عکس: اقتصادنیوز/ دانیال شایگان
به گزارش اقتصادنیوز، بازار طلا، ارز و سکه در حالی امروز را آغاز کرد که شاهد کاهش قیمت طلای جهانی و افت نرخ دلار بود؛ روندی که در ادامه با تغییر فاز دلار و تقویت تقاضا تغییر کرد و قیمتها در مسیر صعود قرار گرفتند. از سوی دیگر، عرضه ارز توسط پتروشیمیها و مداخلات بازارساز همچنان در تعیین روند بازار نقش کلیدی دارند به نظر میآید که نشست شب گذشته مدیران ارشد پتروشیمی با رئیس کل بانک مرکزی در مورد تقویت عرضه ارز در مرکز مبادله، نتوانسته قیمت دلار را به کریدور هفتم بازگرداند.
این جلسه که با حضور محمدرضا فرزین و مدیران شرکتهای بزرگ پتروشیمی برگزار شد، هدفش تأمین ارز بیشتر برای بازار بود.
هفته گذشته نیز بانک مرکزی با اعلام سیاستهایی در این خصوص، انتظاراتی را برای بهبود عرضه ارز ایجاد کرده بود. فعالان بازار معتقدند در صورت تحقق این عرضه، نرخ دلار میتواند در کوتاهمدت روند نزولی پیدا کند.
همچنین قیمت طلا و سکه به دلیل کاهش ارزش اونس جهانی و افت نرخ دلار با کاهش مواجه شد. قیمت طلا به نیمه کانال پنج میلیون و 200 هزار تومان رسیده و تمامی قطعات سکه نیز ارزانتر شدهاند.
ناامیدی معاملهگران از بازگشت دلار به کانال دوم کریدور هفتم، کاهش ارزش اونس جهانی طلا و همچنین مداخلههای گسترده بازارساز در بازار ارز، از دلایل افت قیمتها در بازار دلار، طلا و سکه بودهاند.
لازم به ذکر است، اونس طلای جهانی امروز با افت به 2613 دلار رسیده و دلار نیز با کاهشهای پیدرپی در محدوده ابتدایی کریدور هشتم معامله میشود. همچنین، به دلیل کاهش تقاضای ارز و پایان زمان حوالههای پایان سال میلادی، تزریق درهم نیز در بازار گزارش شده است.
فارغ عوامل سیاسی، افزایش تقاضای واردکنندگان و کاهش درآمدهای صادراتی در نیمه دوم سال نیز از دیگر دلایل رشد نرخ ارز در بازار امروز بود. این روند، در کنار تغییرات بینالمللی نظیر سیاستهای پولی فدرال رزرو، همچنان بر بازار ارز و طلا تاثیرگذار خواهد بود.
با این حال، قیمت دلار تهران امروز معاملات را بدون تغییر نسبت به یکشنبه در کف کریدور هشتم بازگشایی کرد و در ابتدا با نوسان منفی 300 تومانی نزولی شد و اما در ادامه تغییر فاز داد و با نوسان مثبت به کانال اول این کریدور رفت و در نیمه اول این کانال در معامله بود.
قیمت دلار هرات نیز معاملات را با گپ مثبت 2200 تومانی نسبت به معاملات پشت خطی شب گذشته در کف کریدور هشتم بازگشایی کرد و با نوسان منفی تا کف کانال نهم کریدور هفتم عقبنشینی کرد و ادامه معاملات را در همین کانال در معامله بود.
قیمت درهم امارات نیز با گپ منفی 180 تومانی با 22 هزار و 100 تومان آغاز به کار کرد و در نیمه اول معاملات با کاهش پله پله به کانال 21 هزار تومان رفت و تا 21 هزار و 960 تومان پایین آمد و دوباره با تغییر روند در نیمه دوم معاملات افزایشی شد و به 22 هزار و 300 تومان رسید. براساس بررسی اقتصادنیوز، حباب دلاری درهم نیز طی یک حرکت کمسابقه منفی شد. براساس بررسی اقتصادنیوز، حباب دلاری درهم 496 تومان برآورد شد که نسبت به روز گذشته کاهشی بود.
تحلیلگران معتقدند سطح حمایت قدرتمند درهم در محدوده 21 هزار و 900 تومان قرار دارد و شکست آن نیازمند فشار فروش سنگین است. در صورتی که دلار هرات و تهران به صعود ادامه دهند و تقاضای حوالهای رشد کند، احتمال شکست مقاومت 22 هزار و 620 تومان تقویت میشود. با این حال، مقاومت عرضهکنندگان در این سطح میتواند روند صعودی را متوقف کرده و بازار را وارد فاز اصلاحی کند.
از سوی دیگر، بازار ارز رسمی نیز امروز شاهد افزایش محسوس قیمت دلار و یورو نسبت به روز گذشته بود. براساس اعلام مرکز مبادله طلا و ارز ایران، دلار در مرکز مبادله ایران با قیمت 66 هزار و 692 تومان معامله شد و نرخ حوالهای آن به 64 هزار و 876 تومان رسید. یورو نیز با افزایش در نرخ 69 هزار و 515 تومان معامله شد. ارزش درهم امارات در بازار رسمی افزایش یافت و به 18 هزار و 160 تومان رسید. این روند نشاندهنده کنترل نسبی قیمتها در بازار رسمی، برخلاف بازار آزاد، است.
نوسان بیتکوین در محدوده حمایتی؛ تتر و تست کانالهای متفاوت
به گزارش اقتصادنیوز، در معاملات امروز قیمت بیتکوین با افت از سطح 96 هزار و 425 دلار تا 94 هزار و 900 دلار وارد فاز نزولی شد. اما تقاضای موجود در این سطح حمایتی باعث تغییر روند شد و بیتکوین توانست تا 96 هزار و 100 دلار صعود کند. با این حال، فشار فروش در نزدیکی این مقاومت باعث کاهش مجدد قیمت به مرز 95 هزار و 997 دلار شد. نوسانات امروز نشاندهنده فشار تقاضا در کف قیمتی و مقاومت عرضه در سطوح بالاتر است.
در بازار تتر، قیمت تتر در ابتدای روز 78 هزار 500 تومان بود و با افزایش به کانال بالاتر رفت و در حال حاضر 79 هزار و 835 تومان در معامله است.
تکنیکالستها معتقدند بیتکوین حمایت قدرتمندی در سطح 94 هزار و 500 دلار دارد و در صورت حفظ این سطح، امکان صعود تا مقاومت 96 هزار و 800 دلار وجود دارد. شکست این مقاومت میتواند مسیر بیتکوین را به سمت 98 هزار دلار باز کند.
تتر نیز با حمایت در سطح 77 هزار تومان روبهرو است و در صورت افزایش تقاضای بیشتر، مقاومت 81 هزار تومان بهعنوان هدف بعدی بازار محسوب میشود. با این حال، کاهش فشار تقاضا ممکن است باعث اصلاح قیمت به سمت 76 هزار و 700 تومان شود. این تحلیل نشان میدهد که بازار رمزارزها همچنان درگیر نوسانات ناشی از رفتار هیجانی معاملهگران و روندهای مقطعی است.
حذف تتر از صرافیهای اروپا
قوانین جدید اتحادیهی اروپا موسوم به MiCA از 30 دسامبر 2024 برای استیبلکوینها اعمال میشود و صادرکنندگان را ملزم به دریافت مجوز مؤسسه پول الکترونیکی میکند. تتر (USDT) هنوز این مجوز را نگرفته و احتمال ممنوعیت آن در اروپا وجود دارد. صرافیهایی مثل کوینبیس USDT را حذف کردهاند، اما بایننس و کریپتوداتکام همچنان آن را ارائه میدهند. حذف USDT میتواند نقدینگی بازار اروپا را کاهش داده و جایگزینهایی مانند USDC و DAI را محبوبتر کند. آینده USDT در اروپا به انطباق تتر با قوانین و تصمیمات ناظران بستگی دارد.
کاهش طلای جهانی؛ نوسان آبشده و سکه
بازار طلا و سکه نیز در سایه نوسانات دلار و طلای جهانی در مسیر نزول و صعود قرار گرفت. قیمت طلای جهانی در ابتدای روز در محدوده 2626 دلار در معامله بود؛ در ادامه به کاهش تا 2613 دلار پایین آمد و در همین محدوده در معامله بود.
براساس پیگیری اقتصادنیوز، معاملهگران فنی معتقدند حمایت قوی 2610 دلار برای طلا بهواسطه تقاضای امن و نگرانیهای اقتصادی همچنان پا برجاست. مقاومت پیش روی طلا نیز در سطح 2640 دلار قرار دارد که عبور از آن نیازمند تضعیف دلار جهانی یا کاهش سود اوراق قرضه است. چشمانداز تصمیمات فدرال رزرو و دادههای اقتصادی آمریکا از جمله نرخ رشد اقتصادی و تورم، میتوانند نقش کلیدی در تعیین مسیر آتی طلا داشته باشند.
از سوی دیگر، قیمت طلای آبشده نیز معاملات را 22 میلیون و 409 هزار تومان آغاز کرد و همزمان با کاهش قیمت طلای جهانی و دلار نزولی شد و تا 22 میلیون و 200 هزار تومان پایین آمد و در ادامه به دلیل افزایش دلار، صعودی شد و تا 22 میلیون و 555 هزار تومان بالا رفت. هرگرم طلای 18 عیار نیز امروز پنج میلیون و 206 هزار تومان در معامله بود. براساس بررسی اقتصادنیوز، حباب طلای آبشده نیز بالای دو درصد است که 612 هزار تومان برآورد شد.
تحلیلگران محدوده حمایتی این فلز گرانبها را در 22 میلیون تومان پیش بینی می کنند و بر این باورند که هرگونه اصلاح تا این سطح به دلیل تقاضای بالا متوقف خواهد شد. از سوی دیگر، مقاومت کلیدی در 22 میلیون و 950 هزار تومان میتواند مانع از ادامه صعود شود، مگر آنکه افزایش شدید قیمت دلار یا جهش قابل توجه طلای جهانی شرایط بازار را تغییر دهد.
همچنین قیمت سکه امامی معاملات روزانه را 56 میلیون و 100 هزار تومان بازگشایی کرد و همزمان با فاز کاهشی بازار به کانال 55 میلیون تومان افتاد و به قیمت 55 میلیون 900 هزار رسید و با تغییر روند در بازار طلا و ارز صعودی شد و در 56 میلیون و 350 هزار تومان در معامله بود. نیم سکه و ربع سکه نیز به ترتیب 31 میلیون و 350 هزار تومان و 18 میلیون و 150 هزار تومان در معامله بود. سکه گرمی نیز هشت میلیون و 900 هزار تومان نرخگذاری شد. حباب سکه نیز 13.1 درصد محاسبه میشود که شش میلیون و 909 هزار تومان برآورد شد.
تکنیکالیستها سطح حمایتی سکه را در 55 میلیون و 900 هزار تومان تعیین کردهاند و معتقدند رشد انتظارات تورمی و صعود دلار میتواند بازار را به سمت مقاومت 57 میلیون و 200 هزار تومان هدایت کند. با این حال، در صورت کاهش تقاضا یا فشار فروش، احتمال بازگشت به زیر سطح حمایتی و اصلاح به کانال پایینتر نیز وجود دارد. تصمیمات سیاسی و اقتصادی داخلی و تغییرات انتظارات تورمی میتوانند مسیر آتی سکه را تعیین کنند.
فرزین: نرخ دلار ایران را یک سایت آمریکایی تعیین میکند
رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد: سایتی که از ساعت ۹ صبح برای تمام صرافیهای ایران نرخ دلار تعیین میکند، در آمریکا ثبت شده و تمام سرورهای آن نیز در این کشور قرار دارد.
مخالفت مجمع با افزایش نرخ ارز ترجیحی در بودجه ۱۴۰۴
هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، مصوبه مجلس درباره افزایش نرخ ارز ترجیحی در بودجه ۱۴۰۴ را مغایر با سیاستهای کلی کشور و برنامه هفتم توسعه دانست.
بر اساس این مصوبه، نرخ ارز ترجیحی کالاهای اساسی از ۲۸,۵۰۰ تومان به ۳۸,۵۰۰ تومان افزایش مییافت که موجب افزایش حدود ۳۰ درصدی قیمت کالاهای اساسی میشد.
مجمع با سیاستهای ارزی دولت از جمله ایجاد بازار ارز توافقی و افزایش نرخ مرکز مبادله نیز مخالفت کرده و تأکید کرده است که این اقدامات موجب ثبات بازار ارز نخواهد شد.
در نتیجه، احتمال توقف اجرای این افزایش نرخ در سال آینده وجود دارد.
افزایش عرضه ارز توسط پتروشیمیها در مرکز مبادله
در نشست هلدینگ پتروشیمی با رئیس کل بانک مرکزی، توافق شد عرضه ارز پتروشیمیها در سامانه نیما و سامانه ارز تجاری مرکز مبادله افزایش یابد. به گفته اصغر بالسینی، سخنگوی مرکز مبادله، تاکنون ۱.۶ میلیارد دلار ارز توسط پتروشیمیها تأمین شده و این میزان در روزهای آینده رشد خواهد کرد.
او تأکید کرد که افزایش عمق بازار ارز تجاری به کاهش نوسانات نرخ ارز کمک کرده و نرخ غیررسمی ارز نیز وارد روند کاهشی شده است.
∎