شناسهٔ خبر: 70514488 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدای آمریکا | لینک خبر

وزیر خارجه ایتالیا: پرونده روزنامه‌نگار بازداشتی در ایران پیچیده است

صاحب‌خبر -

وزارت خارجه ایتالیا روز شنبه هشتم دی با اشاره به «پیچیده» بودن پرونده چچیلیا سالا، روزنامه‌نگار ایتالیایی بازداشت‌شده در ایران، ابراز امیدواری کرد او هرچه سریع‌تر به کشور خود بازگردد.

آنتونیو تاجانی، وزیر خارجه ایتالیا، ضمن ابراز امیدواری نسبت به آزادی سریع چچیلیا سالا افزود که این مساله به ایتالیا بستگی ندارد.

به گفته او، خانم سالا در یک سلول تک‌نفره و در شرایطی مناسب نگهداری می‌شود و ایتالیا وضعیت او را زیر نظر دارد.

آقای تاجانی افزود: به نظر می‌رسد تاکنون با احترام با این روزنامه‌نگار ایتالیایی برخورد شده است و اخبار منفی در این مورد شنیده‌ نشده است.

وزیر خارجه ایتالیا در ادامه گفت هنوز دلیل رسمی برای بازداشت چچیلیا سالا اعلام نشده و او امیدوار است که وکیل این روزنامه‌نگار به‌زودی با موکل خود دیدار و اطلاعات بیشتری کسب کند.

جمهوری اسلامی ایران تاکنون درباره بازداشت این روزنامه‌نگار ایتالیایی اظهارنظر رسمی ارائه نکرده است.

آنتونیو تاجانی از اظهارنظر درباره احتمال مرتبط بودن بازداشت این شهروند ایتالیایی با بازداشت محمد عابدینی، شهروند ایرانی مظنون به ارتباط داشتن با حمله پهپادی مرگبار ٨ بهمن سال گذشته به پایگاه نظامی آمریکا در اردن، خودداری کرد.

محمد عابدینی به همراه مهدی محمدصادقی از سوی ایالات متحده به نقض کنترل صادرات متهم هستند و عابدینی به طور جداگانه به توطئه برای حمایت مادی از حکومت ایران متهم است.

در جریان حمله پهپادی ٨ بهمن سال گذشته، سه سرباز آمریکایی کشته و ۴۷ تن دیگر زخمی شدند.

چچیلیا سالا روز ٢٢ آذر با ویزای معتبر روزنامه‌نگاری، ایتالیا را به مقصد تهران ترک کرد و قرار بود ۳۰ آذر به کشور خود بازگردد.

اگرچه این روزنامه‌نگار ٢٩ ساله از روز ۲۹ آذر در تهران بازداشت شده و اکنون در زندان اوین است، اما خبر بازداشت او روز جمعه هفتم دی علنی شد.

او چند روز پیش از بازداشت خود در تهران در یکی از گزارش‌هایش تاکید کرد که زنان ایرانی دیگر نه حجاب را رعایت می‌کنند و نه از پلیس می‌ترسند.

این خبرنگار در گزارش خود تاکید کرده بود: «زنان بسیاری در ایران دیگر حجاب را طبق قوانین جمهوری اسلامی رعایت نمی‌کنند و در عین حال از ثبت تصاویرشان توسط من یا دوربین‌های هوشمند ساخت چین که چهره‌ها را اسکن کرده و به پلیس گزارش می‌دهند هم نمی‌ترسند.»

او در یکی دیگر از گزارش‌های ویدیویی خود نیز حمله جنگنده‌های اسرائیلی به ایران در تاریخ ۲۶ اکتبر و حضور «مسعود پزشکیان» در راس دولت را زیر ذره‌بین برده است.

چچیلیا سالا در بخشی از این گزارش خود می‌گوید: «تهران اکنون با تغییرات زیادی روبه‌رو شده است. پایتخت ایران برای اولین بار در تاریخ خود توسط جنگنده‌های اسرائیلی بمباران شده است. نخست‌وزیر اسرائیل، همچنان ویدیوهایی منتشر می‌کند که در آن‌ها به‌طور مستقیم با مردم ایران صحبت کرده و اعلام می‌کند که جمهوری اسلامی بیشتر از آنچه بسیاری تصور می‌کنند دوام نخواهد آورد.»

خبرنگاران خارجی حاضر در ایران ملزم هستند اخبار و تصاویرشان را براساس ملاحظات نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی و دستورالعمل‌های محدودکننده وزارت ارشاد به رسانه‌های خود مخابره کنند و در تمام مدت فعالیتشان در ایران با نهادهای امنیتی در ارتباط و هماهنگی باشند.

صفحه اینستاگرام این روزنامه‌نگار که بیش از ۴۰۷ هزار دنبال‌کننده دارد، حاکی از آن است که او طی سال‌های گذشته نیز به ایران سفر و عکس‌ها و ویدیوهایی از اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» و برخی زخمی‌شدگان آن همرسانی کرده است.

بسیاری از کارشناسان سیاسی و فعالان حقوق بشر می‌گویند که جمهوری اسلامی با توسل به اتهامات بی‌اساس، شهروندان خارجی و به ویژه شهروندان دو تابعیتی را بازداشت و از آنها به عنوان ابزار چانه‌زنی سیاسی استفاده می‌کند و در عمل، این شهروندان را به گروگان می‌گیرد.

در همین ارتباط، شیرین عبادی، رئیس کانون مدافعان حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل، روز شنبه با اشاره به بازداشت چچیلیا سالا تاکید کرد: «اگر در رویه کشورهای غربی در برخورد با جمهوری اسلامی تغییری اساسی شکل نگیرد، خانم سالا آخرین گروگان نخواهد بود.»

خانم عبادی در صفحه ایستاگرام خود با اعلام این‌که «گروگان‌گیری و باج‌گیری سنت دیرین جمهوری اسلامی است که سال‌هاست انجام می‌شود»، افزود: دولت ایتالیا که «این بازداشت غیرقانونی را پنهان کرده بود و تصور می‌کرد با گفت‌وگو و چانه‌زنی می‌تواند شهروندش را آزاد کند، سرانجام به این نتیجه رسید که این خبر را منتشر کند.»