شناسهٔ خبر: 70452612 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: اقتصاد نیوز | لینک خبر

ماجرای واردات برنج بی‌کیفیت چیست؟/ مخلوط کردن برنج نامرغوب به محموله‌ها

اقتصادنیوز: موضوع واردات کالا‌های اساسی با ارز ترجیحی همواره با فساد و رانت‌هایی همراه است. گاهی این موضوع فاش می‌شود و گاهی مسکوت می‌ماند.

صاحب‌خبر -

به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه جوان نوشت:  ماجرای ۶۰‌هزار تن برنج وارداتی هندی که شرکت جاهد به‌عنوان یکی از شرکت‌های مؤسسه جهاد استقلال وابسته به وزارت جهاد کشاورزی وارد کرده نیز از آن پرونده‌هایی است که شرکت خارجی ۸۰‌درصد برنج نامرغوب را با برنج توافق‌شده مخلوط و ارسال کرده است.

خبر‌های رسیده حاکی است این محموله ۶۰‌میلیون یورویی، ارزش واقعی‌اش ۲۷‌میلیون یورو است و ۳۳‌میلیون یورو معادل هزارو ۵۰۰ میلیارد تومان تخلف صورت گرفته است.

در حال حاضر پلیس امنیت اقتصادی به این موضوع ورود کرده و در حال بررسی آن است. وزیر جهاد کشاورزی با تأیید این خبر گفت: این برنج‌ها مورد تأیید سازمان غذا و دارو و سازمان استاندارد بوده و هیچ نوع آلودگی به باکتری و ویروس و ... نداشته است. تاکنون پولی برای برنج‌های تقلبی پرداخت نشده است. موضوع تقلب به بازرگان خارجی اطلاع‌رسانی شد؛ یا بار برمی‌گردد یا باید محاسبه قیمت آن بر اساس نرخ واقعی باشد. 

شرکت جاهد به‌عنوان یکی از شرکت‌های مؤسسه جهاد استقلال وابسته به وزارت جهاد کشاورزی در دو سال اخیر اقدام به واردات برنج برای تأمین ذخایر شرکت بازرگانی دولتی کرده است. 
این شرکت، محموله برنجی را که با یک شرکت هندی توافق کرده با کیفیت بسیار پایین تحویل گرفته است، به طوری که فروشنده به‌جای برنج ۱۱۲۱، نوع‌های ارزان‌تری را با این برنج مخلوط کرده و به ایران تحویل داده است، البته این اقدام به‌معنی آلودگی این محموله برنج نیست. 
 
خبر‌های رسیده از این محموله وارداتی حاکی است ارزش این قرارداد ۶۰‌میلیون یورو بوده و در نمونه وارداتی آن ۹۸‌درصد برنج بی‌کیفیت اختلاط شده است که قیمت واقعی آن ۲۷‌میلیون یورو است. به عبارت دیگر ۳۳‌میلیون یورو در واردات این محموله برنج تخلف صورت گرفته که ارزش ریالی آن حدود هزارو ۵۰۰ میلیارد تومان است. 
 
رئیس انجمن واردکنندگان برنج ایران دراین خصوص می‌گوید: یک شرکت آلمانی که نوع این برنج را بررسی کرده، تشخیص داده است در برنج وارداتی شرکت جاهد ناخالصی وجود دارد. قیمت برنج وارداتی جهاد کشاورزی به‌طور معمول هزارو ۱۰ تا هزارو ۲۰ یورو در هر تن است، اما باری که تحویل داده شده است این ارزش را ندارد که با در نظر گرفتن وزن ۶۰ هزارتنی آن رقم بالای چند‌میلیون یورویی به حساب می‌آید. پلیس امنیت اقتصادی به این موضوع ورود کرده و در حال بررسی این موضوع است. 
نخستین نشست وزیر جهاد کشاورزی با اصحاب رسانه حول محور واردات برنج، گوشت و تغییرات قیمت سبد معیشت مردم در سال آینده بود. 
غلامرضا نوری با تشریح پرونده واردات ۶۰‌هزار تنی برنج هندی از سوی یکی از شرکت‌های زیرمجموعه این وزارتخانه گفت: وزارت جهاد کشاورزی قراردادی با یک شرکت خارجی بسته بود که متأسفانه طرف خارجی برنج بی‌کیفیتی که مورد توافق ما نبوده است، اختلاط کرده بودند، اما به هیچ عنوان آلوده نبود. این موضوع بررسی و مقرر شد محموله برنج بر‌گردد یا باید محاسبه قیمت آن بر اساس نرخ واقعی باشد. نکته حائز اهمیت این است که تاکنون هیچ پولی بابت این محموله پرداخت نشده است. 
وی افزود: قرار است در این دولت در برنج هم به خودکفایی برسیم، اما اکنون واردات برنج که انجام می‌شود، طوری برنامه‌ریزی کرده‌ایم که واردکننده به ازای آن از تولیدکننده برنج داخلی هم خریداری کند تا تولید داخلی آسیب نبیند، این سیاست را در مورد چای هم به کار گرفته‌ایم.