شناسهٔ خبر: 70525260 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: رویدادایران | لینک خبر

چرا نام اتوبان هاشمی رفسنجانی در اصفهان تغییر کرد؟ + واکنش محسن هاشمی

خبری منتشر شد که شهرداری و شورای شهر اصفهان در یک اقدام عجیب نام معبر «آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی» در اصفهان را حذف کرده و نام این معبر را به نام «استاد پرورش» تغییر داده است؛ آن‌هم به دلیل آن که مدیریت شهری اصفهان در دست اصولگرایان و جبهه پایداری است. منتقدان این موضوع را به فضای سیاسی استان ارتباط

صاحب‌خبر -

خبری منتشر شد که شهرداری و شورای شهر اصفهان در یک اقدام عجیب نام معبر «آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی» در اصفهان را حذف کرده و نام این معبر را به نام «استاد پرورش» تغییر داده است؛ آن‌هم به دلیل آن که مدیریت شهری اصفهان در دست اصولگرایان و جبهه پایداری است.

منتقدان این موضوع را به فضای سیاسی استان ارتباط می‌دادند و معتقد بودند جریان تندرو حاکم در اصفهان، حتی نام هاشمی‌رفسنجانی را هم تاب نیاورده و نام این بزرگراه را تغییر داده تا شروعی باشد برای تندروی‌ها بیش از گذشته در اصفهان.

در حال حاضر شهرداری و شورای شهر اصفهان در دست اصولگرایان است. نمایندگان اصفهان نیز از این طیف هستند و پس از انتصاب جمالی‌نژاد که با حمایت اصولگرایان به استانداری اصفهان رسید، پازل آنها در نصف جهان تکمیل شده است.

جابه‌جایی مدیران دولت سیزدهم

از سوی دیگر انتصابات مهدی جمالی‌نژاد نیز عجیب و قابل تأمل است. در حال حاضر انتصاب فرمانداران ۲۸ شهرستان استان اصفهان به پایان رسیده و به جز ظریف‌زاده، فرماندار وابسته به جبهه پایداریِ نطنز، همه فرمانداران این شهرستان تغییر کردند. اصفهان که بیشترین رای را به جلیلی داده بود حالا در انحصار جبهه پایداری است و در شهرستان نطنز و سمیرم که آرای پزشکیان بالاتر از جلیلی بود نیز از حضور آنها در پست‌های بالا در امان نمانده است.

تغییر نکردن فرماندار نطنز با انتقاد گسترده حامیان و ستاد پزشکیان در این شهرستان مواجه شده، انتظار می‌رفت با تغییر فرماندار نطنز، پاسخ شایسته‌ای به حضور معنادار مردم نطنز در رای به پزشکیان داده شود اما این انتظار مسکوت مانده است و بسیاری از فعالان سیاسی شهرستان نطنز با ارسال پیام‌های متعددی به کانال جمهوری خواستار تغییر فرماندار فعلی نطنز شده‌اند. البته جمالی‌نژاد تنها فرمانداران شهرهای اصفهان را جابه‌جا کرده و هنوز مدیران دوره دولت سیزدهم در رأس امور قرار دارند.

اصفهانی‌هایی که در پی تغییر به پزشکیان رای دادند، حالا با این انتصابات بر این باورند که تغییری در این شهر رخ نمی‌دهد. برخی از کنشگران اصفهانی بنای تغییر نام بخشی از معبر «هاشمی‌رفسنجانی» به «استاد پرورش» را به عدم تغییر مدیران در اصفهان نسبت می‌دهند و اینکه جمالی‌نژاد را هم در این موضوع دخیل می‌دانند. اما موضوع این است که نام «هاشمی‌رفسنجانی» در معبر استراتژیک اصفهان حذف نشده بلکه بخشی از آن به نام «استاد پرورش» تغییر پیدا کرده است.

نامگذاری معبر «آیت‌الله هاشمی»

سال ۱۳۹۵ پس از فوت آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی بسیاری از شهرها معبری را به نام او نامگذاری کردند. اصفهان نیز از جمله کلانشهرهایی بود که نام هاشمی را برای یکی از معابر خود انتخاب کرد و حالا با گذشت تنها ۷ سال و در آستانه سالگرد فوت هاشمی‌رفسنجانی فضای مجازی پر شد از این خبر که «در یک اقدام بی‌سابقه نام این معبر تغییر کرده است و اعضای جبهه پایداری‌ در اصفهان می‌پندارند با پاک کردن نام او از یک معبر می‌توانند نام هاشمی و اقداماتش را از تاریخ انقلاب حذف کنند. به نظر می‌رسد آنها حتی از این نام هم بیم دارند و نام آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی را هم تحمل نمی‌کنند.»

نامگذاری‌ها نمادین است

اما اصل ماجرا چه بود؟ علی صالحی، سخنگوی شورای شهر اصفهان در تشریح نامگذاری معبر «آیت‌الله هاشمی» به نام «استاد پرورش» گفت:  «با توجه به توسعه این مسیر و ایجاد تقاطع‌های غیرهمسطح، کوشیدیم تا از نام چهره‌های شاخص انقلابی و علمای شاخص برای این بخش استفاده کنیم که در این راستا نامگذاری‌ آیت‌الله ناصری و آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی قبلاً اجرا شده بود و بخشی از نامگذاری‌ها نیز انجام شده است. »

سخنگوی شورای شهر اصفهان درباره دلیل بازنگری در نام‌ بخشی از اتوبان آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی تاکید کرد: «نامگذاری بخشی از این اتوبان به نام «استاد پرورش» به منظور سهولت آدرس‌دهی و تکمیل قطعات جدید این مسیر بود و این تغییرات با سیاست جدید نامگذاری از جمله توسعه این مسیر، انجام گرفت. بخشی از این اتوبان در دوره چهارم شورای شهر به نام آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی نامگذاری شد و این اقدام اولیه در راستای معرفی و تکریم چهره‌های انقلابی انجام شد، اما تکمیل قطعات و ایجاد تقاطع‌های جدید، نیاز به بازنگری و تکمیل نامگذاری‌ها داشت. نامگذاری معابر یک اقدام نمادین نیست، بلکه فرصتی برای برقراری ارتباط میان نسل‌ها و تقویت هویت شهری است . با انتخاب نام‌های مشاهیر و چهره‌های تأثیرگذار، می‌توانیم از این ظرفیت برای معرفی دستاوردهای برجسته و ارزش‌های فرهنگی جامعه استفاده کنیم.»

اعتراضی ندارم

محسن هاشمی، پسر ارشد آیت‌الله هاشمی نیز در این مورد به هم‌میهن گفت: «من این موضوع را پیگیری کردم و مشخص شد که بخشی از این معبر را به نام «استاد پرورش» نامگذاری کرده‌اند. وقتی که معابر مهم برای نامگذاری کم می‌آورند، بخشی از یک معبر مهم را تغییر می‌دهند. مانند بزرگراه شهید همت در تهران که بخشی از آن به نام شهید زین‌الدین و بخش دیگری از آن را به نام شهید خزاری نامگذاری کرده‌اند.»

او افزود: «در اصفهان هم این اتفاق افتاده است. طول این مسیر زیاد است و در حال حاضر ۳ تا ۳/۵ کیلومتر از این مسیر را به نام آقای پرورش نامگذاری کردند. در حقیقت نام ایشان حذف نشده است. رسم بر این است که برای اتوبان‌های بزرگ چند اسم می‌گذارند. در فضای مجازی بازتاب دادند که نام آقای هاشمی حذف شده در صورتی که اینطور نیست.» محسن هاشمی که به این اقدام شهرداری اصفهان اعتراضی نکرده است، تاکید کرد: «استاد پرورش نیز از خدمتگذاران انقلاب بوده است.»

مخالف نامگذاری نبودیم و نیستیم

حسنعلی مبینی‌نژاد، عضو سابق شورای شهر اصفهان (دوره پنجم مدیریت شهری) در گفت‌وگو با هم‌میهن اما حذف نام هاشمی‌رفسنجانی را از معبر اصفهان تکذیب و تاکید کرد: «زمان نامگذاری این معبر به نام آقای هاشمی‌رفسنجانی هیچ مخالفتی صورت نگرفت، امروز هم کسی مخالف این نامگذاری نیست. در حال حاضر هم این نام بر معبر وجود دارد.»

او در تشریح انتشار خبر حذف نام هاشمی‌رفسنجانی از معبری در اصفهان، افزود: «در جریان این نامگذاری هستم. این مسیر سه قسمت است. بخشی از آن به نام آقای هاشمی نامگذاری شد و دو قسمت دیگر آن باقی مانده بود. بنابراین کسی نام ایشان را حذف نکرده است و قسمت دوم را به نام «استاد پرورش» نامگذاری کرده‌اند. بعضی مسئله را سیاسی می‌کنند. این مسیر از میدان میوه‌ و تره‌بار اصفهان شروع شده و به نزدیک سپاهان‌شهر می‌رسد که سه قسمت است.»

مبینی‌نژاد در پاسخ به این سوال که چه جریان سیاسی این موضوع را مطرح کرده است؟ گفت: «در حال حاضر دو جریان اصلاح‌طلب و اصولگرا وجود دارد و افرادی در مجموعه جریان اصلاح‌طلب وجود دارند که این موضوع را مطرح می‌کنند. ممکن است افرادی با این نگرش یا اطلاع درستی از این نامگذاری ندارند یا می‌خواهند مسیر خلاف را مطرح کنند.»

معبر استراتژیک به نام هاشمی رفسنجانی است

محمدرضا فلاح، عضو کمیسیون عمران و شهرسازی شورای شهر اصفهان نیز درباره این تغییر نام به هم‌میهن گفت: «حذف نامی صورت نگرفته است. در دوره چهارم شورای شهر اصفهان – که من هم عضو شورای شهر بودم – بخشی از رینگ ۴ را به نام آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی نامگذاری کردیم که آن زمان به جهت پاسداشت از زحمات ایشان این اقدام صورت گرفت. اتفاقاً در آن زمان تمام اعضای شورای شهر اصفهان اصولگرا و انقلابی بودند و به تعبیر دیگر اصولگرایان بخشی از رینگ ۴ اصفهان را به نام آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی نامگذاری کردند.»

او با اشاره به این دوره (دوره ششم مدیریت شهری اصفهان) تاکید کرد: «در این دوره از تقاطع غیرهمسطح شهید قاسم سلیمانی تا تقاطع غیرهمسطح رضوان را به نام استاد پرورش نامگذاری کردیم و حد فاصل تقاطع غیرهمسطح شهید علی بالایی معروف به اشکاوند تا پل شهید فخری‌زاده را به نام آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی نامگذاری کردیم. البته این نامگذاری در گذشته صورت گرفته بود اما بخشی از آن به نام استاد پرورش نامگذاری شد.»

فلاح با بیان اینکه هر دوی این بزرگواران جزو ارکان نظام بودند، افزود: «استاد پرورش و آیت‌الله هاشمی از مسئولان و بزرگان نظام بودند. از این جهت تلاش کردیم مسیری استراتژیک را به نام آنها نامگذاری کنیم. نمایشگاه همایش‌های بین‌المللی معروف به سالن اجلاس، انرژی اتمی، نمایشگاه بین‌المللی و شهر رویاها در این مسیر واقع شده و مسیر سپاهان‌شهر به شیراز است. در حقیقت یک مسیر استراتژیک اصفهان محسوب می‌شود و نام این دو ارکان نظام را بر این مسیر گذاشتیم تا شأن آنها هم حفظ شود.»

منبع: etemadonline-692225