هما میرزایی-جهان صنعت نیوز: ایران با موافقت همه اعضا به عنوان عضو ناظر اتحادیه اقتصادی اوراسیا انتخاب شد. اعضای این اتحادیه شامل بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان بوده و کوبا، مولداوی و ازبکستان ۳ عضو ناظر در این اتحادیه هستند. اکنون و با موافقت اعضا توافقنامه تجارت آزاد که سال گذشته در ایران به امضای اعضای این اتحادیه رسیده بود، به مرحله اجرا درخواهد آمد و ۸۰ درصد صادرات کالاهای ایرانی به کشورهای عضو این اتحادیه و بالعکس بدون تعرفه گمرکی انجام خواهد شد.
کشورهای عضو این اتحادیه تنها ۲.۳ درصد از جمعیت جهان را به خود اختصاص میدهند، اما ۱۴.۵ درصد از تولید نفت جهان و ۲۰.۲ درصد از تولید گاز جهان را بر عهده دارند. سهم عمده این ارقام بر دوش کشور روسیه است؛ بیش از ۸۰ درصد سهم نفت تولیدی این اتحادیه و ۹۰ درصد گاز آن متعلق به روسیه است. روسیه خود تحت تحریمهای بینالمللی قرار داشته و در حال حاضر اثرگذاری اندکی در اقتصاد جهان دارد، به همین دلیل نمیتوان از عضویت ایران در این اتحادیه انتظار چندانی داشت، هرچند میتواند بهبودی هرچند اندک در اقتصاد کشور به وجود آورد.
از ابتدای سال ۲۰۲۴ تا کنون مبادلات تجاری ایران با کشورهای عضو این اتحادیه رشد ۱۲.۸ درصدی داشته است. به طور کلی، در این بازه زمانی صادرات ایران به کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا حدود ۱.۵ میلیارد دلار و واردات حدود ۱.۲ میلیارد دلار بوده است. محمدعلی دهقان دهنوی، رئیسکل سازمان توسعه تجارت در اینباره میگوید: میزان کنونی تجارت در میان کشورهای عضو این اتحادیه رقمی در حدود ۹۰۰میلیارد دلار است. با توجه به اینکه حجم تجارت خارجی ما حدود ۱۰۰ تا ۱۱۰میلیارد دلار است، حجم تجارت در اتحادیه اوراسیا حدود ۹برابر این رقم است و از این رو، اگر ما بتوانیم فقط ۵ تا ۱۰درصد این حجم تجارت را به خودمان اختصاص دهیم، میتوانیم جهشی اساسی در تجارت کشورمان ایجاد کنیم. بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا با توجه به محصولاتی که تولید یا مصرف میکنند، مکمل خوبی برای اقتصاد ما محسوب میشوند. دهنوی درباره مزایای عضویت ناظر ایران در این اتحادیه نیز گفت: این وضعیت امکان دسترسی ما به روندها و اطلاعات اتحادیه را فراهم میکند و سبب میشود از فرصتهای همکاری در این چارچوب مطلع شویم و بتوانیم گامهایی مناسب برای مشارکت در آنها برداریم. از این منظر، عضویت ناظر ایران اتفاقی خوب در تجارت کشورمان محسوب میشود.
همکاری اقتصادی با اتحادیه اوراسیا از طریق موافقتنامه تجارت آزاد میتواند فرصت مناسبی برای گسترش مبادلات تجاری برای ایران باشد. هرچند حجم تجارت با اعضای این اتحادیه در مقایسه با اقتصادهای بزرگ جهان اندک بوده و نمیتواند نیازهای اقتصادی پیچیده ایران امروز را به طور کلی تامین کند. عدم تغییر در سیاستگذاریهای مرتبط با تحریمها و نپذیرفتن FATF این همکاری را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد. عدم دسترسی به سیستم بانکی بینالمللی و اجتناب کشورها از انجام مبادلات تجاری با ایران به دلیل واهمه از جریمههای مالی بینالمللی دست ایران را در تجارت با اتحادیه اوراسیا نیز بسته نگه خواهد داشت.
∎