شناسهٔ خبر: 70450941 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

دادستان کل سودان: 200 هزار مزدور خارجی در کنار شبه‌نظامیان «پشتیبانی سریع» می جنگند مزدوران خارجی در کنار شبه‌نظامیان پشتیبانی سریع ارتکاب جنایات جنگی گزارش‌های جنایی مخالفت سودان با کمیته حقیقت یاب شورای حقوق بشر سازمان ملل

صاحب‌خبر -

شفقنا- الفاتح محمد عیسی طیفور، دادستان کل سودان گفت: گزارش‌هایی مبنی بر ورود بیش از 200 هزار مزدور خارجی به سودان برای حضور در کنار نیروهای پشتیبانی سریع علیه نیروهای ارتش سودان وجود دارد.

به گزارش شفقنا به نقل از خبرگزاری آناتولی الفاتح محمد عیسی طیفور، دادستان کل سودان اعلام کرد: گزارش‌هایی مبنی بر ورود بیش از 200 هزار مزدور به سودان برای حضور در کنار نیروهای پشتیبانی سریع علیه نیروهای ارتش سودان وجود دارد.

بر اساس برآوردهای سازمان ملل و مقامات محلی، از اواسط آوریل 2023، ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع درگیر جنگی هستند که بیش از 20000 کشته و بیش از 14 میلیون آواره و پناهنده بر جای گذاشته است.

وی خاطرنشان کرد: آخرین این مزدوران کلمبیایی هستند و کشورهای همسایه نیز وجود دارند که مزدوران از آنجا وارد شده اند. او نام این کشورها را ذکر نکرد.

طیفور افزود: این کلمبیایی‌ها برای تخریب زیرساخت‌ها از خارج از کشور وارد شده‌اند و دولت کلمبیا عذرخواهی کرد و گفت که این افراد فریب خورده‌اند.

وی افزود: 120 مزدور دستگیر شدند (ملیت آنها مشخص نشد) و طبق قوانین سودان در محاکمات عادلانه محاکمه خواهند شد که تمامی شرایط یک دادرسی عادلانه را داشته باشد.

مزدوران خارجی در کنار شبه‌نظامیان پشتیبانی سریع

در 3 دسامبر، وزارت امور خارجه سودان اعلام کرد که از کلمبیا به دلیل مشارکت برخی از شهروندانش در نبرد در کنار نیروهای پشتیبانی سریع، پیامی مبنی بر عذرخواهی دریافت کرده است.

در 21 نوامبر، نیروهای مشترک (جنبش‌های مسلحی که توافقنامه صلح جوبا را امضا کردند) که در کنار ارتش سودان می‌جنگند، اعلام کردند که «یک کاروان تدارکاتی نظامی برای نیروهای پشتیبانی سریع، حامل سلاح، تجهیزات نظامی و مزدوران از جمله کلمبیایی‌ها را به اسارت گرفته‌اند.»

این گروه در صفحه رسمی فیس بوک خود کلیپی پخش کرد که در آن اسناد مربوط به شهروندان کلمبیایی را نشان می داد که در کنار نیروهای پشتیبانی سریع می جنگند. پشتیبانی سریع در این باره هیچ اظهارنظری نکرده است.

 ارتکاب جنایات جنگی

دادستان عمومی سودان نیروهای پشتیبانی سریع را به «ارتکاب جنایت‌هایی چون تجاوز و قتل علیه غیرنظامیان و همچنین مرتکب جنایات خشونت جنسی با بردگی جنسی، تجاوز جنسی و حاملگی اجباری با هدف تغییر بافت جمعیتی» متهم کرد.

وی افزود: این کشور شاهد ارتکاب جنایات جنگی، علیه بشریت و پاکسازی قومی و همچنین جنایات تروریستی با حمله به فرودگاه های غیرنظامی، آسیب رساندن به دستگاه های ناوبری و از کار انداختن آنها بوده است.

طیفور افزود که نیروهای پشتیبانی سریع «540000 ملک غیر نظامیان از جمله 80 درصد منازل شهروندان را اشغال کرده‌اند. آنها 250 بیمارستان از جمله 14 بیمارستان را که به عنوان پادگان نظامی استفاده می شد را از خدمت خارج کرده‌اند.

وی ادامه داد: به طور کلی، شبه نظامیان پشتیبانی سریع مرتکب تخلفاتی شدند که مشمول بند 18 قانون جزایی سودان است که شامل موادی در رابطه با جنایات جنگی، جنایت علیه بشریت، جنایات پاکسازی قومی و نسل کشی است.

دادستان سودان همچنین گفت: «این شبه‌نظامیان جرایم مربوط به نقض قانون ضد تروریسم سودان علاوه بر مواد 50 تا 78 قانون جزایی سودان را مرتکب شده اند».

طیفور اظهار کرد: «شبه نظامیان پشتیبانی سریع همچنین جنایات جدی علیه کودکان مرتکب شدند، زیرا 10500 کودک را به خدمت گرفتند.»

دادستان کل سودان همچنین شبه‌نظامیان پشتیبانی سریع را به غارت انبارهای متعلق به برنامه جهانی غذا در خارطوم و شهرهای نیالا، ال جنینا و زلینگی (غرب)، انبار منطقه ای در ایالت جزیره و انبارهای اصلی سازمان حمایت از کودکان متعلق به(یونیسف) در پایتخت، خارطوم متهم کرد.

سازمان های بین المللی، از جمله دیده بان حقوق بشر، نیروهای پشتیبانی سریع را به «ارتکاب غارت، محاصره روستاها، و خشونت جنسی سیستماتیک» متهم می‌کنند.

در ژانویه 2024، گزارش کمیته‌ای متشکل از کارشناسان که توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد برای نظارت بر اجرای تحریم های اعمال شده علیه سودان به عهده داشت، تخمین زد که «نیروهای پشتیبانی سریع، با حمایت شبه نظامیان عرب (که نام آنها را ذکر نکرد)، 10 تا 15 هزار نفر را در شهر جنینه واقع در  دارفور جنوبی در غرب سودان به قتل رسانده‌اند.

اتحادیه اروپا، ایالات متحده و بریتانیا تعدادی از رهبران پشتیبانی سریع را به دلیل نقش آنها در جنگ سودان، از جمله عبدالرحیم و القونی، دو برادر فرمانده پشتیبانی سریع، محمد حمدان دقلو، حمیدتی را تحت تحریم قرار داده‌اند.

نیروهای پشتیبانی سریع ارتکاب هرگونه تخلف را تکذیب می کنند، بلکه تأکید می‌کنند که به دنبال دستیابی به صلح هستند.

گزارش‌های جنایی

دادستان عمومی سودان اظهار داشت که دادستانی عمومی و کمیته ملی رسیدگی به جنایات پشتیبانی سریع تحقیقات بسیار گسترده ای را انجام داده اند.

وی گفت: تعداد گزارشات مربوط به جرایم پشتیبانی سریع بیش از 31 هزار مورد بوده که از این تعداد 391 مورد حکم صادر و 705 مورد به دادگاه ارجاع شده است.

طيفور خاطرنشان كرد: مراحل دادرسی به خوبي پيش مي رود و متهماني هستند كه فراري اعلام شده اند و از طريق اينترپل نیز برای برای بازداشت برخی از متهمان درخواست شده و باری متهمان دیگر ديگران نيز درخواست خواهد شد.

در 3 آگوست 2023، عبدالفتاح البرهان، رئیس شورای حاکمیت، تصمیمی را برای تشکیل کمیته ای برای رسیدگی به فهرست «جنایت های جنگی، تخلفات، و اقدامات نیروهای پشتیبانی سریع» صادر کرد. این کمیته مرکب از وزیر امور خارجه، دادستان کل و همچنین نمایندگان وزارت دادگستری، نیروهای مسلح، پلیس، سازمان اطلاعات عمومی و کمیسیون ملی حقوق بشر است.

مخالفت سودان با کمیته حقیقت یاب شورای حقوق بشر سازمان ملل

در مورد کمیته حقیقت یاب وابسته به شورای حقوق بشر سازمان ملل، دادستان کل سودان معتقد است که این کمیته «به شیوه حرفه ای مورد نیاز برای بررسی پرونده ها با این تخلفات برخورد نکرده است.»

وی افزود: «کمیته بین‌المللی ادعاهایی درباره موضوعات سیاسی را خارج از صلاحیت خود مطرح کرده است. از جمله این ادعاها می‌توان به درخواست برای گسترش صلاحیت دیوان بین‌المللی کیفری به کل خاک سودان، ورود نیروهای حفاظت غیرنظامی و ممنوعیت سلاح در کل قلمرو سودان اشاره کرد. »

طیفور تأکید کرد: این موضوع کاملاً خارج از صلاحیت این کمیته است (..) بنابراین نهادهای قضایی سودان و دولت سودان گزارش کمیته را به شورای حقوق بشر رد کردند، ملاحظاتی درباره آن ارائه کردند و خواستار پایان مأموریت آن شدند.

وی افزود: متأسفانه این مأموریت تجدید شده است و تاکنون هیچ اقدام قانونی از سوی این کمیته ندیده‌ایم که شهروندان سودانی را نسبت به کار این کمیته مطمئن کند.  این کمیته برنامه هایی دارد که اصلاً به قانون مربوط نیست.»

خارطوم تصمیم شورای حقوق بشر سازمان ملل برای تمدید ماموریت «هیأت حقیقت یاب در سودان» تا اکتبر 2025 را رد کرده بود.

خارطوم از ابتدا با تصمیم برای تأسیس این مأموریت که در اکتبر 2023 با هدف مستندسازی نقض حقوق بشر در کشور از زمان آغاز جنگ در 15 آوریل 2023 توسط شورای حقوق بشر اتخاذ شد، مخالف بود.

این خبر را در خبرگزاری آناتولی ببینید.