به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام والمسلمین سید عبد الفتاح نواب نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در نشست مشترک اساتید دروس خارج «کتابالحج»در قم با بیان اهمیت و گستردگی فروعات موضوع حج گفت: در بیان ائمه معصومین (علیهمالسلام)، گسترهی زیادی از احکام و فروعات پیرامون حج را شاهد هستیم که نشاندهندهی اهمیت و گستردگی این فریضه دینی است.
وی به تغییرات جغرافیائی اماکن و قوانین ایجاد شده توسط کشور میزبان پرداخت و گفت: در سالهای گذشته تغییراتی در محل قربانگاه، افزایش ابعاد جمرات سهگانه، توسعهی محل سعی و اضافه شدن طبقات فوقانی طواف و مسعی را شاهد بودیم. تمامی این تغییرات نیازمند بررسی و ارائه نظرات فقهی است.
حجتالاسلام والمسلمین نواب خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر نشستهای مشترک و منظمی با نمایندگان فقهی بعثههای مراجع معظم تقلید برگزار کردهایم و خوشبختانه نتایج خوبی از هماندیشی پیرامون مسائل مختلف فقهی حج حاصل شده است.
نماینده ولیفقیه در امور حج و زیارت به مشکلات مختلف تشرف افرادی پرداخت که استطاعت جسمی نداشتند و افزود: از دیگر برنامههای انجام شده در سال گذشته تشکیل جلسات تخصصی توسط فرهنگستان علوم پزشکی، مرکز پزشکی حج و جمعی از کارشناسان فقهی بود که منجر به تدوین آئیننامه و معیارهای استطاعت جسمی برای تشرف به حج شد و در حج گذشته شاهد کاهش ۳۶ درصدی تعداد فوتیها و کمتر شدن مشکلات جسمی حجاج بودیم.
وی به ایجاد یک پرواز زائران عمره به فرودگاه طائف پرداخت و گفت: با این طرح جدید از خستگی زیاد زائران برای انجام اعمال کاسته شده و از جهت زمانی نیز فرصت بیشتری برای حضور در مدینه منوره و مکه مکرمه خواهند یافت و امیدواریم این طرح در سالهای آتی گسترش پیدا کند.
سرپرست حجاج ایرانی با اشاره به اهمیت برگزاری نشست با اساتید دروس خارج «کتابالحج» گفت: جمع حاضر از اساتید درس خارج حج که برخی روحانی کاروانهای حج و عمره هم هستند فرصت بسیار مغتنمی است تا بعثه مقام معظم رهبری از دیدگاهها و نظرات فقهی و یا راهکارهای پیشنهادی این جمع بهرهمند شود.
در ادامه تعدادی از حاضران در جلسه به بیان دیدگاهها و نظرات خود پیرامون مسائل مختلف حج پرداختند.
تقدیر از ابتکار عمل بعثه مقام معظم رهبری در تشکیل این جلسه، تبیین احکام حج با بهرهگیری از امکانات تصویری برای حجاج، ضرورت آشنائی روحانیون کاروانها با فقه مقارن و احکام سایر مذاهب اسلامی، ضرورت حمایت از پایاننامههای مرتبط با حج و توجه بیشتر به نخبگان حوزوی از مسائلی بود که از سوی اعضای حاضر در جلسه مطرح شد.
همچنین ضرورت بهرهگیری از فضای مجازی در حفظ ارتباط و آموزش روحانیون و حجاج و توجه جدی به دیپلماسی حج از دیگر نکات بیان شده بود.
در پایان پیشنهاد شد اساتید دروس خارج «کتابالحج» جلسات منظمی جهت بررسی مسائل جدید فقهی برگزار نمایند و موضوعات جدید فقهی جهت طرح در درسهای خارج به آنان عرضه و از نظرات فقهی این اساتید برای حل مسائل بهره گرفته شود.
همچنین اعضای حاضر در این نشست از موزه و کتابخانه تخصصی حج و زیارت بازدید کردند.