آغاز فصل پاییز و زمستان و صدور قبضهای نجومی برق در سیستان و بلوچستان سبب گلایهمندی و نارضایتی مردم این استان شده است.
به گزارش سایت عصرهامون (زاهدان)، «در حالی که در فصل زمستان مصرف برق و هزینه آن برای مشترکان نسبت به تابستان و اوج بار مصرف باید کاهش چشمگیری داشته باشد؛ اما صدور قبض با رقمهای بالا و گاها میلیونی برای برخی مشترکان طی روزهای اخیر به یکی از دغدغههای آنان تبدیل شده است.
با توجه به اینکه تعرفه برق برای مناطق جنوبی که اقلیمی گرم دارند، به طور ویژه باید محاسبه شود و گرمای این مناطق حتی تا ماههای مهر و آبان نیز ادامه دارد، محاسبه بهای برق به صورت همسان با سایر مناطق اجحاف در حق مردم جنوب کشور است که البته گویا این مشکل در سالهای گذشته نیز مشاهده شده و هر سال با پادرمیانی مسئولان و نمایندگان مجلس، به صورت مقطعی مشکل حل شده اما حل ریشهای آن گویا قرار نیست انجام شود.
ابتدای آبان امسال بود که وزیر نیرو خبر از افزایش قیمت برق برای مشترکان پر مصرف داد و در توضیح این موضوع گفت: بر اساس قانون مانعزدایی صنعت برق تکلیف شده است که قیمت برق افزایش پیدا کند و مطابق با قانون وزارت نیرو نباید وابسته به بودجه دولتی باشد.
او افزود: بر اساس قانون مانعزدایی از صنعت برق دولت موظف است دیگر نقشی در تأمین ریالی برق نداشته باشد و مردم باید برق موردنیاز خود را خریداری کنند؛ به خصوص پر مصرفها که باید برق خود را از بازار آزاد و محل تجدیدپذیرها تهیه کنند.
به گفته عبدالامیر یاقوتی مدیرکل امور انرژی و مشتریان توانیر، تعرفههای برق پلکانی است و ۷۵ درصد مشترکان زیر الگوی مصرف هستند؛ ضمن آنکه در ماههای غیر گرم الگوی مصرف خانگی در مناطق عادی ۲۰۰ کیلووات و در ماههای گرم – خرداد تا شهریور – ۳۰۰ کیلوواتساعت است؛ اما آنطور که پیداست قیمت برق از ابتدای مهرماه برای تمامی مشترکان ۳۸ درصد افزایش داشته است و تنها شامل مشترکان پر مصرف و صنایع نشده است.
با شروع فصل سرما و استفاده بیشتر از وسایل گرمایشی، افزایش تعرفه قبض برق موجب نارضایتی و گلایه بسیاری از شهروندان شده است؛ در حالی که بسیاری از خانوادهها در این روزهای سرد سال به سختی هزینههای گرمایش خود را تأمین میکنند، این افزایش ناگهانی و قابلتوجه در تعرفهها فشار مضاعفی بر آنها وارد کرده است.
این تصمیم از سوی مقامات به عنوان یکی از عوامل اصلی در بالارفتن هزینههای زندگی و کاهش قدرت خرید مردم تلقی میشود؛ بسیاری از افراد معتقدند که این اقدام بدون درنظرگرفتن شرایط اقتصادی کنونی و توانایی پرداخت مردم صورت گرفته است.
گلایه شهروندان از صدور قبضهای نجومی
علی رضایی یکی از شهروندان زاهدانی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون»، از صدور و ارسال قبضهای برق با ارقامی بالاتر از دوره قبل ابراز گلایه کرده و از مسئولان مربوطه پیگیری این موضوع را خواستار شدند.
او افزود: در ماههای گذشته تعرفههای کمتری برای ما صادر میشد؛ اما این دوره تعرفهای با مبلغ ۵۲۰ هزار تومان برای منزلم صادر شده است که واقعاً توانایی پرداخت آن را ندارم .
ناصر عبدالهی یکی از شهروندان دلگان نیز در گفتگو با خبرنگار ما گفت: متأسفانه قبضهای صادر شده ماه آبان در دلگان برای مصارف خانگی بیش از ۵۰۰ هزار تومان است در حالی که قبل از ماه آبان قبضهای اداره برق با رقم کمتری صادر شده بود.
او از افزایش چند درصدی قبضهای برق مصرفی خبر داد و گفت: با توجه به اینکه مردم دلگان به علت گرما تا اواسط آبان از کولر برای خنکشدن منازلشان استفاده میکنند نیاز است که تعرفه گرمسیری بیشتری برای دلگان در نظر گرفته شود.
برای پیگیری بیشتر این موضوع با مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق سیستان و بلوچستان به گفتگو پرداختیم.
تعرفههای ابلاغی با نگاه کاهش مصرف تدوین شده است
محمد رئیسی مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق سیستان و بلوچستان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون»، بیان کرد: تعرفه مشترکان برق هر سال بر اساس قوانین و ضوابط مصوب و تعیین شده از سوی مجلس شورای اسلامی و با رویکرد اختصاص یارانه بیشتر به مشترکان کممصرف و الزام مشترکان پرمصرف به کاهش مصرف و رعایت الگو تعیین میشود.
او افزود: در سال جاری نیز تعرفه برق مشترکان بر اساس ضوابط مصوب در قانون «مانعزدایی از توسعه صنعت برق» که در سال ۱۴۰۱ ابلاغ شده محاسبه و بر روی قبض مشترکان اعمال شده است.
رئیسی خاطرنشان کرد: بر این اساس تعرفههای بخش خانگی در دو بخش تعرفه مشترکان کممصرف «در حد الگو» و مشترکان پرمصرف «با مصرف بالاتر از الگو» به تفکیک مناطق مختلف عادی و گرمسیری «تحتتأثیر دما و رطوبت» افزایشیافته است.
او تصریح کرد: این در حالی است که بر اساس قانون مشترکانی که بالاتر از الگوی مصرف تعیین شده، برق مصرف کنند به صورت پلکانی مشمول هزینههای بیشتری خواهند شد که باهدف الزام این مشترکان به کاهش مصرف تا سطح الگوی رایج مصرف است.
این مسئول گفت: تعرفههای ابلاغی با نگاه تشویق مشترکان پرمصرف به مدیریت و کاهش مصرف و در عین حال اعطای یارانه به مشترکان کممصرف تدوین شده است، از این رو مشترکان پرمصرف میتوانند بهمنظور اجتناب از دریافت قبوض سنگین برق نسبت به کاهش مصرف برق تا سطح الگو و نزدیک به آن اقدام کنند.
۸۵درصد مشترکان برق در سیستانوبلوچستان
او اظهار کرد: حدود ۹۰۰ هزار مشترک برق در بخشهای خانگی، تجاری، اداری، کشاورزی و عمومی در استان وجود دارد که حدود ۸۵ درصد این مشترکان در بخش خانگی قرار دارند.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق سیستان و بلوچستان ادامه داد: طی آخرین صورتحساب صادره شرکت توزیع نیروی برق استان سیستان و بلوچستان حدود ۷۲۰ هزار صورتحساب برق یعنی حدود ۸۰ درصد مشترکان صورتحساب زیر یک میلیون تومان برایشان صادر شده است.
او افزود: همچنین صورتحساب تمامی مشترکان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی استان نیز که تا میزان الگوی مصرف تعیین شده مصرف داشتهاند رایگان محاسبه شده است.
گفتنی است؛ با توجه به شرایط آب و هوایی گرم و خشک سیستان و بلوچستان، هزینههای مصرف انرژی در این منطقه نسبت به سایر مناطق کشور بسیار بالاتر است؛ این امر به ویژه در فصول سرد سال که نیاز به استفاده از وسایل گرمکننده افزایش مییابد، به طور چشمگیری محسوس است.
کاهش تعرفه قبض برق در این مناطق نه تنها میتواند به بهبود شرایط زندگی و کاهش فشار مالی بر خانوادهها کمک کند، بلکه باعث ارتقای عدالت اجتماعی و بهبود توزیع منابع انرژی در سراسر کشور خواهد شد.
درخواست کاهش تعرفهها برای مناطق گرمسیر مانند سیستان و بلوچستان، نه تنها یک ضرورت اقتصادی بلکه یک ضرورت انسانی و اجتماعی است که باید موردتوجه جدی قرار گیرد.»
انتهای پیام