حسین شریعتمداری روزنامهنگار اصولگرا و مدیر مسئول روزنامه کیهان است که حامیانش به او لقب «سردار قلم» دادهاند. او از سال ۱۳۷۲ با حکم آیتالله علی خامنهای، به عنوان نماینده ولی فقیه و سرپرست مؤسسه کیهان منصوب شد. شریعتمداری از اواسط دهه ۷۰ مدیرمسئول روزنامه کیهان است.
بیوگرافی حسین شریعتمداری
تولد و تحصیلات
حسین شریعتمداری زاده ۱۳۲۶ در دماوند تهران است. پدربزرگش حاج سیفالله شریعتمداری، خطیب و سخنور بودهاست. شریعتمداری که در دماوند به «حسین شریعت» و «برادر حسین» معروف بود، از همان جوانی مبارزه سیاسی با حکومت پهلوی را آغاز کرد و مدتی هم توسط ساواک دستگیر شد. برخی منابع نزدیک به شریعتمداری ادعا دارند که او طی این دستگیری دندانهایش شکست.
در بیوگرافیهایی که از او منتشر شده است اشاره واضحی به مدرک تحصیلی حسین شریعتمداری نشده است، اما در برخی از این مطالب اشاره شده که او دانشجوی رشته پزشکی بوده است. ۱۷ تیرماه ۱۳۹۲ سایت انتخاب در واکنش به «دکتر» خطاب کردن حسین شریعتمداری در برنامه «میراث» شبکه چهارم سیما نوشت: «پس از آنکه بسیاری از چهرههای خاص سیاسی موفق شدند بدون طی کردن دوره دکترا، این عنوان را برای خود بخرند، تلویزیون در اقدامی که برای آن توضیح نداده، امروز در گفتگو با مدیرمسئول کیهان وی را دکتر حسین شریعتمداری خواند. تلویزیون اشاره نکرد که حسین شریعتمداری کی و کجا موفق به اخذ مدرک دکترا شده است.»
خود شریعتمداری در گفتوگویی که با باشگاه خبرنگاران در ۲۸ بهمن ۱۳۹۷ داشته است درباره مدرک تحصیلیاش میگوید: «بنده پس از طی کردن دوران دبیرستان وارد دانشکده ادبیات دانشگاه تهران شدم. سال دوم به دلیل درگیریای که با یکی از اساتید داشتم رئیس دانشگاه از من خواست که بهتر است با پای خودم از این دانشگاه بروم. سپس وارد دانشکده پزشکی دانشگاه تهران شدم اواسط تحصیلم بازداشت شدم و قرار بود تا ابد در زندان بمانم که خوشبختانه انقلاب شد و آزاد شدم.»
سابقه عضویت در سپاه
حسین شریعتمداری سابقه حضور در جنگ ایران و عراق را دارد و بهعنوان فرمانده سپاه پاسداران در آنجا فعالیت میکرد. به گفته خودش هیچوقت از امتیاز جانبازیش استفاده نکرده و تمایلی هم به استفاده از آن ندارد.
حضور در وزارت اطلاعات
حسین شریعتمداری در دوران وزارت علی فلاحیان مسئول بخش معاونت اجتماعی در وزارت اطلاعات بوده است. برخی افراد از جمله اکبر گنجی در کتاب «عالیجناب سرخپوش و عالیجنابان خاکستری» ادعا میکنند که شریعتمداری در وزارت اطلاعات بازجو نیز بوده و بازجوییهای بسیاری از فعالان سیاسی کرده است.
شریعتمداری اما خلاف این ادعا را مدعی میشود و میگوید که «هرگز سعادت بازجو شدن در وزارت اطلاعات را نداشتم.» او در این باره گفته: «بنده هیچگاه بازجو نبودهام ولی بارها ابراز تاسف کرده و میکنم که چرا ثواب بازجو بودن در نظام جمهوری اسلامی ایران در نامه اعمال من ثبت نشدهاست.»
حسین شریعتمداری و برنامه «هویت»
سال ۱۳۷۵ برنامهای تلویزیونی به اسم «هویت» از شبکه یک سیما منتشر شد. در این برنامه اعترافات تلویزیونی بسیاری از فعالان سیاسی به ویژه زندانیان نهضت آزادی پخش شد و روشنفکرانی چون عبدالحسین زرینکوب، هوشنگ گلشیری، داریوش شایگان، محمدعلی اسلامی ندوشن، محمود دولتآبادی، احمد شاملو، ایرج افشار و بسیاری دیگر به عنوان عنوان تئوریسینها و مجریان تهاجم فرهنگی و شبیخون فرهنگی غربی و خائن به کشور معرفی شدند.
حسین شریعتمداری در تاریخ ۲۰ مردادماه ۱۳۷۸ در خصوص برنامه هویت گفت: «این برنامه (هویت) از سوی صداوسیما تهیه شده و در آن جمع زیادی از صاحبنظران سخن گفته بودند در این برنامه پشت صحنه و هویت اصلی جریانهای ضدانقلاب به صورت مستند افشا شده بود که بنده این برنامه را یکی از برنامههای پر افتخار میدانم و البته کسانیکه از هویت انقلابی خود پشیمان شدهاند و امروز با برخی از همان عوامل ضدانقلاب پالوده میخورند طبیعی است که از این برنامه عصبانی باشند و این مشکل از استحاله شدن آنهاست.»
با این حال احمد پورنجاتی که در زمان پخش هویت معاونت سیما را برعهده داشت، هویت را تولید و محصول صداوسیما نمیداند بلکه آن را محصول بازار مشترک معرفی میکند. بازار مشترکی که به گفته او «بخشی از این بازار مشترک در وزارت اطلاعات بود با محوریت شخص سعید امامی و بخشی دیگر از آن نویسندگان و مسئولان ستون «نیمه پنهان» روزنامه … بودند.» ستون «نیمه پنهان» آن زمان در روزنامه کیهان نوشته میشد.
آیتالله هاشمی رفسنجانی نیز در سال ۱۳۸۲ در مصاحبهای به صراحت از شریعتمداری به عنوان تهیهکننده اصلی این برنامه نام برد.
بیماری حسین شریعتمداری
سال ۱۳۸۸ خبری مبنی بر بستری شدن حسین شریعتمداری در بیمارستان و مبتلا شدنش به سرطان مری در رسانهها منتشر شد. خبری که از سوی خود شخص شریعتمداری تکذیب شد.
او در گفتگو با خبرگزاری فارس کسانی که آرزوی مرگ او را کرده بودند «ضدانقلاب» خواند و گفت: «ماجرا از این قرار است که من روز گذشته در بیمارستان مورد مداوا قرار گرفتم که پزشکان علت بیماریام را عدم استراحت و فعالیت زیاد اعلام کرده بودند که به لطف خدا امروز از بیمارستان مرخص شدم و اکنون در موسسه در حال انجام کار همیشگی خودم هستم. برای ضد انقلابهایی که برای من آرزوی مرگ کرده بودند باید بگویم زندگی و مرگ در دست خداست و خداوند است که تصمیم میگیرد که چه کسی زنده بماند و چه کسی بمیرد.»
جایزه منصفترین منتقد
حسین شریعتمداری به همراه محمدکاظم انبارلویی سردبیر روزنامه رسالت، جایزه بهترین و منصفترین منتقد دولت نهم (محمود احمدینژاد) را در مراسم اختتامیه نمایشگاه مطبوعات، از آن خود کرد.
شریعتمداری در سال ۱۳۹۳ نشان جهادگر عرصه فرهنگ و هنر را دریافت کردهاست.
شریعتمداری در جمع ۲۰ چهره پرنفوذ ایران
مجله آمریکایی نیوزویک در سال ۱۳۸۸ در گزارشی از ۲۰ چهره پرنفوذ ایران، حسین شریعتمداری را در رتبه هفدهم قرار داد.
از دیگر افراد این فهرست میتوان به آیتالله علی خامنهای، آیتالله اکبر هاشمی رفسنجانی، محمدباقر قالیباف، علی لاریجانی و سعید مرتضوی اشاره کرد.
تحریم از سوی کانادا
دولت کانادا در ۲۱ مهر ۱۴۰۱ شریعتمداری را به همراه ۱۶ شخص و ۳ نهاد جمهوری اسلامی به دلیل نقض حقوق بشر تحریم کرد.
همسر حسین شریعتمداری
حسین شریعتمداری با عصمت باروتی، متخصص زنان و زایمان، ازدواج کرده است. او سابقه مشاور وزیر و سرپرست دفتر امور زنان این وزارت بهداشت را در کارنامه خود دارد که همین هم باعث حواشی متعددی برای شریعتمداری شد.
∎