شناسهٔ خبر: 70496896 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

اولین مقام ارشد دولت اسد همزمان با وقوع تظاهرات دستگیر شد؛

سوریه در ریل ناآرامی

دنیای اقتصاد : نیروهای امنیتی دولت جدید سوریه روز پنج‌شنبه به تعقیب یکی از مقامات ارشد و نیروهای نظامی وفادار به اسد پرداختند. به گفته «دیده‌بان حقوق بشر سوریه»، مستقر در بریتانیا، نیروهای امنیتی دولت جدید «محمد کانجو الحسن»، یک مقام سابق قضایی در زمان بشار اسد را دستگیر کردند که گفته شده مسوول اعدام‌های زندان صیدنایا بوده است.

صاحب‌خبر -

الحسن از سال۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ ریاست دادگاه نظامی سوریه را بر عهده داشت و سپس به سمت رئیس دادگستری نظامی در سراسر کشور ارتقا یافت. در سال۲۰۲۳، انگلیس تحریم‌هایی را علیه الحسن به‌دلیل «دست داشتن در سرکوب جمعیت غیرنظامی در سوریه» اعمال کرد. او همچنین مسوول جنایات زندان بدنام «صیدنایا» بود. «آدام راسگون» در گزارش ۲۶دسامبر در نیویورک‌تایمز نوشت، وزارت کشور «هیئت تحریرالشام» همچنین روز پنج‌شنبه (۵دی‌ماه) اعلام کرد که حداقل ۱۴نفر از نیروهای امنیتی این گروه در غرب سوریه در «کمین» نیروهای هوادار بشار اسد کشته شدند. این نشانه‌ای از چالش‌های جدید برای دولت جدید این کشور است.

به نوشته گزارشگر نیویورک تایمز، تلاش برای دستگیری الحسن منجر به درگیری‌های خشونت باری در منطقه غربی در اطراف بندر طرطوس -بخشی از قلب علوی‌نشین سوریه- شد. به گفته این «دیده‌بان»، نیروهای امنیتی دولت جدید در کمین نیروهای وفادار به اسد قرار گرفتند. «محمد عبدالرحمن»، وزیر کشور موقت سوریه گفت ۱۴نفر از نیروهای دولتی کشته شدند. تعقیب الحسن نشان می‌دهد که رهبران جدید سوریه تلاش‌های خود را برای تعقیب اعضای ارشد حکومت اسد افزایش داده‌اند. چالش اصلی دولت جدید سوریه، اعمال نظم و قانون در حالی است که تلاش می‌کند اعضای رژیم اسد را پاسخ‌گو کرده و همزمان یک سیستم حکومتی ایجاد کند.اواخر هفته گذشته، تعدادی از اعضای فرقه علوی در شهرهایی مانند لاذقیه در غرب و حمص در مرکز سوریه به‌دلیل آنچه توهین به مقدسات خود می‌نامیدند، دست به تظاهرات زدند. نیروهای امنیتی «تحریرالشام» درصدد اعمال مقررات منع رفت و آمد بودند که با تشدید اعتراضات عملا منع رفت و آمد شکسته شد.

این در حالی است که در هفته گذشته یک درخت کریسمس هم سوزانده شد که اعتراض مسیحی‌ها را به دنبال داشت. این مسائل نگرانی‌ها درباره وقوع درگیری‌های فرقه‌ای در سوریه را دامن زده است.«کریم الدامنهوری» و «ایاد کردی» هم در گزارش ۲۶دسامبر برای سی‌ان‌ان نوشتند، این «کمین» اولین حمله بزرگ شناخته‌شده از سوی وفاداران بشار اسد از زمان برکناری وی است. این آزمون جدیدی برای دولت جدید سوریه است، آن هم در بحبوحه اعتراض اقلیت‌های مذهبی و اشغال بخش‌هایی از خاک این کشور از سوی اسرائیل و نیز نگرانی از حمله ترکیه به گروه‌های کرد. با حاکم شدن گروه تحریرالشام، مقامات دولت جدید مهلتی را برای نیروهای رژیم سابق و گروه‌های مسلح تعیین کرده‌اند تا سلاح‌های خود را تحویل دهند. «فرماندهی عملیات نظامی سوریه» اعلام کرد که نیروهای اضافی «برای برقراری امنیت و پاسخ‌گویی به بقایای رژیم سابق که سعی دارند امنیت را به خطر اندازند و مردم را در برخی از مناطق سوریه به وحشت بیندازند» مستقر شده‌اند.«مدیر امنیت عمومی» در لاذقیه، یکی از استان‌های غربی در سواحل مدیترانه، روز چهارشنبه به خبرگزاری دولتی سانا گفت: «ما هیچ باند یا گروهی را که به دنبال تضعیف امنیت مردم باشد، تحمل نخواهیم کرد.»

به نوشته گزارشگران سی‌ان‌ان، فیلمی که خبرگزاری فرانسه در اوایل هفته گذشته پخش کرد، نیروهای امنیتی سابق رژیم اسد را نشان می‌دهد که سلاح‌های خود را به دولت انتقالی وابسته به شورشیان در لاذقیه تحویل می‌دهند. رسانه‌های دولتی سوریه گزارش دادند که شهرهای دیگر سوریه مانند درعا نیز طرح‌های مشابهی را برای بازگرداندن سلاح‌ها اجرا کرده‌اند. مقامات دولت جدید همچنین «کارت‌های موقت»ی برای نیروهای رژیم سابق صادر کردند تا به آنها آزادی رفت و آمد در سوریه را بدهد تا زمانی که «تحقیقات قانونی» درباره آنها تکمیل شود.«دانیل هیلتون» و «عمر الاسود» هم در گزارش ۲۶دسامبر در «میدل‌ایست‌آی» نوشتند، چهارشنبه شب، تعداد زیادی از جوانان - برخی مسلح - در خیابان‌های «مزه۸۶» تجمع کردند و بر کرکره مغازه‌ها کوبیدند و خواهان حقوقی برای جامعه علوی شدند. گفت‌وگو با بزرگان علوی به آرام شدن اوضاع کمک کرد و در نهایت همه به خانه‌های خود بازگشتند. علویان گفتند که محرک این تظاهرات ویدئویی است که به نظر می‌رسید حمله به زیارتگاه مهم علویان در حلب را نشان می‌دهد. «شیخ عمار محمد» و «شیخ احمد بلال»، متولیان این زیارتگاه، بیانیه‌ای صادر کردند و گفتند این حادثه هفته‌ها پیش و در زمانی رخ داد که شورشیان تحریرالشام در حال تصرف حلب بودند. «نورا الجزاوی» یک شهروند سوری می‌گوید فیلم‌هایی از این دست قدیمی هستند؛ اما در شرایط جدیدی منتشر می‌شوند. این امر تاثیر نگران‌کننده‌ای بر مردم دارد.