شناسهٔ خبر: 70477531 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: لیزنا | لینک خبر

آئین تکریم و معارفه دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور برگزار شد

سیدعباس صالحی در آیین تکریم و معارفه دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با تشریح کارکردهای چهارگانه کتابخانه‌های عمومی بر توجه به منابع انسانی، معماری و زیست‌بوم فناورانه برای تحقق این کارکردها تأکید کرد.

صاحب‌خبر -
آئین تکریم و معارفه دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور برگزار شد

به گزارش لیزنا، آیین تکریم مهدی رمضانی دبیرکل پیشین و معارفه آزاده نظربلند دبیرکل جدید نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور بعدازظهر چهارشنبه ۵ دی ماه ۱۴۰۳، با حضور سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس هیئت امنای کتابخانه‌های عمومی، محمدمهدی احمدی مشاور عالی وزیر و مدیرکل حوزه وزارتی؛ محسن جوادی عضو حقیقی هیئت امنای کتابخانه‌های عمومی و سرپرست معاونت امور فرهنگی؛ نیکنام حسینی‌پور، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی و جمعی از مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونین و مدیران ستاد و استان‌های نهاد، در سالن جلسات ستاد مرکزی نهاد برگزار شد.

کتابخانه باید باشگاه فرهنگی چندمنظوره باشد/ کتابخانه مکمل نقش آموزش و پرورش در تربیت علمی و فرهنگی کودکان و نوجوانان

سیدعباس صالحی در ابتدای این مراسم گفت: بر اساس گزارشاتی که دریافت کردم مسیر کتابخانه‌های عمومی در دولت سیزدهم در افق نگاهی بوده است که پیش از این مورد نظر بود؛ کتابخانه‌ها صرفاً کارکرد مطالعه و ترویج کتابخوانی ندارند، البته این امر کارکرد مهم کتابخانه‌هاست و حتماً کتابخانه‌ها با فلسفه ترویج کتابخوانی شکل گرفته‌اند.

فرهنگ بدون کتاب معنا ندارد
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در عین حال تصریح کرد: اصولاً کتاب عنصر قابل توجهی است که ماده فرهنگ به‌شمار می‌رود، حتماً فرهنگ بدون کتاب معنا ندارد و کارکرد مهم کتابخانه‌ها نیز همین بوده و خواهد بود.

وی افزود: اگر از تنوع کارکرد سخن می‌گوییم منظورمان این نیست که کارکرد کتابخوانی و توجه به مطالعه تضعیف شود بلکه به این معناست که کتابخانه‌ها را باید به شکل شبکه‌ای معنایی و کارکردی دید و اگر می‌خواهیم حوزه کتاب و کتابخوانی تقویت شود در یک نظام معناییِ شبکه‌ای می‌شود کتابخانه‌ها را تعریف و از آن دفاع کرد و به حیاتشان امیدوار بود.

کتابخانه مکمل نقش آموزش و پرورش در تربیت علمی و فرهنگی کودکان و نوجوانان است
صالحی در مورد کارکردهای مکمل کتابخانه‌ها تصریح کرد: کارکرد نخست، غیر از بحث ترویج و فرصت‌سازی برای کتاب و کتابخانه که کم‌اهمیت نیز نیست، این است که کتابخانه مکمل نقش آموزش و پرورش در تربیت علمی، فرهنگی، هنری و دینی کودکان و نوجوانان باشد؛ مدرسه در دنیای مدرن به نهادهای مکمل نیاز دارد چراکه خانواده به علل مختلفی گرفتار سایر مسائل است. اگر می‌خواهیم کاهش نقش خانواده منجر به ضعف تربیتی نشود، به نهاد مکمل نیاز داریم، باید توجه داشته باشیم همه این بار را مدرسه نمی‌تواند به تنهایی متحمل شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه دنیای مدرن ساختارهای نهادی را تغییر داده است، گفت: اگر به نسل نو فکر می‌کنیم که آینده‌سازان این کشور هستند با اتفاقاتی که در خانواده رخ داده است به نهاد مکمل نیاز داریم، وقتی ساعات مدرسه‌ تمام می‌شود باید محلی قابل اعتماد برای تربیت فرزندان وجود داشته باشد.

وی افزود: بهترین مکان برای پرکردن این خلاء کتابخانه است؛ چراکه به خانواده می‌تواند اطمینان خاطر دهد که فرزندانشان از امنیت فکری و تربیتی برخوردار هستند. از طرفی زمینه‌های این امر نیز وجود دارد و علقه تاریخی به کتابخانه‌ها در کشور ما حاکم است (چیزی شبیه مسجد که با فرهنگ و سنت ما نیز همخوانی دارد) و این نهاد می‌تواند مکمل مدرسه و حلقه‌ واسط میان خانواده و مدرسه باشد؛ رباید توجه کنیم اگر به نهادهای مکمل بین مدرسه و خانواده فکر نکنیم، دچار گسست خواهیم شد.

کتابخانه باید باشگاه فرهنگی چندمنظوره باشد
صالحی تصریح کرد: نکته دیگر در مورد کارکردهای کتابخانه‌های عمومی این است که کتابخانه باید باشگاه فرهنگی چندمنظوره باشد. در جهان مدرن باید به نقش کلوپ‌ها توجه کرد؛ البته پیش از این در کارکردهای سنتی ما نیز کلوپ‌هایی وجود داشت.

کتابخانه باید باشگاه فرهنگی چندمنظوره باشد/ کتابخانه مکمل نقش آموزش و پرورش در تربیت علمی و فرهنگی کودکان و نوجوانان

کتابخانه‌ها می‌توانند برای سنین مختلف پاتوق شود
وی با بیان اینکه کتابخانه‌ها برای سنین و طبقات مختلف قدرت پاتوق‌سازی دارند، افزود: کتابخانه‌ها می‌توانند برای سنین مختلف پاتوق شوند و فرصت‌های آزاد را بر محوریت کتابخانه پر کنند، مزیت کتابخانه این است که نسبت به سایر مکان‌هایی که می‌توانند به پاتوق تبدیل شوند چون پارک‌ها و کافه‌ها و... خیلی کم‌آسیب‌پذیرتر است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: اینکه پاتوق نوجوانان و جوانان کتابخانه یا قهوه‌خانه باشد در اثری که بر جوانان می‌گذارد بسیار با یکدیگر تفاوت دارد؛ حال این سؤال ایجاد می‌شود چرا نتوانسته‌ایم کتابخانه‌ها را پاتوق قرار دهیم؟ باید بررسی کنیم چگونه می‌توان کتابخانه را پاتوق و باشگاه کرد؟

کتابخانه‌ها می‌توانند هویت‌بخش اهالی محل باشد
وی افزود: کارکرد سوم‌ کتابخانه‌ها هویت‌بخشی به محله، منطقه‌، شهر و استان است یکی از مشکلات مهم این است که هویتی گم‌گشته داریم و نمی‌دانیم چه کسی هستیم؛ کتابخانه‌ها می‌توانند هویت‌بخش اهالی محل باشند، متأسفانه در وضعیتی قرار گرفته‌ایم که دیگر محله معنا ندارد و برای حل این مسئله باید چاره‌اندیشی کرد و می‌توان محله و شهر را با کتابخانه معنا بخشید.

صالحی تصریح کرد: کتابخانه باید بخش‌هایی داشته باشد تا علقه‌های هویتی را تقویت کند. متأسفانه در خطر رهاشدگی هستیم، اینکه برخی میل به فرار پیدا می‌کنند ریشه در فاصله از خانواده، محله و شهر دارد و کتابخانه از بهترین‌ مراکزی است که می‌تواند هویت افراد را معنا بخشد.

کتابخانه محل توانمندسازی گروه‌های خاص است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: کارکرد دیگر کتابخانه، محل توانمندسازی گروه‌های خاص است، گروه‌هایی که حاشیه اجتماعی هستند؛ اینکه چگونه می‌توانیم‌ کتابخانه را در خدمت توانمندسازی گروه‌های آسیب‌دیده و حاشیه‌های اجتماعی قرار دهیم، چه آنهایی که آسیب‌های طبیعی دارند مثل معلولان و چه کسانی که آسیب‌های ثانوی دارند.

وی افزود: اگر حاشیه توانمند نشود متن را از بین می‌برد و این سنت اجتماعی است؛ اگر حاشیه با متن به گونه‌ای طبیعی عجین نشود روزی به جنگ متن می‌آید و کتابخانه‌ها می‌توانند محل توانمندسازی گروه‌های حاشیه باشند.

صالحی تصریح کرد: اگر می‌خواهیم کارکردهای چهارگانه ثانوی (که دیگر جنبه فرعی ندارند) محقق شوند باید اقداماتی را انجام دهیم؛ اقدام اول به منابع انسانی مجموعه مربوط می‌شود که بخش مهمی از آن کتابداران هستند و باید با این کارکردها و رویکردهای جدید از نظر انگیزه‌، مهارت و شناخت نسبت خوبی برقرار کنند.

وی افزود: مسئله بعدی مربوط به وضعیت فضا و مکان است حتماً کتابخانه‌های جدید باید متناسب با این نگاه ساخته شوند؛ البته براساس این رویکرد در فضای معماری کتابخانه‌های جدید تغییراتی صورت گرفته است و این مسیر را باید ادامه داد.

صالحی تصریح کرد: بحث دیگر زیست بوم‌فناورانه این نوع نگاه است که زیست بوم‌فناورانه خودش را می‌طلبد که باید به آن توجه داشت.

 وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه آقای رمضانی و سایر دوستان زحمت کشیدند و در دوره‌های اخیر هم اقداماتی انجام شده است، گفت: امیدوار هستم که دوره جدید ادامه رویش‌های قبل باشد و برای این نهاد پرثمر موجبات برکت را فراهم آورد؛ برای آقای رمضانی توفیقات مضاعف خواهانم و ‌برای سرکار خانم دکتر نظربلند هم‌ موفقیت بیشتر آرزو ‌می‌کنم.

در این مراسم از خدمات و تلاش‌های مهدی رمضانی تقدیر و آزاده نظربلند به عنوان دبیر کل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور معرفی شد.

در متن تقدیر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خطاب به مهدی رمضانی هم آمده است:

"جناب آقای مهدی رمضانی

با سلام و تحیات
خدمات صادقانه جناب عالی در دوره مسئولیت به عنوان دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور موجب سپاس و امتنان اینجانب و مدیران و کارکنان مجموعه بوده و خواهد بود.
توفیقات روز افزون‌تان را از ایزد منان خواستارم."

رمضانی: تلاش کردیم کتابخانه‌های عمومی محل حضور همه آرا، افکار و سلیقه‌ها باشد/ معتقدیم «فرهنگ» نقطه وفاق در کشور است

مهدی رمضانی، دبیرکل پیشین نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در این مراسم طی سخنانی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدا، به‌ویژه شهیدان حاج قاسم سلیمانی و سیدحسن نصرالله و شهید خدمت، آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی که حامی واقعی و حقیقی کتابخانه‌های عمومی در طول سه سال دولت سیزدهم بود، از دبیران‌کل ادوار نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور نیز یاد کرد و گفت: در دوره مسئولیت در نهاد کتابخانه‌ها تقریباً از همه این بزرگواران که اجازه دادند محضرشان باشیم، سراغ گرفتم.

وی ادامه داد: از مدیران و معاونان نهاد که با ما همراه بودند و همه همکارانم در نهاد کتابخانه‌ها، از پرسنل زحمتکش و محترم نگهبان گرفته تا کتابداران عزیز و فهیم و زحمتکش، نیروهای ستادی و همه کسانی که نقش داشته و دارند، تشکر می‌کنم.

رمضانی در ادامه خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: تلاش کردیم نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور محل حضور همه آرا و افکار و سلیقه‌ها در این دوره باشد؛ قرائن مختلفی هم برای آن وجود دارد که مهم‌ترین آن، که برای ما خیلی ارزشمند بود، صحبت شما به بنده است که فرمودید خیلی از کسانی که به ظاهر مخالف سیاسی شما هستند از شما تعریف کردند. برای بنده باعث افتخار است که چنین فضایی حول محور کتابخانه‌های عمومی شکل گرفته است.

وی با بیان اینکه در برگزاری مراسم‌ها و رویدادها و اتفاقات تلاش کردیم همه مردم را ببینیم، اضافه کرد: در تأمین منابع کتابخانه‌ای، کتاب و نشریات هم تلاش کردیم همه جامعه را ببینیم و راهی را نبستیم.

دبیرکل پیشین نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با بیان اینکه هیچ‌گاه نگاه تفریقی در نهاد کتابخانه‌ها نداشتیم، تصریح کرد: وفاق را در کتابخانه‌های عمومی، قبل از اینکه وفاق ملی مطرح شود، آغاز کردیم؛ چراکه معتقدیم اساساً فرهنگ می‌تواند نقطه وفاق باشد. یک بار به یکی از اهالی فرهنگ عرض کردم که همه ما قاعدتاً با هم نقطه افتراق داریم اما می‌توانیم بر سر نقطه اتحاد و توافق‌مان صحبت کنیم و به ایشان گفتم شما روی ایران و ایران فرهنگی پای‌مردید و روی همین نقطه مشترک کارهای خوبی را پیش‌ بردیم.

وی در بخش دیگر صحبت‌های خود با اشاره به اینکه نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور چند کلان‌مسئله دارد، گفت: یکی از نکات جدی و اساسی بحث معیشت همکاران است که اگر تاریخ نهاد را مطالعه بفرمایید، از ابتدا وجود داشته است، لذا یک بحث قدیمی است که باید حل شود.

رمضانی ادامه داد: حجم فشار اقتصادی روی همکاران بسیار بالا است و میانگین عددها در پرداخت حقوق که خدمت وزیر هم تقدیم شد خیلی بالا نیست؛ اما در این دوره تلاش کردیم چند گام پیش برویم و تقریباً ۱۵ مورد را در احکام همکاران اعمال کنیم؛ البته طی این مسیر همچنان مورد توقع است.

دبیرکل پیشین نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور اضافه کرد: پیش‌بینی کرده بودیم افزایشی در پرداخت و رفاهیات اعمال شود که زیرساخت آن فراهم بود و هر دو این موارد قابل انجام است.

رمضانی با اعلام اینکه مسئله مهم دیگر در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، اصلاح قانون تأسیس نهاد است، افزود: این موضوع در دوره قبل وزارت جناب آقای صالحی در مجلس شکل گرفت، که ما آن را در این دوره پیگیری کردیم و در مجلس یازدهم به تصویب کمیسیون فرهنگی رسید، اما با عوض شدن مجلس و دولت در دستور کار قرار گرفتن آن به تعویق افتاد و نهایتاً با دستور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی متوقف شد تا اصلاحاتی در آن اعمال شود؛ اما اصلاح این قانون اجتناب‌ناپذیر است و یک امر ضروی برای اداره نهاد کتابخانه‌ها است؛ خواهشم این است که حتماً در اولویت قرار گیرد؛ اگر کمکی هم در این حوزه نیاز بود، بنده آماده‌ام.

وی با بیان اینکه نکته مهم دیگر، بحث ساختار نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور است، اضافه کرد: در دولت دوازدهم اوج این مسئله بود که ساختار استانی مورد پذیرش نبود؛ درواقع سازمان اداری و استخدامی اساساً زیر بار این موضوع نمی‌رفت؛ که در این دوره آن را پیگیری کردیم، معاونت حقوقی به نفع نهاد کتابخانه‌ها رأی داد و ساختار استانی نهاد کتابخانه‌ها را تأیید کرد، اما همچنان سازمان اداری و استخدامی به آن تمکین نمی‌کند که لازم است حل شود.

رمضانی ادامه داد: موازی با این موضوع، بحث آئین‌نامه اجرایی قانون تأسیس را هم در دولت پیش بردیم که آن هم آماده و در کمیسیون فرهنگی و اجتماعی دولت با مسئولیت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است و این را هم می‌توان به سرانجام رساند؛ در واقع اگر روند قانون با تأخیر پیش رود؛ در قالب همین آئین‌نامه اجرایی می‌توان ۹۰ درصد مسائل را حل کرد.

وی با بیان اینکه در این دوره از نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در بحث بودجه چند اتفاق مهم افتاد، عنوان کرد: ما افزایش سنواتی بودجه نهاد را تا سالی بیش از ۴۰ درصد هم داشته‌ایم. در بحث تخصیص هم در این سال‌ها همیشه تخصیص ستادی نهاد بیش از ۱۰۰ درصد بوده است. همچنین در بحث افزایش بودجه تملک‌های استانی هم بیش از ۲۰۰ درصد رشد داشتیم که نشان می‌دهد این ظرفیت وجود دارد.

دبیرکل پیشین نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور افزود: خوشبختانه توانستیم با موافقت‌ سازمان برنامه و بودجه، بودجه نهاد را به فصل یک منتقل کنیم تا کمکی که به نهاد پرداخت می‌شود در فصل یک بودجه باشد تا به بحث افزایش حقوق کمک کند و در افزایش سنواتی‌ها لحاظ شود.

وی با اشاره به اینکه حجم قابل توجهی از کتاب و نشریات در این دوره به منابع کتابخانه‌های سراسر کشور اضافه شده، افزود: در طول سه سال گذشته بیش از ۵ میلیون جلد کتاب به مجموعه مخازن کتابخانه‌های عمومی اضافه شده است، که بخشی از آن اهدایی و بخش عمده‌ای از آن خرید است. فقط در سال ۱۴۰۱ ما قریب به ۱۳۰ میلیارد تومان و به طور میانگین هر سال حدود ۳۰ میلیارد تومان کتاب خریداری کرده‌ایم.

رمضانی گفت: در موضوع پروژه‌ها و اَبَرپروژه‌ها هم یکی همین ساختمان ستاد مرکزی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور است که در این دوره فراهم شد. مشابه آن را در استان‌ها نیز داشته‌ایم. در بحث تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام هم نهاد در مصوبات سفرهای استانی رئیس‌جمهور بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان مصوبه استانی برای تکمیل پروژه‌ها و بازطراحی کتابخانه‌ها دارد که بخشی از آن تخصیص پیدا کرده است.

وی با بیان اینکه در توسعه خدمات مواردی مانند کلینیک خوندان، بخش نوجوان و مواردی دیگر به خدمات نهاد اضافه شده است، ادامه داد: در توسعه خدمت‌گیران هم از روستاها و عشایر و مرزنشینان گرفته تا شهرها و استان‌ها، زندان‌ها و بخش کودک و نوجوان کتابخانه‌ها مخاطب داریم. توجه به گروه‌های خاص مانند نابینایان و ناشوایان و سالمندان به صورت عملی اتفاق افتاده است که بخشی از آن را برخی استان‌ها به صورت پایه انجام دادند و برخی هم توسعه‌یافته و ملی شده است.

رمضانی افزود: در بحث اجتماعی شدن کتابخانه‌ها که شعار آن از دوره پیشین وزارت جناب آقای صالحی شروع شد، می‌توان ادعا کرد که این اتفاق افتاده است و به عنوان مثال با مشارکت کمیته امداد هم‌اکنون حدود ۵۰۰ مرکز مشاوره روانشناسی در کتابخانه‌های عمومی مستقر است. همچنین در موضوع کسب‌وکارهای کوچک و خانگی هم در کتابخانه‌های عمومی دنبال می‌شود.

وی با اعلام اینکه در بخش کتابخانه‌های سیار ۲۰۰ درصد رشد داشته‌یم، اضافه کرد: تعداد کتابخانه‌های سیار ما از ۹ تا کتابخانه در دولت دوازدهم شروع شد، بعد به ۲۵ کتابخانه رسید و الآن حدود ۶۰ کتابخانه سیار در کشور در حال فعالیت است. یک مصوبه هم از دولت داریم مبنی بر اینکه خودروسازها ۲۰۰ خودرو از محل مسئولیت اجتماعی برای کتابخانه سیار اختصاص دهند.

طبق اعلام رمضانی توجه به خیرین، مشارکت مردم و توجه به بخش کودک و نوجوان، توسعه بحث بین‌الملل و ارتباطات خارجی نهاد کابخانه‌های عمومی کشور که پیش از این توسعه چندانی نداشت، عضویت در ایفلا، مراودات بین‌المللی به‌ویژه با کشورهای منطقه و همسایه از دیگر موفقیت‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی در سه سال گذشته بوده است.

دبیرکل پیشین نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور ضمن اشاره به ارتباط خوب و مفصل مسئولان نهاد با رسانه‌ها چه در مرکز و چه در استان‌ها در این دوره، گفت: در این دوره توجه به دانشگاه‌ها و پژوهش تا حد زیادی افزایش داشت و در این مدت تقریباً با تمام اساتید علم اطلاعات و دانش‌شناسی در سراسر کشور یا حضوری یا مجازی گفت‌وگو داشتیم و در ارتباط بودیم.

وی توجه به پژوهش اثرگذار برای توسعه طرح‌ها را از دیگر دستاوردهای نهاد در سه سال گذشته عنوان کرد و گفت: این مسئله تا جایی انجام شد که الآن چندین پژوهش پایدار به اتمام رسیده و قابل بهره‌برداری است. ضمن اینکه توجه به آموزش، چه برای کتابدارها و چه برای اعضا، به طور مفصل انجام شده است.

رمضانی با اشاره به پیشرفت نهاد کتابخانه‌ها در بحث دولت الکترونیک، عنوان کرد: در بحث مکانیزه کردن سیستم، یک اپلیکیشن کاربران کتابخانه‌های عمومی در آستانه بهره‌برداری است. همچنین مقدمات قرارداد اتوماسیون داخلی یعنی مکانیزه کردن همه فعالیت‌های نهاد هم انجام شده است و در آستانه اجرا است.

وی با اشاره به حضور استانی و ارتباط پایدار با همکاران، سرعت در پاسخگویی، سلامت مالی در سیستم، به عنوان راهبردهای مدیریتی این دوره از مدیریت نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، اضافه کرد: یک موضوع مهم که در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور مغفول مانده بود، بحث برنامه و بودجه بود که طبق قانون باید انجام می‌شد. متأسفانه بودجه مصوب نداشتیم اما در سه سال گذشته به صورت پله پله پیش رفتیم و هم‌اکنون لایه استانی برنامه بودجه ۱۴۰۳ انجام می‌شود و برای سال ۱۴۰۴ هم باید انجام شود.

دبیرکل پیشین نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور ادامه داد: همچنین یک موضوع مالیاتی کهنه در نهاد کتابخانه‌ها به مبلغ ۱۸۰ میلیارد تومان وجود داشت که خوشبختانه در این دوره حل شد و با پیگیری چندساله با ۶ میلیارد تومان خاتمه یافت.

رمضانی در پایان گفت: ۲۱ سالم بود که کار در حوزه کتاب را شروع کردم، بنابراین در فرهنگ بوده و همچنان در فرهنگ هستم.

نظربلند: نهاد رکن استوار توسعه فرهنگی و اجتماعی کشور است/ چهره نوین کتابخانه‌ها با کاربست فناوری‌های نوین

آزاده نظربلند، دبیرکل جدید نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در این آئین در سخنانی ضمن تقدیر از رئیس‌جمهور، وزیر فرهنگ‌دوست و دغدغه‌مند فرهنگ و ارشاد اسلامی و اعضای هیئت امنای نهاد به دلیل حسن اعتماد به وی و قدردانی از زحمات دبیران‌کل ادوار به‌ویژه جناب آقای رمضانی، معاونان و مدیران مجموعه گفت: امیدوارم امانت‌دار شایسته‌ای برای نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور باشم؛ چراکه نهاد کتابخانه‌ها رکن استوار توسعه فرهنگی و اجتماعی کشور است. کتابخانه‌‎های عمومی نه مکانی برای نگاه‌داشت کتاب‌ها، بلکه محلی برای بالندگی فکر، تعامل فرهنگی، و زایش خردجمعی است.

وی تصریح کرد: کتابخانه‌ها روح عدالت فرهنگی هستند که در هر گوشه از ایران‌زمین می‌درخشند. کتابخانه‌هایی که نه تنها به کتاب‌ها، بلکه با نیروی انسانی توانمند، خلاق و پویا زنده‌اند. کتابدارانی که روح و حیات را در کتابخانه‌ها جاری می‌کنند و کتابخانه‌ها را به مراکز یادگیری و پیوند اجتماعی تبدیل می‌کنند.

نظربلند با اشاره به کلان‌برنامه‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت وفاق ملی، گفت: امروز که دولت چهاردهم، در راستای تحقق آرمان‌های بلند عدالت فرهنگی، مردمی‌سازی، و بهره‌گیری از فناوری‌های نوین گام برداشته، ما هم در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور وظیفه خود می‌دانیم که به این کلان‌برنامه‌ها جامه عمل بپوشانیم.

وی ادامه داد: در کلان‌برنامه مردمی‌سازی و عدالت فرهنگی سعی خواهیم کرد که از طریق توسعه دسترسی به کتابخانه و منابع کتابخانه‌ای برای همه قشرها، گام‌های‌مان را در راستای عدالت فرهنگی برداریم؛ چنان‌که آقای رمضانی و همکاران‌شان زحمات زیادی در توسعه کتابخانه‌ها در مناطق روستایی و دورافتاده، توسعه منابع کتابخانه‌ای و پرورش کتابداران کشیدند.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور تصریح کرد: در بحث کاربست فناوری‌های نوین هم تلاش می‌کنیم بسط و گسترش کتابخانه‌ها و خدمات اطلاعاتی در فضای دیجیتال را برای همه گروه‌های جامعه، و ترجیحاً بدون تبعیض، داشته باشیم. کتابخانه باید مرزهای خود را گسترش داده و با فراهم‌سازی دسترسی آنلاین، و ایجاد سامانه‌های هوشمند خدمات‌رسانی، چهره‌ای نوین در کتابخانه‌ها ساری و جاری شود.

وی در بیان رویکرد نهاد در بخش رونق اقتصاد فرهنگ در دوره جدید عنوان کرد: کتابخانه‌های ما نه تنها باید بستری برای مطالعه باشند، بلکه به پایگاه‌های فرهنگی و مکانی برای رونق اقتصاد فرهنگ تبدیل شوند.

نظربلند در بیان رویکرد نهاد در پاسداشت هویت ایرانی-اسلامی، به عنوان کلان‌برنامه چهارم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت چهاردهم، گفت: کتابخانه‌های عمومی مأمن میراث معنوی ما هستند و ترویج آثار برجسته ایرانی و اسلامی باید در دستورکار قرار گیرد. نشست‌هایی که برای معرفی بزرگان فرهنگ و ادب، برگزار می‌شود، همچنان که تاکنون بوده، باید ادامه پیدا کند و توجه به خرده‌فرهنگ‌ها و خرده‌مسائل بخش‌های مختلف جغرافیایی کشور نیز باید در دستورکار باشد.

وی در ادامه خطاب به همکاران خود، گفت: من خود را همکار و همراه شما می‌بینم و امیدوارم با خانواده‌ای که تشکیل می‌دهیم در راه هدف مشترک ساختن ایران آگاه، آباد و متعالی قدم برداریم.

عضو هیئت امنای کتابخانه‌های عمومی کشور تصریح کرد: امیدوارم که با همفکری، همدلی و تعامل سازنده، بتوانیم این نهاد را به الگویی برای عدالت فرهنگی، توسعه دانایی و زایش امید تبدیل کنیم.

 نظربلند افزود: در پایان، دعایم این است که خداوند متعال توفیق دهد تا در مسیر خدمت صادقانه و تحقق اهداف دولت وفاق ملی، منشأ اثر و برکت باشم. از همه شما سپاسگزارم و امیدوارم بتوانیم در کنار هم، آینده‌ای روشن‌تر برای فرهنگ این سرزمین رقم بزنیم.