حجت الاسلام والمسلمین سید حسن خمینی در این دیدار طی سخنانی با تأکید بر توجه به فقه تحزب، اظهار کرد: این حوزه، موضوع پیچیده و دشواری دارد که به عنوان مثال، جنبه حجیت رأی شورا از مباحث مهم آن است. البته در این زمینه کارهایی صورت گرفته است.
وی با اشاره به یکی از آیات قرآن در خصوص دشواری کار پیامبران و ظنین شدن آنان به وعدههای الهی، گفت: حضرت مسیح(ع) که جزو پیامبران اولوالعزم بود نیز هنگام به صلیب کشیده شدن گفت، قرار ما این نبود! یعنی خداوند در بعضی مراحل کار را سخت و پر پیچ و خم میکند. به تعبیر قرآن، نصرت الهی در این مواقع میرسد.
وی افزود: دنیا پر پیچ و خم است و مواقعی است که انسان باید با فتح بر نفس بر خود مسلط شود؛ گاهی هم کار سخت میشود. برخی لحظات هستند که انسان ها باید محکم بر عقاید خود بایستند. در آن هنگام است که همراهان و همدلان واقعی مشخص میشوند. اعضای حزب موتلفه نیز در لحظاتی که کار به مو رسیده بود، به دلیل ایمان قلبی بالا یا اعتماد به امام یا نان حلال بر موضع خود ایستادند.
وی گفت: خدا نکند پرچم بیفتد! آنگاه رفقای دیروز هم سنگ میزنند. در این شرایط چه باید کرد؟! در این شرایط باید کار جمعی انجام داد. شرایطی که امام به اعضای حزب گفتند دور هم جمع شوید مربوط به روزهای سخت بود. در کار انسانی دو به علاوه دو ممکن است صد شود! کار انسانی نیروهای همدل و همراه میخواهد و اینجاست که حرکت آفرین میشود. در شرایط سخت، کار جمعی لازم است. اگر در شرایط فتح و ظفر کار جمعی صورت نگیرد ممکن است احساس نیازی هم به وجود نیاید، اما در شرایط سخت دور هم جمع شدن برای اطمینان دادن به همدیگر، شنیدن سخن همدیگر و جلوگیری از تذبذب؛ از نان شب واجب تر است و این سخن فراتر از موضوع تشکیلات یک حزب صدق میکند.
وی گفت: در این شرایط یأس انسان را فرا میگیرد. و یأس آفت فعالیت انسانی است. اولین وظیفه فعالیت انسانی یأس زدایی است. این بسیار مهم است که در شرایط سخنی انسان های باورمند دچار یأس شوند. نباید به دروغ بگوییم وضع خوب است، اما باید بگوییم ما میتوانیم از این وضعیت پلهای برای حرکت رو به جلو بسازیم؛ هزار مشکل داشته این اما میتوانیم. امروز مهم ترین نقطه هدف در ملت ما امید است. اگر امید ما بکشند، ما مرده ایم. هر ملتی با امید زنده است. در طول یک مسیر عصبانیت و ناراحتی هست، اما انسان سریعا باید توانایی خود را باز آفرینی کند.
او با تأکید مجدد بر انجام کار جمعی و از بین بردن یأس در جامعه با ارایه تحلیل درست از واقعیت، گفت: دشمنان امید مردم را هدف گرفته اند، اما در عین حال بر اشتباهات هم نباید چشم دوخت. اشتباه حکومت های حزبی در شوروی کمونیستی همین نقطه بود که اشتباهات خود را توجیه کردند. کسانی که در سطح ملی یا حزبی کار جمعی می کنند نباید بر روش ها اصرار کنند. روش ها ممکن است اشتباه باشد؛ فقط آرمان هاست که تغییر نمیکند.
سید حسن خمینی گفت: باید از مجموعه خرد جمعی کشور استفاده کرد تا این حرکت تداوم یابد.