شناسهٔ خبر: 70547799 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: قدسنا | لینک خبر

چرا مصر تا این لحظه در صحنه سوریه ورود نکرده است؟

از زمان سرنگونی بشار اسد در تاریخ ۸ دسامبر ۲۰۲۴ (18 آذر 1403) مصر همچنان از صحنه سوریه غایب است و به رایزنی با طرف ها از طریق وزیر خارجه خود بسنده می کند. رسانه های مصری به ویژه رسانه های دولتی به صورت یکپارچه هجمه گسترده ای علیه حاکمیت جدید سوریه تدارک دیده اند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری قدس (قدسنا) گروه رصد و تحلیل، از زمان سرنگونی بشار اسد در تاریخ ۸ دسامبر ۲۰۲۴ (18 آذر 1403) مصر همچنان از صحنه سوریه غایب است و به رایزنی با طرف ها از طریق وزیر خارجه خود بسنده می کند. رسانه های مصری به ویژه رسانه های دولتی به صورت یکپارچه هجمه گسترده ای علیه حاکمیت جدید سوریه تدارک دیده اند.

 

از میان کشور های عربی، تاکنون کشورهای اردن، عربستان، امارات، قطر و لبنان هیات های خود را به دمشق فرستاده تا با رهبر حاکمیت جدید سوریه ملاقات کنند.

 

وزیر امور خارجه مصر در قبال تحولات جدید در سوریه موضعی اتخاذ کرد که از سوی حاکمیت جدید سوریه یعنی تحریر الشام سیگنالی منفی تلقی شده است. وزیر امور خارجه مصر اخیرا در گفت‌وگویی به وب سایت روزنامه المصری الیوم گفت: برای ما عدم تبدیل سوریه به مرکز افراط گرایی بسیار حائز اهمیت است.

 

از سوی دیگر، سفر محمود فتحی، از چهره های مخالف دولت مصر و رئیس حزب "فضیلت" (مستقر در آنکارا) به دمشق و ملاقات وی با احمد الشرع (جولانی) خشم قاهره را برانگیخت. دولت السیسی این اتفاق را پیامی منفی تلقی کرد به همین علت دیدار فتحی با جولانی مورد انتقاد گسترده رسانه های مصری قرار گرفت.

 

برخی می گویند مصر در قبال حاکمیت جدید موضع بی طرفانه ای اتخاذ کرده است. برخی نیز عدم ورود مصر به عرصه سوریه به ویژه پس از تحولات اخیر را ناشی از کاهش نفوذ منطقه‌ای مصر قلمداد کرده اند، به ویژه اینکه قاهره در مقایسه با سایر قدرت های منطقه ای مانند عربستان، امارات و ترکیه، از گروه های مسلح فعال در سوریه حمایتی نداشته است.

 

 برخی نیز می گویند علیرغم اینکه مصر تلاش کرده خود در اتخاذ موضوع در قبال تحولات سوریه شتابزده عمل نکند، اما تحولات ایجاد شده در دمشق (به ویژه استقبال جولانی از مخالفان دولت سیسی) نگرانی های قاهره را برانگیخته است.

 

یحیی سعید، پژوهشگر مسائل تربیت سیاسی درباره دلایل سردرگمی دولت مصر در قبال تحولات سوریه می گوید: سیاست رژیم کنونی مصر بر مبنای یک دروغ بزرگ استوار است؛ رژیم سیسی می‌گوید در راستای رهاسازی مردم مصر از افراطی گرایی و اشرار گام برمی دارد. در نگاه دولت سیسی این اشرار همان اسلام گرایان هستند! به همین علت است که دولت مصر هم اکنون در حالت سردرگمی و نگرانی زاید الوصف به سر می برد.