شناسهٔ خبر: 70470121 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شرق | لینک خبر

افزایش تنش میان اسلام‌آباد و کابل

حمله هوایی پاکستان به افغانستان

نیروی هوایی ارتش پاکستان شامگاه سه‌شنبه اهدافی را در شهرستان برمل استان پکتیکا واقع در شرق افغانستان که در امتداد مرز دیورند با این کشور قرار دارد، بمباران کرد. ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی رژیم طالبان، به خبرگزاری فرانسه گفت در این حمله ۴۶ نفر کشته و شش نفر دیگر زخمی شدند. مجاهد افزود که شماری از زنان و کودکان نیز ازجمله قربانیان این حمله هستند.

صاحب‌خبر -

نیروی هوایی ارتش پاکستان شامگاه سه‌شنبه اهدافی را در شهرستان برمل استان پکتیکا واقع در شرق افغانستان که در امتداد مرز دیورند با این کشور قرار دارد، بمباران کرد. ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی رژیم طالبان، به خبرگزاری فرانسه گفت در این حمله ۴۶ نفر کشته و شش نفر دیگر زخمی شدند. مجاهد افزود که شماری از زنان و کودکان نیز ازجمله قربانیان این حمله هستند.

 

وزارت دفاع رژیم طالبان، در بیانیه‌ای اعلام کرد در این حمله، «مهاجران وزیرستانی» هدف قرار گرفتند و این تهاجم بی‌پاسخ نخواهد ماند. این وزارتخانه مدعی شد که در حمله هوایی ارتش پاکستان، تعدادی کودک و افراد غیرنظامی کشته شدند. آسوشیتدپرس به نقل از منابع در نهادهای امنیتی پاکستان نوشت که در این عملیات چهار پناهگاه تحریک طالبان پاکستان ازجمله یک مرکز آموزشی این گروه هدف قرار گرفت، اما از تلفات واردشده گزارشی منتشر نشده است. به گزارش ایندیپندنت، رسانه پاکستانی دان نیز به نقل از منابع مطلع نوشت که جت‌های پاکستانی چهار مکان را در شهرستان برمل پکتیکا بمباران کردند که فرماندهان تحریک طالبان پاکستانی آنجا حضور داشتند. این رسانه نوشت که در این حملات، «چندین فرد مظنون به فعالیت‌های تروریستی» کشته و زخمی شدند.

 

چندین نهاد ناظر بر فعالیت سازمان‌های شبه‌نظامی در پاکستان نیز در گزارش‌هایی در ایکس نوشتند که در عملیات نیروی هوایی پاکستان، مراکز متعلق شیرزمان ملقب به مخلص‌یار، ابوحمزه و اختر محمد از فرماندهان تحریک طالبان پاکستان و همچنین یک مرکز متعلق به بخش رسانه‌ای تحریک طالبان پاکستان که به نام «عمر میدیا» فعالیت می‌کند، هدف قرار گرفتند.

 

در این گزارش‌ها آمده است که در مرکز نظامی شیرزمان، مهاجمان انتحاری آموزش می‌دیدند و بخشی از حملات اجراشده در پاکستان در این مراکز طراحی و سازمان‌دهی می‌شد. با این حال رسانه‌های تحت کنترل طالبان، افراد کشته و زخمی‌شده در این حملات را غیرنظامیان اعلام کرده و مدعی‌اند که در خانه‌هایی که هدف حمله ارتش پاکستان قرار گرفتند، مهاجرانی اهل وزیرستان پاکستان زندگی می‌کردند. برخی خبرنگاران و فعالان رسانه‌ای وابسته به طالبان هم در ایکس، با انتشار عکس سه کودک کشته‌شده نوشتند که در حمله هوایی ارتش پاکستان کودکان نیز کشته شدند. تا لحظه انتشار این مطلب، ارتش پاکستان و دیگر نهادهای رسمی این کشور درباره حمله هوایی به اهدافی در شرق افغانستان اظهارنظر نکرده‌اند.

 

در سه‌سال‌و نیم سلطه طالبان بر افغانستان، ارتش پاکستان بارها اهدافی را در شرق افغانستان هدف حملات هوایی و توپخانه‌ای قرار داده است. حکومت پاکستان رژیم طالبان افغانستان را به پناه‌دادن به اعضای تحریک طالبان پاکستان متهم می‌کند، اما طالبان افغانستان با رد این اتهام می‌گوید به هیچ گروهی اجازه نمی‌دهد از خاک افغانستان علیه منافع و امنیت کشورهای منطقه استفاده کند.

 

براساس یک گزارش ناظران شورای امنیت سازمان ملل متحد، با سلطه طالبان بر افغانستان، حدود چهار‌هزارو ۵۰۰ عضو تحریک طالبان پاکستان وارد افغانستان شدند و در پناهگاه‌هایی در شرق افغانستان به سر می‌برند. در ماه‌های نخست سلطه طالبان بر افغانستان، سراج‌الدین حقانی، رهبر شبکه حقانی، میزبان یک دور گفت‌وگوهای صلح میان حکومت پاکستان و طالبان پاکستانی بود که به برقراری آتش‌بسی شکننده منجر شد، اما این گفت‌وگوها ادامه نیافت و دو طرف به حمله به یکدیگر ادامه دادند.

 

منیر اکرم، سفیر پاکستان در سازمان ملل متحد، بارها در نشست‌های شورای امنیت از طالبان افغانستان به‌عنوان حامی طالبان پاکستانی یاد کرده است که برای عناصر این گروه در خاک افغانستان پناهگاه امن فراهم کرده‌اند. او چندی پیش هم گفت که تحریک طالبان پاکستان بیش از ۶۰ هزار جنگجو دارد که بیشتر آنان به سلاح‌های پیشرفته آمریکایی رهاشده در افغانستان مجهزند.

 

با وجود اینکه رژیم طالبان افغان حضور اعضای تحریک طالبان پاکستان را در خاک افغانستان رد می‌کند، در این مدت، چندین فرمانده ارشد تحریک طالبان پاکستان در مناطقی در شرق افغانستان در حملات هوایی، انفجار مین و ترورهای هدفمند کشته شده‌اند. اوایل دسامبر، رحیم‌الله ملقب به شاهد عمر، از فرماندهان کلیدی تحریک طالبان پاکستان که مسئول سازمانی این گروه در شهرستان دیره اسماعیل خان بود، در یک حمله هدفمند کشته شد. در کنار طالبان، شماری از مقام‌های دولت پیشین افغانستان نیز در پیام‌هایی حمله هوایی ارتش پاکستان به اهدافی در استان پکتیکا را محکوم کردند. حامد کرزی، رئیس‌جمهوری پیشین، حنیف اتمر، وزیر خارجه و مشاور شورای امنیت ملی دولت اشرف غنی، امرالله صالح، معاون نخست دولت اشرف غنی و رحمت‌الله نبیل، رئیس امنیت ملی دولت پیشین افغانستان ازجمله این افراد بودند که در پیام‌هایی، اقدام ارتش پاکستان را ناقض تمامیت ارضی افغانستان دانستند.

حامد کرزی حمله ارتش پاکستان به خاک افغانستان را «تجاوز آشکار و نقض حاکمیت افغانستان» و بیانگر تلاش مستمر پاکستان بر تضعیف افغانستان دانست. حامد کرزی که از زمان بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان زندگی می‌کند، به‌تازگی در سفر به پکتیکا در شرق افغانستان با سراج‌الدین حقانی، رهبر شبکه حقانی، ملاقات کرد. کرزی متهم است که در دو دوره حکمرانی‌‌اش در افغانستان طی ۱۴ سال، به احیای طالبان و تقویت این گروه کمک کرد. امرالله صالح هم در پیامی در ایکس نوشت که واکنش طالبان به حمله هوایی ارتش پاکستان از قبل مشخص است، چون این گروه در پنجشیر ۲۰ هزار نیرو مستقر کرده اما در پکتیکا که در مرز با پاکستان است، کمتر از دو هزار نیرو دارد. در پیام وزارت دفاع طالبان آمده است که این گروه به حمله ارتش پاکستان به خاک افغانستان پاسخ مشابهی می‌دهد، اما تا لحظه انتشار این مطلب، از اقدام متقابل طالبان خبری در دست نیست.