شناسهٔ خبر: 70491611 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: رادیو فردا | لینک خبر

یک روزنامه‌نگارِ زن ایتالیایی در تهران بازداشت شد

صاحب‌خبر -

وزارت خارجه ایتالیا از بازداشت یک زن روزنامه‌نگار ایتالیایی به نام چچیلیا سالا در تهران خبر داد.

در بیانیۀ وزارت خارجه ایتالیا که روز جمعه هفتم دی منتشر شد، آمده که این زن روزنامه‌نگار روز ۲۹ آذر توسط پلیس بازداشت شده است.

در این بیانیه همچنین آمده که او از ۹ روز پیش در سلول انفرادی بوده است. دلایل بازداشت سالا هنوز مشخص نیست و هیچ اتهام خاصی علیه او نیز مطرح نشده است.

وزارت خارجه ایتالیا همچنین اعلام کرده که «همهٔ تماس‌های ممکن» با این روزنامه‌نگار برقرار شده و صبح امروز، پائولا آمادی، سفیر ایتالیا در تهران، نیز توانسته است او را در زندان ملاقات کند.

براساس اطلاعاتی که شرکت «کورا مدیا»، شرکت تولید‌کنندهٔ پادکست در ایتالیا که چچیلیا سالا با آن همکاری می‌کند، منتشر کرده، این روزنامه‌نگار روز پنجشنبه ۲۲ آذر با ویزای عادی کار روزنامه‌نگاری با اعتبار یک هفته و قابل تمدید از رم به سوی تهران پرواز کرد.

براساس این گزارش، او قرار بود ۳۰ آذرماه از تهران به رم بازگردد، اما صبح روز ۲۹ آذر، پس از تبادل پیام، تلفنش خاموش شد و دیگر به هیچ پیامی پاسخ نداد.

عصر همان روز این روزنامه‌نگار جوان با مادرش تماس گرفت و تنها به او خبر بازداشت خود را داد.

آن‌طور که «کورا مدیا» گزارش کرده، خانم سالا طی این مدت دو بار با والدینش تلفنی صحبت کرده و در یکی از دو این تماس تلفنی به آن‌ها گفته که «خوبم، اما عجله کنید»؛ که اشاره به تلاش برای آزادی او است.

مقامات و نهادهای رسمی جمهوری اسلامی هنوز واکنشی به این گزارش نشان نداده‌اند و علت بازداشت این روزنامه‌نگار نیز هنوز مشخص نیست.

آخرین مطلبی که از حساب او در شبکه ایکس در دسترس است، به موضوع «پدرسالاری» در تهران اختصاص دارد.

آخرین پست او در اینستاگرام نیز به دیدارش با زینب موسوی، معروف به «امپراطور کوزکو»، فعال اینستاگرامی و کمدین، اختصاص دارد که خود قبلاً در ایران بازداشت شده بود. این پست یک روز قبل از بازداشت این روزنامه‌نگار منتشر شده است.

وزارت خارجه ایتالیا اعلام کرده که در تلاش برای اطلاع از علت بازداشت این روزنامه‌نگار و آزادی او است.

پیش از این، در پاییز ۱۴۰۱ و در اوج سرکوب اعتراضات «زن زندگی آزادی»، آلِسیا پیپِرنو یک گردشگر و بلاگر ایتالیایی اهل رم نیز در تهران بازداشت شد و پس از گذراندن ۴۵ روز در بازداشت، سرانجام پس از مذاکرات طولانی‌مدت دیپلماتیک آزاد شد و به ایتالیا بازگشت.

بازداشت روزنامه‌نگاران خارجی و یا دوتابعیتی در جمهوری اسلامی ایران همواره موضوعی جنجالی بوده و باعث واکنش‌های گسترده بین‌المللی شده است.

بسیاری از این افراد با اتهاماتی مانند «جاسوسی»، «فعالیت‌های غیرقانونی» یا «همکاری با گروه‌های مخالف نظام» مواجه بوده‌اند و در مواردی، ازجمله مورد مشهور جیسون رضائیان، جمهوری اسلامی از آن‌ها به‌عنوان «گروگان» در دیپلماسی خود استفاده کرده است.

تازه‌ترین مورد بازداشت و محاکمۀ رضا ولی‌زاده وزنامه‌نگار ایرانی-آمریکایی و خبرنگار پیشین رادیوفردا است که در نوامبر ۲۰۲۲ از این رسانه استعفا کرد و پس از مدتی اقامت در خارج از کشور، ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ برای دیدار با خانواده‌اش به ایران بازگشت.

رضا ولی‌زاده در دادگاه به تحمل ۱۰ سال حبس محکوم شد و هم‌اکنون در اوین به سر می‌برد.