به گزارش پارس نیوز، بازار توافقی ارز بهعنوان ضلع جدید بازار ارز کشورمان از ۲۴آذرماه فعالیت رسمی خود را آغاز کرده است. در این بازار، براساس فرایند عرضه و تقاضا قیمت ارز مشخص میشود.
قرار است همه دارندگان ارز بهتدریج ارزهای خود را در این بازار به فروش برسانند و برای نخستینبار در کشورمان یک بازار واحد برای معاملات ارز ایجاد شود.با شروع بهکار این بازار، طبیعی بود که ابتدا قیمتهای کشفشده آن از قیمت ارز نیمایی که پیش از این برای واردات رسمی مورد استفاده قرار میگرفت، بالاتر باشد، اما از روز گذشته روند کاهش قیمتها در بازار توافقی شروع شد و به بازار ارز غیررسمی (بازار آزاد) هم سرایت کرد.بهگفته فعالان بازار ارز حجم فروش در بازار فردوسی و سبزهمیدان از عصر یکشنبه شدت گرفت و همین امر موجب کاهش قیمتها در بازار دلار شد.
در این بازار که بهتدریج محور اصلی فعالیتهای ارزی کشور خواهد بود، صادرکنندگان و واردکنندگان در فضای تعاملی و خارج از نرخگذاریهای دستوری اقدام به معامله ارز میکنند و بهتدریج با استفاده از این مکانیسم بازار ارز توافقی جایگزین بازار غیررسمی خواهد شد.
البته باید گفت که همزمانی آغاز رسمی فعالیت بازار ارز توافقی با تعطیلات ناشی از آلودگی هوا و ناترازی انرژی سبب شد تا بسیاری از شرکتها و دارندگان ارز نتوانند، ارز خود را در این بازار جدید عرضه کنند؛ هرچند با پایان یافتن تعطیلات، نرخها در بازار توافقی در محدوده مناسبی مبادله شد و رضایت خریدار و فروشنده را بهدنبال داشت. با استقرار کامل بازار توافقی و ورود ارز پتروشیمیها، پالایشیها و معدنیها به این بازار درماه آینده و افزایش عرضه در این بازار جدید قطعا بازار ارزهای داخلی به سمت کاهش حرکت خواهد کرد.
در هفتههای اخیر بهای ارزهای عمده در بازار غیررسمی افزایش یافته است، اما از دیروز وضعیت بازار برعکس شد.
با افزایش مداخلات بانک مرکزی و اتمام تسویههای مالی پایان سال میلادی، از صبح یکشنبه شاهد بازگشت قیمتها در بازار ارز بودیم. قیمت دلار که روز شنبه تا ۸۲هزار تومان بالا رفته بود، روز یکشنبه به ۸۰هزار تومان برگشت و عصر یکشنبه در مرز بازگشت به کانال ۷۹هزار تومان قرار گرفت و آنطور که بازاریها پیشبینی میکنند قیمتها با کاهش بیشتر همراه خواهد شد.مداخلات ارزی بانک مرکزی در بازار از دیروز افزایش یافته و همین امر موجب تشدید روند نزولی قیمتها در بازار ارز شده است.فعالان بازار البته از کاهش تقاضا برای خرید ارز نیز سخن میگویند و این موضوع را در کنار افزایش مداخلات ارزی، عامل مهمی برای استارت کاهش قیمتها در بازار ارز میدانند.
فعالان اقتصادی معتقدند بازار ارز تجاری که توسط بانک مرکزی راهاندازی شده، میتواند مشکلات موجود در حوزه ارزی را کاهش دهد.علیاصغر جمعهای، عضو اتاق بازرگانی با اشاره به نوسانات نرخ ارز در هفتههای اخیر و با بیان اینکه بیشک شرایط کنونی اقتصاد ایران متاثر از عوامل متعددی است که در سطح جهانی و داخلی رخ میدهند، گفت: تحولات سیاسی و اقتصادی جهانی، ازجمله تغییرات در سیاستهای اقتصادی کشورهایی مانند آمریکا و بحرانهای منطقهای، تأثیراتی بر بازار ارز دارند، اما باید اذعان کنیم که بانک مرکزی هم اقدامات مهمی در راستای کنترل و مدیریت این تغییرات انجام داده است.
عضو اتاق بازرگانی به تصمیمات اخیر بانک مرکزی برای ایجاد بازار ارز تجاری یا همان تالار توافقی در مرکز مبادله ایران اشاره کرد و افزود: بازار ارز تجاری که توسط بانک مرکزی راهاندازی شده، میتواند مشکلات موجود در حوزه ارزی را کاهش دهد.
∎