به گزارش بازار، شعبان فروتن، عضو اتاق بازرگانی ایران و عراق گفت: اکنون که زیرساختهای لازم ایجاد شده و ثبات نسبی بر بازارهای مالی حاکم است، شرایط برای حرکت به سمت تکنرخی کردن ارز و کاهش نقش بازار غیررسمی ارز بهعنوان یکی از عوامل موثر بر تورم، فراهم شده است.
وی تاکید کرد: بازار ارز توافقی تصمیم بسیار مثبت و موثری است، مشروط بر اینکه توسط واردکنندگان، صادرکنندگان و فعالان اقتصادی نرخگذاری شود. البته معاملات باید در مراکزی مانند مرکز مبادله ایران بهطور رسمی انجام شود و رسمیت داشته باشد. بی تردید این بازار میتواند تأثیر قابلتوجهی در مدیریت نرخ ارز و کاهش نوسانات ارزی داشته باشد.
این عضو اتاق بازرگانی با بیان اینکه تکنرخی شدن ارز باید زودتر اجرایی میشد، افزود: اگر دولت و بانک مرکزی سیاستهای مؤثری در این زمینه اتخاذ میکردند، تاکنون به این هدف دست یافته بودیم. تکنرخی شدن ارز علاوه بر کاهش رانت و فساد، میتواند نقش بازار غیررسمی ارز را در نوسانات ارزی به حداقل برساند.
فروتن تصریح کرد: وجود چند نرخ ارز در یک بازار بهطور حتم مشکلات متعددی ایجاد میکند. اما با تکنرخی شدن، بسیاری از این مشکلات برطرف شده و مدیریت مؤثرتری در بازار اعمال خواهد شد.
وی با اشاره به نقش تکنرخی شدن ارز در شفافیت و پیشبینیپذیری بازار خاطرنشان کرد: انتقال معاملات نیما به بازار توافقی، بهویژه در آستانه سال میلادی که تقاضای ارز افزایش مییابد، میتواند عرضه ارز را بیشتر کرده و به مدیریت بازار کمک کند. همچنین، استفاده از بازار ارز توافقی نرخ ارز را پیشبینیپذیر میکند و از جهشهای ناگهانی و نابسامانی در بازار ارز و طلا جلوگیری خواهد کرد.
فروتن اظهار کرد: اگر روند بازار به دست فعالان اقتصادی، صادرکنندگان و واردکنندگان سپرده شود و معاملات در محلهایی مانند مرکز مبادله صورت گیرد از مشکلات احتمالی در معاملات جلوگیری خواهد شد. بانک مرکزی نیز میتواند نقش فرماندهی و نظارتی بر این روند داشته باشد تا در صورت بروز مشکلات، آنها را رفع کند.
وی در ادامه با تأکید بر مزایای تکنرخی شدن ارز گفت: این سیاست علاوه بر کمک به رونق صادرات و تولید، میتواند بازار سرمایه را نیز تقویت کرده و در نهایت به مدیریت منابع ارزی و ثبات بازارهای مالی منجر شود. فعالان اقتصادی با پیشبینیپذیری نرخ ارز قادر خواهند بود تصمیمات بهتری برای آینده خود اتخاذ کنند.