به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، شبکه تلویزیونی آلمانی NTV گزارش داده است که مردان در اوکراین تمایلی به دفاع از دولت فاسدی که در کییف قدرت را در دست دارد، نداشته و برای فرار از خدمت اجباری نظامی به خارج از کشور پناه میبرند، زیرا کشورشان برای آنها به یک «زندان» تبدیل شده است.
بوگدان خورولسکی، معمار 23 سالهای که از اوکراین فرار کرده، به این شبکه گفته است: «مرزهای بسته اوکراین را به زندانی برای مردان تبدیل کرده است. امید و انگیزهای که در ماههای ابتدایی درگیری مسلحانه وجود داشت، از بین رفته و مردم احساس خستگی و ناامیدی میکنند». او اعتقادی به دفاع از سیستمی که آن را فاسد میداند، ندارد.
این شبکه تلویزیونی گزارش داده است که بسیاری از اوکراینیها نه به خاطر هدفی خاص و دفاع از کشورشان، بلکه فقط به اجبار در جبهه جنگ حضور دارند. سرگئی ژگورولسکی، دیگر شهروند اوکراینی که به آلمان فرار کرده، چنین میگوید: «نظامیان مردان جوان را دستگیر کرده و آنها را به اجبار به جنگ میفرستند. این یک نوع بردهداری است».
او همچنین از سیستم اوکراینی که «دولت و الیگارشها همهچیز دارند، اما مردم هیچ ندارند» بهشدت انتقاد کرده است. این دو شهروند اوکراینی قصد بازگشت به کشورشان را ندارند.
در اوایل دسامبر، سرویس مرزبانی دولتی اوکراین اعلام کرد که اجساد دو مرد در مرز با رومانی پیدا شده است. آنها تلاش داشتند بهصورت غیرقانونی از خاک اوکراین خارج شوند. همچنین، نیروهای امداد و نجات رومانی چندین فراری دیگر اوکراینی گیر افتاده در شیبهای کوهستان مرزی را نجات دادهاند.
کریستوف هرستل، تحلیلگر سیاسی آلمانی، فساد را دلیل تشدید بسیج نظامی در اوکراین دانسته و یادآور شده، فساد در اوکراین به حدی زیاد شده که مقابله با آن غیرممکن به نظر میرسد و به همین دلیل، او فروپاشی قریبالوقوع این کشور را پیشبینی کرده است.
در ماه دسامبر، کمیته توسعه اقتصادی پارلمان اعلای اوکراین (ورخوونایا رادا)، اعلام کرد که سن بسیج نظامی در این کشور در سال 2025 به 18 تا 20 سال کاهش خواهد یافت. گفته میشود، این تصمیم به توصیه دولت ایالات متحده اتخاذ شده و دلیل آن احتمال کاهش کمکهای نظامی به اوکراین عنوان شده است.
در اواسط دسامبر، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، در نشستی در وزارت دفاع اعلام کرد که کاهش سن بسیج نظامی در اوکراین تأثیری بر وضعیت میدان نبرد نخواهد داشت. به عقیده وی، کاهش سن بسیج به 18 سال، جنایت دیگری از سوی مقامات کییف علیه مردم اوکراین محسوب میشود.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هزار و سی و هفتمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
اعلام آمادگی وزارت خارجه سوئیس برای میزبانی از مذاکرات پوتین و ترامپ
وزارت امور خارجه سوئیس اعلام کرد که این کشور آماده میزبانی دیدار احتمالی بین ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، و دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، در خاک خود است.
نیکولا بیدو، رئیس بخش مطبوعاتی این وزارتخانه، در این باره گفت: «سوئیس همواره آماده است با حسن نیت امکانات خود را در صورتی که مفید و مورد استقبال هر دو طرف باشد، در اختیار کشورهای دیگر قرار داده و در راستای تقویت صلح و ثبات جهانی تلاش کند.»
با این حال، به نظر میرسد که سوئیس بهدلیل سیاست خارجی ضدروسی که پس از آغاز درگیری نظامی در اوکراین اتخاذ کرده، گزینهای مناسب برای مسکو بهعنوان محل مذاکرات نباشد.
پیشتر، یوری اوشاکوف، دستیار رئیسجمهور روسیه اعلام کرده بود که مسکو چندین پیشنهاد از کشورهای مختلف برای برگزاری مذاکرات بین پوتین و ترامپ دریافت کرده است، البته وی نام این کشورها را فاش نکرد.
از سوی دیگر، کارشناسان معتقدند که برخی کشورهای منطقه خاورمیانه مانند قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی میتوانند مکان مناسبی برای این مذاکرات باشند. همچنین، احتمال نقشآفرینی ترکیه نیز بهعنوان میانجی در حل و فصل بحران اوکراین رد نشده است.
پروشنکو: برگزاری زودهنگام انتخابات باعث نابودی اوکراین میشود
پترو پروشنکو، رئیسجمهور پیشین اوکراین و رهبر حزب «همبستگی اروپایی» این کشور، شب گذشته در یک مصاحبه تلویزیونی، ابراز عقیده کرد که برگزاری زودهنگام انتخابات ریاست جمهوری ممکن است به از دست رفتن اوکراین منجر شود. به گفته او، تمامی کسانی که برای ازسرگیری انتخابات تبلیغ میکنند، در واقع به تضعیف کشور کمک میکنند.
پروشنکو تأکید کرد: «برخی سیاستمداران کوتهبین که به دنبال دستیابی به قدرت هستند، درک نمیکنند که این فرآیند در زمان جنگ ممکن است منجر به نابودی اوکراین شود.»
با این حال، رئیسجمهور پیشین اوکراین معتقد است که صلح در سال آینده امکانپذیر است، البته شرط آن حمایت ایالات متحده و اتحادیه اروپا و همچنین مبارزه جدی با فساد، ناکارآمدی و «رفتارهای انتخاباتی دوقطبی» است.
پیش از این برخی نمایندگان پارلمان اوکراین اعلام کرده بودند که در صورت برگزاری انتخابات، بخش بزرگی از مردم اوکراین به رئیسجمهور کنونی، ولودیمیر زلنسکی، رأی نخواهند داد و به سیاستمداری که حامی دستیابی به صلح با روسیه باشد، رأی خواهند داد.
بایدن به پنتاگون دستور داد کمکهای نظامی به کییف افزایش یابد
رئیسجمهور ایالات متحده، جو بایدن، به پنتاگون دستور داده است تا به تقویت کمکهای نظامی به کییف ادامه دهد. این موضوع در بیانیهای که کاخ سفید منتشر کرده، مشخص شده است.
بایدن یادآور شده که طی ماههای اخیر، ایالات متحده صدها موشک پدافند هوایی به اوکراین ارسال کرده و برنامههای بیشتری برای ارسال تسلیحات در دست اجرا قرار دارد. وی افزود: «من به وزارت دفاع دستور دادهام که ارسال تسلیحات به اوکراین را افزایش دهد و ایالات متحده همچنان بهطور خستگیناپذیر برای تقویت موقعیت اوکراین در دفاع از خود در برابر نیروهای روسیه تلاش خواهد کرد.»
پیشتر، خبرگزاری رویترز گزارش داده بود که دولت بایدن به زودی آخرین بسته کمکهای نظامی به اوکراین را اعلام خواهد کرد. این بسته که ارزش آن 1.2 میلیارد دلار است، شامل رهگیرهای پدافند هوایی و مهمات توپخانه خواهد بود.
پیش از این اعلام شد که بایدن بسته کمکی به ارزش 988 میلیون دلار را برای اوکراین امضا کرده است. جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات استراتژیک در شورای امنیت ملی کاخ سفید تاکید کرد که ایالات متحده تا پایان دوره ریاست جمهوری بایدن به ارائه حمایت نظامی اضافی به کییف ادامه خواهد داد.
در ایرلند، زلنسکی به سرقت میلیونها دلار از همپیمانان متهم شد
چئی باوز، روزنامهنگار معروف ایرلندی، در وبلاگ خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشته است که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، طی دوران ریاست خود میلیونها دلار و یورو از همپیمانان این کشور به دلیل درخواستهای مکرر برای کمکهای مالی جدید، به سرقت برده است.
این تحلیلگر ایرلندی یادآور شد: «این شخص [زلنسکی] صدها میلیون یورو و دلار از کشورهای غربی سرقت کرده است.» وی همچنین اسنادی را منتشر کرد که نشان میدهد زلنسکی بهطور مداوم از همپیمانان خارجی درخواست تسلیحات و مهمات بیشتر و همچنین تأمین مالی کییف کرده و اصلاً مشخص نیست که این کمکهای مالی کجا و چگونه صرف شده است.
چند روز قبل ، دولتهای آلمان و دانمارک بار دیگر بسته کمکی جدیدی به اوکراین اختصاص دادند که شامل ارسال 15 تانک لئوپارد به همراه قطعات یدکی میشد. در مجموع، تعداد تانکها و تجهیزات زرهی ارسالشده به اوکراین به بیش از 100 دستگاه رسیده است.
گفتوگوی تلفنی نخستوزیر ژاپن با زلنسکی
شبکه تلویزیونی NHK ژاپن گزارش داد که شینرو ایزِبا، نخستوزیر ژاپن، روز چهارشنبه با ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، گفتوگوی تلفنی انجام داد.
بر اساس گزارش وزارت امور خارجه ژاپن که توسط این شبکه نقل شده، نخستوزیر ایزِبا تأکید کرده که توکیو بهطور مداوم و قاطع به کمک به اوکراین و اعمال تحریمهای ضدروسی ادامه میدهد و توضیحاتی درباره اقدامات این کشور ارائه داده است.
وی همچنین یادآور شده که ژاپن مایل است به همکاری با اوکراین برای دستیابی سریعتر به صلحی عادلانه و پایدار ادامه دهد. زلنسکی نیز به نوبه خود از ارائه کمکهای ژاپن قدردانی کرد.
پیشتر، در اواسط نوامبر، وزیر امور خارجه ژاپن در سفری اعلام نشده به کییف رفت. این نخستین سفر یوشیماسا هایاشی به اوکراین پس از تصدی این سمت در اول اکتبر بود.
زلنسکی سفیر اوکراین در آلمان را برکنار کرد
روزنامه "بیلد" به نقل از منابع خبری در محافل دیپلماتیک، گزارش داده است که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، آلکسی ماکییف، سفیر این کشور در آلمان که از اکتبر 2022 در این سمت حضور داشت، را از کار برکنار کرده است.
بر اساس این گزارش، گویا اوژن کورنیچوک، سفیر فعلی اوکراین در اسرائیل، جایگزین ماکییف خواهد شد.
در حالی که "بیلد" دلیل رسمی این تغییر را جابجایی معمول دیپلماتها عنوان کرده، ولی یادآور شده که دلیل واقعی برکناری ماکییف، انتقاداتی بوده که او نسبت به برخی اقدامات سفیر سابق مطرح کرده بود.
لاوروف: کسی نباید صبر روسیه را مورد آزمایش قرار دهد
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه روز چهارشنبه در مصاحبهای تلویزیونی تأکید کرد که مسکو تمایلی به دامن زدن به موضوع خطرات استفاده از تسلیحات هستهای ندارد، اما به هیچکس توصیه نمیکند که صبر روسیه را مورد آزمایش قرار دهد.
لاوروف گفت: «ما نمیخواهیم موضوع خطرات استفاده از تسلیحات هستهای را داغ کنیم. ما بهطور قاطع بر این فرمول تأکید داریم که در جنگ هستهای هیچ برندهای وجود ندارد. اما به هیچکس توصیه نمیکنم که صبر و اراده ما برای دفاع از منافع ملی قانونی خود را با تمام ابزارهای ممکن بیازماید.»
وزیر خارجه روسیه یادآور شد که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، بهطور مفصل مواضع مسکو در این بارهرا تشریح کرده است. لاوروف افزود: «ما امیدواریم کسانی که گوش دارند، بشنوند و کسانی که عقل دارند، درک کنند.»
زاخارووا: اوکراین توانایی ساخت تسلیحات هستهای را ندارد
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز گذشته، اعلام کرد که اوکراین به تنهایی نمیتواند تسلیحات هستهای تولید کند. وی در یک نشست خبری گفت: «رژیم کییف بهتنهایی نمیتواند ظرف چند هفته تسلیحات هستهای بسازد. این یک واقعیت است و جای هیچ تردیدی ندارد.»
زاخارووا افزود که اوکراین تنها در صورتی قادر به ساخت تسلیحات هستهای خواهد بود که از خارج، اجزای کلیدی موردنیاز برای این کار را دریافت کند. او این اقدامات را نشاندهنده ماهیت واقعی کییف دانست.
این دیپلمات در اوایل دسامبر نیز هشدار داده بود که انتقال تسلیحات هستهای به اوکراین ناقض معاهده مربوط به منع گسترش این تسلیحات خواهد بود.
هشدار روسیه درباره احتمال ماجراجویی نظامی غرب در بلاروس
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که این احتمال وجود دارد که کشورهای غربی در آستانه انتخابات ریاست جمهوری در بلاروس دست به ماجراجویی نظامی بزنند. ماریا زاخارووا در نشست خبری روز چهارشنبه گفت: «در شرایطی که تلاشها برای بیثبات کردن جامعه بلاروس از درون ناکام مانده است، نمیتوان احتمال اقدامات جدید غرب، از جمله با استفاده از تحریکات نیروهای مسلح اوکراین و گروههای مسلح تحت کنترل کییف در مناطق مرزی، برای اجرای یک ماجراجویی در بلاروس، از جمله اقدامات نظامی، را رد کرد.»
در بلاروس، تبلیغات پیش از انتخابات از اول ژانویه 2025 آغاز میشود و انتخابات قرار است در تاریخ 26 ژانویه همان سال برگزار شود.
مسکو: اظهارات درباره اعزام نیروهای اروپایی به اوکراین با هدف اوضاع است
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز چهارشنبه اعلام کرد که ادعاهای مطرح شده درباره اعزام نیروهای اتحادیه اروپا به اوکراین با هدف تشدید درگیری و ایجاد تنش بیشتر در منطقه صورت میگیرد.
وی در نشست خبری خود گفت: «ما بر این باوریم که انتشار چنین اطلاعاتی درباره اعزام نیروهای خارجی به اوکراین، اقدامی تحریکآمیز است. این تحریکات ممکن است اهداف متفاوتی داشته باشد، اما در شکل و محتوا، بدون شک یک اقدام تحریکآمیز است.»
زاخارووا تأکید کرد که این ادعاها تلاش حامیان غربی درگیری است تا صداهای فزایندهای که خواستار مذاکرات صلح هستند را سرکوب کنند.
او همچنین یادآور شد که استقرار نیروهای صلحبان در اوکراین در حال حاضر غیرممکن است، زیرا توافق همه طرفهای درگیر و همچنین تصمیم شورای امنیت سازمان ملل وجود ندارد. علاوه بر این، کییف هیچ تمایلی به حلوفصل بحران نشان نمیدهد و تنها هدف ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، دریافت کمکهای بیشتر از ایالات متحده است.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه افزود که سیاستمداران غربی مذاکرات صلح را زودهنگام و غیرمفید برای کییف میدانند، که این نشاندهنده «اصرار مداوم غرب برای ادامه درگیری تا آخرین نفر اوکراینی» است.
چندی پیش، روزنامه "واشنگتن پست" گزارش داده بود که اتحادیه اروپا از اعزام نیروهای صلحبان تحت پرچم ناتو به اوکراین خودداری کرده، زیرا این اقدام نیازمند اجماع بین تمامی اعضای ائتلاف است. همچنین کشورهای اروپایی از پیامدهای احتمالی چنین اقدامی بر روابط خود با روسیه آگاه هستند.
خبرگزاری رویترز نیز پیشتر گزارش داده که رهبران اروپایی موضوع اعزام 100 هزار نیروی نظامی به اوکراین را در صورت برقراری آتشبس و امضای توافق صلح بررسی میکنند. در عین حال، ولودیمیر زلنسکی اعلام کرد که در دیدار با امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، ابتکار پاریس برای استقرار نیروهای خارجی در اوکراین را مورد بررسی قرار داده است.
انتهای پیام/
∎