شناسهٔ خبر: 70532112 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ۱۹دی | لینک خبر

چگونه از پول‌مان سود بگیریم که حلال باشد

19 دی آنلاین:‌ یکی از سؤالات مکرر دفاتر مراجع تقلید این است: می‌خواهیم از پول‌مان سود بگیریم و می‌خواهیم حلال هم باشد.

صاحب‌خبر -
حجت‌الاسلام محمد رضایی مدیر دفتر استفتائات و مطالعات فقهی دفتر مقام معظم رهبری با استفاده از فتاوای آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب به سؤالی درباره سود پول پاسخ گفت.
گاهی سؤال می‌کنند که پولی داریم می‌خواهیم از آن سود بگیریم و البته می‌خواهیم حلال باشد.
اگر پول را قرض بدهید و بابت قرض سود بگیرید این ربا هست و حرام، البته اگر تا مقدار تورم سود بگیرید این ربا حساب نمی‌شود و اشکالی ندارد اما در غیر اینصورت رباست.
اما اگر پول را به کسی بدهیم که با پول کار کند، چه بانک و چه غیر بانک به این صورت که ما پول را به او امانت دهیم و قرض ندهیم که با آن کار کند و سودش را به ما بدهد این اشکال ندارد، مثلاً شخصی برنج فروشی دارد و ما پولمان را می‌خواهیم به او بدهیم که با آن کار کند، شخص برنج فروش باید برای ما برنج بخرد و وقتی برنج را می‌فروشد سودش هم برای ما است و او باید فقط دستمزدش را بردارد، به این کار مضاربه می‌گویند و حلال است.
اما پول قرضی مال شخص گیرنده می‌شود و سودش هم برای اوست اما اگر امانت دهیم باید با مال امانت برای ما کار کند.
پس اگر افراد و بانک بخواهند پول ما را بگیرند، باید پول را به آنها امانت دهیم که با آن کار کنند. ما به بانک وکالت می‌دهیم که با پول ما کار کند و سود حاصل آن را به ما بدهد و بانک هم برای کارش تضمین می‌دهد و این اشکال ندارد. اما اگر پول را قرض دهیم و سود بخواهیم این ربا است و اشکال دارد.