شناسهٔ خبر: 70473700 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایندیپندنت فارسی | لینک خبر

ماموریت دشوار محمد صادق؛ دیپلمات کارکشته پاکستانی به کابل برگشت

مقام‌های طالبان افغانستان هم در ماه‌های اخیر، دولت پاکستان را به میزبانی و حمایت از داعش خراسان متهم کرده‌اند

صاحب‌خبر -

محمد صادق، از دیپلمات‌های کارکشته پاکستانی، برای سومین‌بار در چارچوب ماموریت دیپلماتیک به‌عنوان فرستاده ویژه پاکستان در امور افغانستان، وارد کابل شد و با شماری از رهبران طالبان افغانستان ملاقات کرد.

محمد صادق که تحصیلکرده دانشگاه‌های کلمبیا، پیشاور و دانشگاه دفاع ملی اسلام‌آباد است، از دهه ۱۹۹۰ به‌عنوان دیپلمات در آسیای میانه، افغانستان و ایران کار می‌کند. او نخستین‌بار در سال ۲۰۰۸ سفیر پاکستان در کابل شد و تا سال ۲۰۱۴ در این مسند فعالیت داشت. دور دوم ماموریت محمد صادق از سال ۲۰۲۰ به‌عنوان فرستاده ویژه نخست‌وزیر در امور افغانستان آغاز شد و تا سال ۲۰۲۳ ادامه یافت. از اوایل ۲۰۲۳ تا سپتامبر ۲۰۲۴، آصف درانی فرستاده ویژه پاکستان در امور افغانستان بود و در سه ماه گذشته این جایگاه خالی مانده بود.

محمد صادق که با مسائل افغانستان و تحولات این کشور آشنا است، روز دوشنبه در ملاقات با سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله طالبان، و مولوی امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، بر لزوم حل فوری مشکلات میان کابل و اسلام‌آباد تاکید کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سخنگویان دو وزارتخانه داخله و خارجه طالبان با انتشار اطلاعیه‌هایی اعلام کردند که محمد صادق در ملاقات با حقانی و متقی بر توسعه روابط دوجانبه تاکید کرده است.

محمد صادق در ملاقات با گروهی از بازرگانان افغان و مسئولان اتاق تجارت افغانستان، به لزوم حل مشکلات و موانع در زمینه تردد کالاهای تجاری میان دو کشور اشاره کرد.

پیش از این، آصف درانی در مصاحبه با رسانه‌ها از تمایل نداشتن طالبان به همکاری با حکومت پاکستان برای مهار تهدید تحریک طالبان پاکستان شکایت کرده بود. او همچنین اعضای شبکه حقانی، به‌ویژه سراج‌الدین حقانی، را تهدید علیه جناح قندهار‌ــ که رهبری رژیم طالبان را بر عهده داردــ می‌دانست. چنانچه اواخر ماه نوامبر در یک نشست در وزارت خارجه پاکستان، حقانی را «تهدید بزرگ» برای حاکمیت طالبان دانست و گفت بیشتر اعضای تحریک طالبان پاکستان در مناطق تحت نفوذ حقانی در استان‌های خوست، پکتیا و ننگرهار حضور دارند.

از زمان بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، تحریک طالبان پاکستان دوباره به صحنه نبرد با ارتش پاکستان بازگشته و در این سه سال و نیم، شمار حملات مرگبار و تعداد کشته و زخمی‌ها در این حملات به‌شدت افزایش یافته است. رهبران پاکستان بارها رژیم طالبان افغانستان را عامل قدرت‌گیری تحریک طالبان پاکستان دانسته‌اند، اما سران طالبان در پاسخ ادعا کرده‌اند که «ناامنی مشکل داخلی پاکستان» است و ارتباطی با این گروه ندارد.

در مقابل، سخنگویان و مقام‌های طالبان افغانستان هم در ماه‌های اخیر، دولت پاکستان را به میزبانی و حمایت از داعش خراسان متهم کرده‌اند. ذبیح‌الله مجاهد و مولوی امیرخان متقی در سخنرانی‌ها و مصاحبه‌هایشان مدعی شده‌اند که داعش خراسان در منطقه مستونگ ایالت بلوچستان پاکستان پناهگاه دارد و تحت آموزش‌های «استخبارات کشور همسایه» است.

وارد کردن متقابل این اتهام‌ها از سوی مقام‌های دولت پاکستان و طالبان افغانستان به تیر‌ه‌تر شدن روابط کابل و اسلام‌آباد انجامیده و باعث شده است همکاری‌های اقتصادی، از جمله مبادلات بازرگانی میان دو کشور، آسیب ببیند.

محمد صادق، که چهره‌ای کارکشته در دستگاه دیپلماسی پاکستان است، اکنون در سومین دور ماموریتش در افغانستان، وظیفه دارد روابط تیره‌وتار میان طالبان افغانستان و حکومت پاکستان را مدیریت کند.