی لیگ پرتغال، جام حذفی و سوپرکاپ را به دست آورد و سپس به پشتوانه این کارنامه درخشان، مدنظر چلسی انگلیس قرار گرفت و افتخارآفرینیهایش را در چلسی، اینترمیلان، رئال مادرید، منچستریونایتد و رم ادامه داد.
رئیس فعلی باشگاه پورتو یعنی آندره ویاش بواش نیز در فصل ۲۰۱۱-۲۰۱۰ هدایت این تیم مطرح پرتغالی را برعهده داشت و با رقم زدن فاصله ۲۱ امتیازی نسبت به بنفیکا، بدون باخت بیست و پنجمین قهرمانی پورتو در لیگ داخلی را کسب کرد. دستیار سابق مورینیو در تیمهای چلسی و اینتر، دیگر افتخارات ممکن مثل قهرمانی در لیگ اروپا، سوپرجام و جام حذفی را با پورتو کسب کرد و به پشتوانه این افتخارات درخشان، با مبلغ ۱۵ میلیون یورو هدایت چلسی را برعهده گرفت و جایگزین کارلو آنچلوتی شد. البته دوران حضور ویاش بواش روی نیمکت آبیهای لندن چندان خوشایند پیش نرفت و او بهدلیل کسب تنها ۳ پیروزی از ۱۲ بازی آخر این تیم در لیگ برتر توسط مدیران چلسی اخراج شد. همچنین آخر داستان حضور این سرمربی جوان در باشگاه تاتنهام هم اخراج بود، اما او به اعتبار موفقیتش در باشگاه پورتو توانست هدایت تیمهایی را برعهده گیرد که آرزوی اکثر سرمربیان جهان است.
نونو اسپیریتو سانتو جزء معدود سرمربیان سالهای اخیر پورتو است که در این باشگاه موفق نشد جام یا عنوان چشمگیری کسب کند، اما عملکرد او در پورتو و کارنامهاش در باشگاه ریوآوه و والنسیا آنقدر قابل دفاع بود که مدیران ولورهمپتون وی را بهعنوان سرمربیشان انتخاب کنند تا اسپیریتو ناجی گرگها شود. این سرمربی پرتغالی با ولورهمپتون قاطعانه قهرمان رقابتهای سطح دوم فوتبال انگلیس شد و بعد از ۶ سال به رقابتهای لیگ برتر بازگشتند. این باشگاه زردپوش در مدت هدایت نونو سانتو به رتبههای هفتم، هفتم و سیزدهم لیگ داخلی رسید و به پشتوانه پیروزیهایش مقابل تاتنهام، آرسنال، چلسی، منچسترسیتی، منچستر یونایتد و لیورپول لقب غولکش را تصاحب کردند.
خوان لوپتگی دیگر سرمربی سالهای اخیر پورتو است که به پشتوانه بهبود اعتبارش در این باشگاه پرتغالی توانست نظر مدیران فدراسیون اسپانیا را جلب کند و جایگزین ویسنته دل بوسکه مسن شود تا خون جدیدی به پیکره لاروخا، شکستخورده در یورو ۲۰۱۶ و جام جهانی ۲۰۱۴، دمیده شود. لوپتگی در دوران حضورش روی نیمکت اسپانیا بههیچوجه شکست نخورد و ۱۴ پیروزی و ۶ تساوی بدست آورد و شاید اگر آن اقدام غیرحرفهای یعنی قرارداد بستن با رئال مادرید در روزهای پیش از جام جهانی ۲۰۱۸ را انجام نمیداد، در کارنامه مربیگریاش یک افتخار بزرگ در مهمترین تورنمنت فوتبال ملی نوشته میشد.
به جز اسامی اشارهشده، وجهه و اعتبار باشگاه پورتو در دهههای اخیر به سرمربیانی مثل بابی رابسون، تومیسلاو ایویچ، آرتور جورج، فرناندو سانتوس، ژسوالدو فریرا، ویتور پریرا و پائولو فونسکا نیز کمک کرده تا انتخابهای جذابی برای آینده مربیگری خود داشته باشند. به نظر میرسد باید این باشگاه پرتغالی را تیمی تصور کنیم که به جز معرفی بازیکنان بزرگ به فوتبال، مربیان زیادی نیز تحویل تیمهای نامدار داده و گاهاً مثل انتقال مورینیو و ویاش بواش به چلسی درآمدزایی خوبی نیز داشته است.
منبع: فرهیختگان