عباس موسایی، فعال سیاسی، در یادداشتی که در اختیار انصاف نیوز قرار داده است، نوشت:
این سخن ِ دکتر عارف معاون اول رئیس جمهور در جلسه ی شورای عالی اداری پیرامون ِ تفویض اختیارات به استانداران جهت ِ پیشرفت و توسعه ی استان ها توسط ِ برخی افراد به تلاش برای فدرالیزه کردن ایران ، ترجمه شده است.
دکتر آرش رئیسی نژاد جوان ِ دانشور و ایراندوست از نقطه ی عزیمت ِ دفاع از تمامیت ِ ارضی و وحدت سرزمینی البته عجولانه و با زبانی تند و نامعطوف به آنچه مد نظر دکتر عارف بوده و بی التفات به خط مشی و گفتمان اصلاح جویانه، دال ِ مرکزی و دال های جانبی آید گفتمان و مبانی هویتی ِ آن یعنی؛ حاکمیت ملی، حاکمیت قانون، ملت و دولت ِ واحد ِ ایران و…، مطالبی خارج از منظومه ی گفتمانی ِ معاون اول را به او، نسبت داده است.
به زبانی دیگر هر چند حساسیت ِ رئیسی نژاد بر تالی های خطرناک ِ فدرالیسم برای ایران و نیز تفاوتهای اساسی ایران و کشورهایی که دارای سیستم ِ فدرالیستی اند، قابل تأمل است، اما این نقد، هرگز نمی تواند معطوف به آن چیزی باشد که عارف بر زبان رانده یا مد نظر داشته است.
وانگهی هرچند حساسیت ِ رئیسی نژاد بر طرح بحث فدرالیسم در ایران، از مبانی نظری استوار و سترگ او در حفظ یکپارچگی سرزمینی و پیگیری وحدت ایران در عین کثرت آن نشات میگیرد؛ اما رادیکالیسم حاکم بر زبان و کلام او، بر نقد درست و منطقیاش، پیشی میگیرد، بالاخص آنکه مطلبی را به دکتر عارف نسبت داده است که به هیچ وجه مد نظرش نبوده است. از هیچ بخشی از سخنان عارف نمی توان فدرالیسم یا آنچه رئیسی نژاد، دولت هایی در درون ِ دولت، می نامد را برداشت کرد.
معطوف به اعتقاد و التزام ِ عارف به منطق ِ مصالح و منافع ملی ایران و نیز کانونی بودن ِ ایران و توسعه ی کشور در مشی و مرام اصلاح طلبانهی او، روایت ِ رئیسی نژاد، روایتی سطحی و بعید است.
ایران وحدتی خدشه ناپذیر از کثرت هایی است که آن را در طول ِ تاریخ، شکل و قوام بخشیده اند. ایران عزیز، همچنان که واجد ِ گستردگی سرزمینی و تفاوت های فرهنگی و اقلیمی است، مشکلات ِ مناطق آن متفاوت است. اعتقاد و التزام به حل مشکلات، معطوف به تنوع و تکثر و وفاق برای غلبه بر آنها، هرگز به معنای ِ اعتقاد به فدرالیسم نیست.
می توان نقدهای جدی به دولت مطرح کرد، اما نسبت دادن ِ مطالب و مسائلی اینچنینی، حتی اگر برآمده از حساسیت و احساس ِ مسئولیت ملی باشد، بر واقعیت مبتنی نیست؛ که از ترس ِ ترس، نمی توان به دامان ِ ترس پناه برد! مفهوم و ایدهی ایران در مانیفست ِ اصلاح طلبانهی توسعه ملی ایران، جایگاهی بس سترگ دارد.
انتهای پیام