سیدعلی کاشفی خوانساری : کیهان بچهها امروز وارد شصت و نهمین سال انتشار خود شد. این یعنی امروز شاید بتوان کودکانی را یافت که مادرِبزرگ مادربزرگشان هم خواننده کیهان بچهها بوده است. کیهان بچهها بیشک یک میراث ملی است. نه تنها هیچ مجله کودکی در تاریخ مطبوعات ایران چنین عمری نداشته، این استمرار در میان تمامی نشریات فارسی نیز حائز اهمیت است. کیهان بچهها خاطره شیرین و مشترک جمع بزرگی از ایرانیان و محل ظهور و رشد گروه کثیری از چهرههای ادبیات کودک ایران بوده است.
دشمنی و انکار جایگاه بیبدیل کیهان بچهها به خاطر وابستگی امروز آن به مجموعهای که دیدگاههای سیاسی و اجتماعیاش با افکار عمومی اکثریت جامعه تفاوت جدی دارد، به همان اندازه بیمنطق است که گروهی دیگر این جایگاه و ارزش تاریخی، ملی، مطبوعاتی، ادبی و اجتماعی را به دلیل بنیانگذاری آن در دوره پهلوی کتمان کنند.
بد نیست یادآور شوم با وجود جایگاه استثنایی کیهان بچهها به عنوان میراثی معنوی و ناملموس منابع مکتوب ما در مرور و تحلیل کیهان بچهها بسیار اندک است. تنها کتاب موجود درباره کیهان بچهها را مرتضی خاکسار بختیاری در نشر آرون منتشر کرده است.
درباره عباس یمینی شریف چهار کتاب مستقل منتشر شده که کتاب این فقیر در نشر گویا جدیدترین آنهاست. درباره امیرحسین فردی نیز دو کتاب منتشر شده که نخستین آن با این قلم و در سال ۱۳۷۹ در نشر روزگار منتشر شد و دومی را علیرضا متولی نوشته است. متاسفانه درباره جعفر بدیعی کتاب مستقلی وجود ندارد و مصاحبه سیدفرید قاسمی با او و مصاحبه دکتر نعیم بدیعی درباره مرحوم پدرش از معدود منابع موجود است.
به عنوان بخشی از یک کتاب هم کمتر به کیهان بچهها پرداخته شده که اولین را در اولین کتاب نظری ادبیات کودک در ایران به قلم گیتی فلاحی رستگار در سال ۱۳۴۰میبینیم و بعد فصولی در کتاب مرحوم منصور حسینزاده در انتشارات مرکز مطالعات و تحقیقات رسانهها و فصلی در کتاب مطبوعات کودک و نوجوان در جمهوری اسلامی ایران در نشر آرون.
سال ۱۳۸۴ در هیات نظارت بر کتاب کودک که عالیترین نهاد مرتبط با هنر و ادبیات کودک در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود، مجموعه برنامههایی در سطح ملی برای سال آینده به مناسبت پنجاه سالگی کیهان بچهها تصویب شد اما با تغییر دولت و احتمالا به درخواست موسسه کیهان آن رویدادها اجرا نشد.
حالا در سال آینده جشن هفتاد سالگی کیهان بچهها را پیش رو داریم. کاش در راستای وفاقی فراگیر همه اهالی ادبیات کودک، مطبوعات، انجمنها و دانشگاهیان بتوانیم جناحهای گوناگون را به پاسداشت این اتفاق ملی فرا بخوانیم.
روح جعفر بدیعی، عباس یمینی شریف و امیرحسین فردی، مدیران کیهان بچهها شاد. روح سعید کاشانی، حسن نامهرسان (احتمالا همان علیرضا شاهی) و حبیب غنیپور نویسندگان شهید این مجله شاد. روح منصور حسینزاده، سوسن طاقدیس، سیروس برزو، حمید ریاضی و دیگر همکاران مجله شاد.
عمر وحید نیکخواه آزاد، داریوش نوروزی، احمد غلامی، رسول فلاحپور، شکوه قاسمنیا، مژگان شیخی، ناصر یوسفی، اعظم کاوه، مریم فردی، محمدحسین صلواتیان، علی دانشور و دیگر مدیران سالهای مختلف این نشریه طولانی و عاقبت ایشان به خیر باد.
تولد کیهان بچهها بر میلیونها ایرانی که با آن خاطره دارند مبارک باد.
نظرات کاربران