شناسهٔ خبر: 70532788 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

سلیمی‌نمین: باید رویه‌ ثابت درحفظ آثار روسای جمهور شکل بگیرد

پژوهشگر تاریخ گفت: لازم است موزه‌ای برای همه‌ی روسای جمهور وجود داشته باشد و هدایا و آثار مربوط به هر یکی از آنها در طبقات مختلف جانمایی شود.

صاحب‌خبر -

عباس سلیمی‌نمین پژوهشگر تاریخ و کارشناس مسائل سیاسی در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، درخصوص رویه‌های نگهداری آثار و هدایای روسای جمهور در کشورمان اظهار داشت: ضرورت دارد امکاناتی به هر یک از روسای جمهور تخصیص داده شود تا آنچه در دوران آنان صورت گرفته، به‌صورت عینی انتقال تاریخی اطلاعات رخ دهد.

وی افزود: قطعاً در دوران ریاست جمهوریِ یک رئیس‌جمهور -برای مثال- مسافرت‌هایی صورت گرفته و در قالب هدایا، پیام‌هایی منتقل می‌شود که میزان ارتباطات با سایر کشورها را به تصویر می‌کشد. این‌ها ارزشمند است و از این طریق می‌توان تاریخ را دنبال کرد.

این پژوهشگر تاریخ با بیان اینکه می‌بایست رویه‌ای واحد در این‌خصوص وجود داشته باشد و نباید درباره‌ی هر رئیس‌جمهوری به یک شیوه عمل شود، اظهار داشت: در غیر این صورت علی‌رغم هزینه‌های فراوان، نتیجه‌ای هم نخواهیم گرفت.

سلیمی‌نمین گفت: در حال حاضر وضعیت این‌گونه است که آثار دوران ریاست جمهوری آیت‌الله خامنه‌ای به موزه آستان قدس منتقل شده و آن‌جا عرضه می‌شود. البته ظاهراً بعد از دوران ریاست جمهوری ایشان، مصوبه‌ای درباره آثار مربوط به روسای جمهور و یا چیزهایی که درباره فعالیت‌های آنان است، شکل گرفته است. اما در این باره طبق رویه‌های مختلف عمل شده و رویه واحدی نداشته است.

وی اضافه کرد: درباره آثار مربوط به دوران ریاست جمهوری مرحوم هاشمی‌رفسنجانی یک بنا در رفسنجان به این کار اختصاص یافته و پول کارمندان آن را کتابخانه ملی طبق مصوبه‌ای که وجود داشت می‌پردازد. یعنی کتابخانه ملی تولی‌گری این امر را به‌عهده دارد. البته باید این را هم گفت که وقتی بخشی از اسناد به شهری دور از مرکز رفته و آنجا عرضه می‌شود، طبیعتاً دیگر آن تأثیرّ ملی‌اش را ندارد و منطقه‌ای می‌شود.

این پژوهشگر تاریخ خاطرنشان کرد: درباره آثار دوران ریاست جمهوری آقای خاتمی و آقای روحانی نیز یکی از بناهای مجموعه‌ی سعدآباد به این موضوع اختصاص داده شده و آثار دوران ریاست جمهوری این دو شخصیت در آن ساختمان عرضه می‌شود که این هم رویه اشتباهی است.

سلیمی‌نمین با بیان اینکه این کار دارای دو مشکل است، اضافه کرد: با این کار، شناختی که بازدیدکنندگانِ مجموعه‌ی سعدآباد باید از پهلوی‌ها و آثار به‌جا مانده‌شان کسب کنند، حاصل نمی‌شود. مثلاً رضا شاه برای هر همسرش یک کاخ داشته اما امروزه برخی کاخ‌ها به محل عرضه آثار هنری و تاریخی تبدیل شده مثلاً‌نقاشی‌های استاد فرشچیان در اینجا به نمایش درمی‌آید و برخی دیگر از کاخ‌ها نیز به همین شکل به موزه‌ تبدیل شدند یا به امور دیگر اختصاص یافتند که رویه‌ای اشتباه است چون هم تصویر تاریخی دوران پهلوی‌ها را مخدوش می‌کند و هم خلاف مصوبه‌ای است که در این‌زمینه موجود است.

وی عنوان کرد: درباره آثار دوران آقای احمدی‌نژاد هم رویه‌ی دیگری در پیش گرفته شد و او این آثار را به مجموعه‌ی نشر آثار امام خمینی(ره) تحویل داد که این هم کار اشتباهی است؛ ضمن اینکه در این نقل و انتقالات، برخی آثار هم مفقود شده است.

مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران تصریح کرد: مگر می‌شود تاریخ را این‌گونه به نسل‌های بعد منعکس کنیم که بخشی از آثار عملکرد روسای جمهور در مجموعه‌ی نشر آثار امام باشد، بخشی در رفسنجان و برخی هم در سعدآباد و غیره؟

وی درخصوص مصوبه‌ی شورای‌عالی انقلاب فرهنگی برای تأسیس بنیاد بین‌المللی شهید رئیسی گفت: آن‌چه توسط شورای‌عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده، تشتت در این موضوع را بیشتر می‌کند یعنی اینکه یک بنیاد ذیل این شورا به‌وجود بیاید و هیات امنای آن نیز توسط شورا تعیین شوند شخصیت‌های حقیقی و حقوقی در آن هستند.

سلیمی‌نمین گفت: اصلِ این کار ضروری است اما باید همگون بوده و نوعی پیوستگی در آن باشد تا اگر کسی امروزه می‌خواهد ببیند در دوران ریاست جمهوری مثلاً آقای خاتمی چه فعالیت‌ها، سفرها و اقدامات اقتصادی و صنعتی صورت گرفته، به یک مجموعه و موزه برود و مستندات را ببیند. بر خلاف رقابتی که در کشور وجود دارد و افراد سعی می‌کنند کارکردهای همدیگر را به سمت صفر سوق دهند که خلاف واقع هم است، لازم است موزه‌ای برای همه‌ی روسای جمهور وجود داشته باشد و هدایا و آثار مربوط به هر یکی از آنها در طبقات مختلف جانمایی شود. این هدایا و آثار برای جوانان پرجاذبه است و هر یک از آثار می‌تواند یک رئیس‌جمهور را بهتر معرفی کند.

وی اظهار داشت: لازم است همه‌ی این آثار و هدایا در یک‌جا متمرکز شده و تحت یک مدیریت باشد و از این طریق است که می‌توانیم تاریخ را به‌صورت عینی به نسل‌های آتی منتقل کنیم.

انتهای پیام/

برچسب‌ها: