به گزارش شرق؛ در پی فراگیری و افزایش فروش سکه تقلبی، کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف ایران در این باره هشدار داد. به گفته کارشناسان راههایی برای تشخیص سکه اصل از تقلبی وجود دارد اما تشخیص آن برای مردم آسان نیست.
محمد کشتیآرای، عضو کمیسیون تخصصی طلاوجواهر اتاق اصناف ایران روز گذشته در گفتوگو با خبرنگار ایلنا توضیح داده که قیمت طلا بالا رفته و هر چیزی که قیمت آن افزایش یابد تقلب هم در آن زیاد میشود.
او در ادامه درباره نقش وکیوم در تشخیص اصالت سکه توضیح داده و گفته:«وکیوم و پلمپ سکه به هیچ وجه اهمیت ندارد و بود و نبود آن نباید تغییری در قیمت ایجاد کند. اگر واحد صنفی و سکه فروشی به این بهانه قیمت سکه را کاهش میدهد، کلاهبردار و شیاد است»
کشتیآرای با تاکید بر اینکه هیچ قانونی برای وکیوم سکه نداریم، افزوده: «اساسا در خرید سکه از مردم، آن واحد صنفی و طلافروش برای تشخیص اصالت آن سکه را از وکیوم خارج میکند. بنابراین وقتی طلا فروش باید آن سکه را باز کند، چه دلیلی دارد که به دلیل نبود وکیوم قیمت آن را کاهش دهد».
او هشدار داده که حتی ممکن است این نوع کلاهبرداری از سوی واحدهای جوازدار نیز انجام شود اما زمانی که طلافرشی مجوز داشته و سکه تقلبی فروخته باشد امکان شکایت از آن و پیگیری وجود دارد. کافی است مردم با تعزیرات با شماره 124 تماس بگیرند، بلافاصله امکان شکایت و پیگیری برایشان وجود دارد و رسیدگی انجام میشود.
تشخیص سکه تقلبی از ویژگیهای ظاهری
در پی افزایش سکههای تقلبی در بازار، کارشناسان طلا و جواهر راههایی را برای تشخیص سکههای اصل از تقلبی معرفی کردهاند با این حال آنها تاکید دارند که
یک مشتری عادی که تخصص خاصی درباره طلا و سکه ندارد احتمالا نمیتواند سکه تقلبی یا طلای تقلبی را از اصل تشخیص بدهد. بنابراین طلا یا سکه را حتما باید از عرضهکنندگانی خرید که مجوز اتحادیه شهر ساکن در آن را دارند و ضروری است که به طلافروشیهای معتبر مراجعه کرد. همچنین توصیه میکنند مردم خرید را به همراه یک شخص خبره و یا دستکم به کمک یک ذرهبین گوهرشناسی یا لوپ انجام دهند تا بتوانند برخی ویژگیهای ظاهری سکه را بررسی کنند.
به گفته متخصصین طلا و جواهر در سکههای اصلی کنگرههای دور سکههای بسیار یکنواخت و منظم هستند و عمق یکسانی دارند. بنابراین لازم است هنگام خرید به فاصله کنگرهها با حاشیه سکه دقت کنید؛ این فاصله باید در تمام دورتادور سکه به یک اندازه باشد. عموماً در سکههای تقلبی فاصله کنگرهها از حاشیه سکه کاملاً یکسان نیست و این به تشخیص شما کمک میکند. همچنین دایرههای حک شده بر سکههای اصل کاملاً گرد، کامل و بینقص هستند و قطر این دایرهها نیز در همهٔ جهات یکسان است. علاوه بر اینها، تاریخ حک شده بر روی سکه که نشاندهنده سال ضرب سکه است و کلمات موجود روی آن را لازم است بررسی شود چرا که جای صحیح نقطههای عبارت بانک مرکزی در نوشتههای روی سکه بسیار کمککننده خواهد بود.
بررسی دقیق رنگ، قطر و وزن سکه
علاوه بر ویژگیهای کوچک ظاهری، قابلمشاهدهترین ویژگی ظاهری سکه که باید به آن توجه کرد، رنگ سکه است. از همین رو بهتر است سکهٔ طلایی که از اصالت آن اطمینان دارید به همراه داشته باشید تا رنگ سکهها را با هم مقایسه کنید. اگر هم این امکان وجود ندارد، بدانید که رنگ سکهٔ طلا باید طلایی باشد. بنابراین اگر سکه خیلی زرد باشد یا در رنگ آن سفیدی یا سبزی دیده شود، احتمالاً سکه اصل نیست.
درباره وزن هم لازم است توجه داشته باشید که انواع سکه وزنهای متفاوتی دارند، به عنوان مثال:
وزن سکه بهار آزادی تمام ۸.۱۳ گرم(به طور دقیق بین ۸.۱۳۲ و ۸.۱۳۷)، وزن نیمسکه بهار آزادی بانکی ۴.۰۶ گرم، وزن ربعسکهٔ بهار آزادی بانکی ۲.۰۳ گرم و وزن سکهٔ گرمی ۱.۰۱ گرم (تقریباً معادل نصف وزن ربعسکهٔ بهار آزادی) است.
وزن وکیومهای حاوی تمام سکه بهار آزادی نیز عموماً بین ۱۰.۸ تا ۱۱.۵ گرم است. پس دقت کنید که مجموع وزن سکه تمام به همراه وکیوم نباید کمتر از این مقدار باشد، در غیر این صورت اصالت سکه زیر سوال خواهد رفت.
آنطور که متخصصین طلا میگویند بررسی قطر سکه هم میتواند در تشخیص اصالت آن کمککننده باشد بنابراین لازم است بدانید که قطر سکه تمام بهار آزادی و سکه امامی ۲۲ میلیمتر، قطر نیمسکه بهار آزادی ۱۹ میلیمتر و قطر ربعسکه بهار آزادی ۱۶ میلیمتر است.
ضمنا دور سکهها باید کاملاً گرد و یکدست و قطر آنها در تمامی نقاط یکسان باشد.
الزام خرید از واحدهای مجوزدار
با تمام اینها منصور نامداری زندی، کارشناس طلا و جواهر مدتی پیش در گفتوگوای با همشهری تاکید کرده بود که یک مشتری عادی به هیچ عنوان نمیتواند سکه تقلبی یا طلای تقلبی را از اصل تشخیص بدهد. او نیز پیشنهاد کرده بود که طلا یا سکه را حتما باید از عرضهکنندگانی خرید که مجوز اتحادیه شهر ساکن در آن را دارند.
اوگفته بود:«اگر از جایی غیر از این خرید کنیم امکان تقلبیبودن سکه وجود دارد. البته در مواردی هم پیش آمده که از واحد صنفی معتبر نیز سکه تقلبی خریداری شود. به این صورت که فروشنده قبلی که بسیار قابل اعتماد بوده از آن ملک رفته و مغازه را فرد دیگری اجاره کرده که به اندازه فروشنده قبلی دارای تجربه نبوده و بهخود او نیز سکه تقلبی به جای اصلی فروخته شده است. این در شرایطی است که فروشنده به هیچ وجه قصد کلاهبرداری نداشته و خود او نیز بهخاطر خرید غیرکارشناسی دچار مشکل شده است. چون خرید از جای مشخصی انجام شده از طریق مراجع قانونی و اتحادیه قابل پیگیری است و امکان احقاق حق وجود دارد».
این کارشناس همچنین توضیح داده بود که طلاها، زیورآلات و سکههای اصلی دارای کد شناسایی هستند که روی آنها حک شده است. کد شناسایی طلا مشخصات تولیدکننده از آدرس و شماره تلفن را در بر میگیرد.