در این راستا روز گذشته «اسعد الشیبانی» وزیر امور خارجه شورشیان که از بنیانگذاران گروه تروریستی «جبهه النصره» بوده و به همراه «ابومحمد الجولانی» و دیگر جنایتکاران این گروه، مسئول قتل بسیاری از مردم و نیروهای نظامی دولت پیشین سوریه است، درباره ایجاد آشوب در این کشور به ایران هشدار داد!
وی در صفحه شخصی خود نوشت: «ایران باید به خواست مردم سوریه و حاکمیت و تمامیت این کشور احترام بگذارد». این شورشی سوری که کینه عمیقی نسبت به ایران به دلیل کمک به دولت پیشین این کشور برای مقابله با تروریستهای امثال او دارد، مدعی شد: «ما به آنها (ایران) درباره گسترش هرجومرج در سوریه هشدار میدهیم، ما همچنین آنها (ایران) را مسئول پیامدهای اظهارات اخیر میدانیم».
شورشیان خواستار دریافت غرامت از ایران!
این صریحترین هشدار رژیم جدید، از هنگام سقوط بشار اسد به جمهوری اسلامی در قبال تحولات سوریه است. این در حالی است که برخلاف دستاندازیهای آشکار برخی طرفهای منطقهای و جهانی علیه سوریه، ایران پیشتر خط قرمز خود را حفظ تمامیت سرزمینی این کشور عنوان کرده است. با این حال، سخنان گمارده جولانی در سمت وزیر خارجه ظاهراً آغازی بر اقدامات خصمانه حاکمان دمشق علیه تهران است. دیروز رسانه لبنانی المدن لبنان در گزارشی که هر کسی را به تعجب وامیدارد، مدعی شد دولت موقت سوریه در حال تهیه متنی است که به دادگاههای بینالمللی ارائه خواهد شد و شامل درخواست از ایران برای پرداخت 300میلیارد دلار به عنوان غرامت به سوریه است. این منبع آگاه درباره دلیل این غرامت هم اینگونه ادعا کرد: این مبلغ غرامت بابت ضرری است که سیاستهای ایران به همراه شبهنظامیانش از نظام بشار اسد، به مردم سوریه و زیرساختهای سوریه وارد کرد. این رسانه به نقل از منبع آگاه نوشت: دولت جدید سوریه در تماس با ایران نیست و هیچ برنامهای برای گشایش دوباره سفارت ایران در دمشق وجود ندارد. دار و دسته تازه راه یافته
به کاخ ریاست جمهوری سوریه درحالی حرف از غرامت میزنند که اینجا در تهران هم برای مردم، رسانهها و تحلیلگران پرسشهای جدی درباره چگونگی وصول مطالبات ایران از دمشق مطرح است. اگرچه درباره مبلغ طلب ایران هم ابهام وجود دارد و سخنگوی وزارت خارجه آنچه درباره ۵۰میلیارد دلار گفته میشود را اغراقآمیز میخواند. به هر حال، حاکمان جدید سوریه دست پیش گرفته و نه تنها بدهیهای این کشور به ایران را گردن نمیگیرند که غرامت هم میخواهند! البته دشمنی حکومت شورشیان با جمهوری اسلامی تازگی ندارد. چند روز پیش بود که رسانه عبری «والا» مدعی شد دولت جدید بهتازگی تصمیم گرفته از پرواز هواپیماهای ایرانی بر فراز آسمان سوریه جلوگیری کند. تحریرالشام که دست بالایی در سقوط دولت اسد داشت، پیش از این، هدف از قیام خود را دولت بشار اسد، ایران و حزبالله عنوان کرده بود. جولانی پس از سقوط دولت اسد و در نخستین سخنرانی خود در مسجد جامع (مسجد اموی) دمشق نیز بار دیگر به ایران حمله کرده و بشار اسد را متهم کرد که سوریه را بستر فعالیتهای ایران کرده بود.
بازی فریب شورشیان
با سقوط دولت بشار اسد که رابطه نزدیکی با جمهوری اسلامی داشت، آینده روابط ایران و سوریه به یک معادله نامعلوم تبدیل شده است. مقامات مسئول در ایران نیز در روزهای گذشته با احتیاط کامل در این خصوص صحبت کرده و سخنی که بتواند هر یک از احتمالات مطرح را جدیتر کند؛ نگفتهاند. بهطور نمونه سخنگوی وزارت خارجه کشورمان بهتازگی تأکید کرده هیچ ارتباط مستقیمی با حاکمان جدید سوریه نداریم. عباس عراقچی نیز از پیشبینی و تحلیل درباره آینده این کشور طفره رفته و گفته برای «قضاوت زود است».اما رویکرد حاکمان جدید سوریه دربرابر ایران واضحتر است. به نظر میرسد آنها خیلی به همراهی ایران امید ندارند و برای تقابل هم آمادهاند. شاهدش همین اظهارات الشیبانی و دیگر رخدادهای گفته شده است. اما پشت پرده رویکرد ضدایرانی تحریرالشام واقعیتهای دیگری نهفته است. به نظر، نخستین دلیل در پیش گرفتن چنین رویهای از سوی شورشیان حاکم بر سوریه، فرافکنی درباره وضعیت داخلی و ناتوانی آنها در مقابل طرفهایی است که خاک این کشور را به یغما میبرند. همزمان با سقوط نظام بشار اسد، رژیم صهیونیستی با استفاده از فرصت پیش آمده، با پیشروی در عمق استان قنیطره به نزدیکی 20کیلومتری دمشق رسیده است. از سوی دیگر، آمریکا با افزایش دو برابری سربازان خود، بر سودای خود برای تسلط بر مناطق نفتخیز تحت کنترل کردها در شرق افزوده است. ترکیه نیز در سودای عثمانیگری فرصت را غنیمت شمرده، طوری که اردوغان از رؤیای الحاق حلب و ادلب به ترکیه سخن میسراید. در این شرایط، شورشیان که توانایی مقابله به دشمن خارجی را نداشته و عملاً به عمله و فرمانبردار آنها تبدیل شدهاند، تلاش دارند با اتهامزنی به ایران، ضمن منحرفسازی افکار عمومی از این وادادگی، برای خود اعتباری دست و پا کنند.همچنین تحریرالشام با تغییر ظاهر و ادبیات سیاسی، تلاش دارد ماهیت تروریستی خود را پنهان کند. با این حال، حتی غرب که از این گروه برای اهداف خود استفاده میکند، آنان را همچنان تروریست میداند. این ادعاها در حالی مطرح میشوند که حضور مستشاری ایران نقشی کلیدی در شکست داعش و النصره و بازگرداندن امنیت به سوریه داشته است. هدف این تبلیغات، تخریب نقش ایران در محور مقاومت و پنهانسازی جنایات این گروه در سوریه است.در نهایت تاریخ نشان داده غرب از گروههای تروریستی همچون تحریرالشام تا زمانی که منافعش ایجاب کند، حمایت کرده و در نهایت آنان را قربانی میکند. آنچه مسلم است بدون حضور ایران، سوریه با دخالتهای متجاوزانه غربی- صهیونیستی با پیامدهای ناگواری روبهرو است و دیر یا زود این ماه عسل تروریستها و حامیان غربی به پایان خواهد رسید. اما این اقدامات نمیتواند مانع اتحاد جبهه مقاومت و آزادیخواهی مردم سوریه شود. سرنوشت منطقه نه به دست گروههای تروریستی، بلکه به وسیله محور مقاومت تعیین خواهد شد.
خبرنگار: جاوید