به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، آیت الله محسن اراکی امروز در همایش تجلیل از پژوهشگران برتر موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) و نشست فلسفه هوش مصنوعی که در سالن همایش های این نهاد علمی در قم برگزار شد، گفت: وقتی گفته می شود فلسفه هوش مصنوعی مباحث فراوانی مطرح می شود. تعریف و اشاره به مقدمات تصوری این ابزار مهم علمی، مقدمات تصدیقی بهره بردای از این ابزار و آسیب شناسی عرصه هایی است که در مورد هوش مصنوعی باید به آن ها پرداخته شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: در تعریف هوش مصنوعی می توان گفت ابزاری است که با تجمیع داده ها، جستجو، تنظیم و گزینش داده ها در پاسخ به نیازهای علمی ما را یاری می دهد، لذا این کارکردها را باید داشته باشد البته این تعریف پیشنهادی است.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه کشور خاطرنشان ساخت: مقدمات تصوری که می گوییم منظور اینکه ما دو جور مقدمات تصوری داریم یک سری مربوط به تعریف خود این ابزار است تا آن را بهتر بشناسیم و تصور روشن تری از آن داشته باشیم و یک سری نیز مقدمات تصوری مربوطه به داده های این ابزار است و نباید به صرف این داده ها اکتفا کنیم، باید بدانیم چه نوع داده هایی به آن داده می شود تا نتیجه بهتری از آن بدست بیاوریم.
آیت الله اراکی افزود: یک موضوع مهم دیگر در مقدمات تصدیقی، حساب و احتمالات است و برای اینکه بتوانیم از این ابزار استفاده بهینه کنیم یکی از مهم ترین حوزه های کار این ابزار حساب و احتمالات است که خیلی کاربرد دارد؛ حساب و احتمالاتی که شهید صدر مطرح کرده اند بسیار مهم است که لازم است از آن به خوبی بهره برد.
عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری افزود: از جمله مقدمات تصدیقی توجه به کارکردهای این ابزار است که چه کارکردی دارد؟ آیا استنتاج می تواند کند یا نه؟ ما دو مرحله برای تفکر و اندیشه داریم، مرحله اول مبادی است و مرحله دوم حرکت یا انتقال از مبادی به مراد است مبادی را می تواند هوش مصنوعی انجام دهد اما حرکت از مبادی به مراد بسیار ظریف و دقیق است.
آیت الله اراکی ابراز داشت: در مقدمات استنتاج این ابزار خوب است اما در حرکت از مبادی به مراد احتمال خطا می رود یکی از کارکردهای قوانین حساب واحتمالات کاهش این خطاهاست.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: آسیب شناسی هم از مقدمات تصدیقی استفاده از این ابزار و بهره برداری از آن است. نوع این آسیب ها باید دانسته شود، همه این بحث ها در فلسفه هوش مصنوعی اثر دارد.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه کشور ابراز داشت: نکته بعدی، حوزه های بهره برداری از هوش مصنوعی است؛ ما چهار حوزه کلان داریم، حوزه علوم ریاضی، علوم طبیعی، علوم انسانی و حوزه علوم اسلامی؛ بالاترین ارزش هوش مصنوعی در حوزه علوم ریاضی است که کم خطاست، چون هم مقدمات و هم حرکت به نتایج قطعی است، بسیار هم کارآمد است چون در همه علوم به علوم ریاضی نیاز داریم و بهترین کارکرد هوش مصنوعی همین علوم ریاضی است.
وی گفت: در حوزه علوم انسانی نه در مقدمات قطعیت داریم و نه شیوه استدلال و نه منهج یا صورت استدلال قطعی است؛ گاهی گفته می شود نگاه کنید که در عرصه اقتصاد و فلان مسئله در آمریکا یا اروپا چه عملکردی دارند و حال آنکه در مسائل علوم انسانی عملکرد یک جامعه مقیاس عملکرد یک جامعه برای جامعه دیگر ملاک نیست، مثلا شیوه چینی ها برای حل مشکلات اقتصادی خود در ایران الزاما قابل استفاده نیست و در مسائل معنوی که تفاوت از زمین تا آسمان است، لذا در زمینه علوم انسانی باید در استفاده از هوش مصنوعی بااحتیاط بیشتری رفتار کرد.
آیت الله اراکی اظهار کرد: در حوزه علوم اسلامی نیز داده ها نیاز به پالایش دارد و این کار نیاز به خبرگی زیادی دارد؛ چالش منابع مهم است و محقق علوم اسلامی باید با خبرگی منابع و داده ها را تشخیص دهد چون دست تحریف در حدیث و تاریخ فعال بوده است؛ یکی از مهم ترین دانشمندان ما در عرصه مبانی و قوانین سنجش حدیث کاری است که علامه عسکری(ره) انجام داده اند و کمتر کسی مثل ایشان در مبنای پالایش حدیث کار کرده است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پایان سخنان خود گفت: این حوزه های چهارگانه هوش مصنوعی در میزان ارزش علمی، نتایج و دادها متفاوت هستند و در آسیب ها و چالش ها نیز متفاوت، لذا باید آسیب ها را در این چهار عرصه شناخت، نحوه پرهیز از این آسیب ها را دانست و راه عبور از این چالش ها را پیدا کنیم تا بهتر بتوانیم استفاده کنیم.
انتهای پیام