به گزارش خبرنگار مهر، حجتالاسلام علی مصباح یزدی شامگاه یکشنبه در نشستی علمی در اردبیل به تشریح شکلگیری علوم انسانی غرب و تلاش متفکرین مسلمان برای ارائه رویکردی اسلامی در این حوزه پرداخت و اظهار کرد: علوم انسانی غربی، ریشه در دوره رنسانس دارد که با کنار گذاشتن دین از عرصه اجتماع، عقل و تجربه بشری را ملاک قرار داد. این رویکرد، پاسخی به مسائل اجتماعی پس از فاصله گرفتن از آموزههای تحریفشده دینی بود.
وی افزود: پیش از رنسانس، تصمیمات تحت تأثیر آموزههای دینی تحریفشده کلیسا اتخاذ میشد. اما پس از این دوره، نیاز به ابداع علومی برای پاسخگویی به مسائل جامعه احساس شد و علوم انسانی با رویکردی سکولار شکل گرفت.
حجتالاسلام مصباح یزدی بیان کرد: هدف علوم انسانی غربی، تغییر رفتارها و ملاک قرار دادن عقل و تجربه در تصمیمگیریها بود. این رویکرد، با ورود به کشورهای مختلف از جمله اسلامی، تأثیرات گستردهای بر جوامع گذاشت.
وی ادامه داد: ورود علوم انسانی غربی به کشورهای اسلامی و مغایرت آن با آموزههای دینی، متفکرین مسلمان را به ارائه راهکارهای اسلامی در این حوزه واداشت. تلاش برای اسلامیسازی علوم انسانی از این نقطه آغاز شد.
عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) گفت: متفکرین شیعه نظریههایی در راستای اسلامیسازی علوم انسانی ارائه کردند. البته در این زمینه، همانند دانشمندان غربی، اختلاف نظرهایی بین اندیشمندان مسلمان ایرانی نیز وجود دارد.
حجتالاسلام مصباح یزدی تصریح کرد: علمای ایرانی، مبانی علوم انسانی اسلامی را بر اساس عقل و منطق مبتنی بر وحی اثبات کردهاند. بنابراین، باید با مقایسه نسخههای غربی با آموزههای دینی، به تولید علوم انسانی اسلامی بر اساس دین و احکام الهی بپردازیم.