سران کشورهای فنلاند، لتونی و استونی (حوزه بالتیک) هشدار دادند که سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نمی تواند بدون کمک آمریکا از اروپا در مقابل روسیه دفاع کند.
سران سه کشور عضو حوزه بالتیک در مصاحبه با ایندیپندنت ضمن درخواست برای افزایش قابل توجه بودجه دفاعی ناتو، ادغان کردند که ناتو «آماده» جنگ با روسیه، بدون کمک آمریکا نیست.
کشورهای حوزه بالتیک با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا از ائتلاف ناتو خواسته اند «بحث های بی پایان» درباره نحوه مقابله با تهدید روسیه را متوقف کنند. آنها همچنین خواستار تقویت دفاعی اروپا هستند.
ادگار رینکچیف رئیس جمهوری لتونی گفت: ما آماده نیستیم. نمی توان امیدوار بود که آمریکا خود را بیشتر درگیر اروپا کند.
کریستین مایکل نخست وزیر استونی نیز خواستار افزایش توان دفاعی کشورهای اروپایی شد.
فنلاند، لتونی و استونی تنها کشورهای عضو ناتو هم مرز با روسیه هستند. آنها همچنین دارای مرز مشترک با بلاروس هستند که به ادعای ایندیپندنت، روسیه از آن برای حمله به اوکراین استفاده کرده است.
این گزارش با اشاره به درخواست ناتو از کشورهای عضو برای اختصاص دستکم دو درصد از تولید ناخالص خود برای اهداف دفاعی این ائتلاف نوشت: تنها یک سوم کشورها به تعهد خود عمل کرده اند. اما استونی ۳.۴ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف بودجه دفاعی کرده که دومین کشور ائتلافی بعد از لهستان است. لتونی با اختصاص ۳.۱۵ درصد از تولید ناخالص داخلی خود بعد از آمریکا بیشترین سرمایه گذاری دفاعی را داشته است و فنلاند ۲.۴ درصد را اختصاص داده است.
انگلیس در رتبه نهم قرار دارد و ۲.۳ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف بودجه دفاعی کرده است و دولت حزب کارگر وعده داده آن را به ۲.۵ درصد افزایش دهد.
فنلاند و سوئد در مه ۲۰۲۲ درخواست الحاق به ناتو را ارائه و به چند دهه بی طرفی پایان دادند. عضویت آنها به افزایش توان نظامی ناتو منجر شد. یک سال بعد، پیوستن آنها به ناتو مرز این ائتلاف با روسیه را بیش از دو برابر افزایش داد.
فنلاند در مقایسه با جمعیت خود، بزرگترین ارتش را در اروپا دارد و شامل ۲۸ هزار نیرو است. تقریبا یک پنجم از جمعیت ۵.۵ میلیون نفری این کشور آموزش نظامی دیده اند.
ایندیپندنت نوشت: نیاز اروپا به افزایش سرمایه گذاری در دفاع از خود به قبل از انتخاب دوباره ترامپ باز می گردد. رئیس جمهوری جمهوریخواه آمریکا در ابتدای سال ۲۰۲۴ گفته بود روسیه را تشویق خواهد کرد تا هر کاری خواست با کشورهای عضو ناتو که سهم خود را نمی پردازند، انجام دهد.
وزیر دفاع استونی دسامبر (آذر) گذشته در نشست سران اروپا در پایتخت این کشور گفت کشورهای عضو ناتو باید ۵ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف بودجه دفاعی کنند.
بدبینی ترامپ به ناتو ،کشورهای اروپایی را نگران کرده و این احتمال وجود دارد که وی در نهایت به سمت چین یا هند و اقیانوس آرام از جمله دفاع از تایوان تغییر رویکرد دهد.
کارشناسان هشدار می دهند که اگر آمریکا منابع خود را به سمت هند اقیانوس آرام تغییر دهد بدون این که به اروپا فرصتی برای استقلال بیشتر دهد، این امر می تواند به ضرر امنیت اروپا تمام شود.
ایندیپندنت در ادامه با اشاره به وعده های ترامپ برای پایان دادن جنگ اوکراین افزود: کشورهای هم مرز اروپایی با روسیه هشدار می دهند که نباید پوتین به دلیل حمله به اوکراین تشویق شود و امنیت قاره اروپا متکی به پیروزی اوکراین است.
نخست وزیر استونی در این زمینه گفت، اگر روسیه اوکراین را شکست بدهد نیازی به طرح این پرسش نیست که نفر بعدی کدام کشور است.
به نوشته ایندیپندنت، ناتوانی اروپا در حفاظت از خود بدون کمک آمریکا، بر مشکلات این قاره برای تداوم حمایت نظامی از اوکراین تاکید دارد.
هنگامی که ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین گفت کشورش فاقد توان کافی برای بازپس گیری اراضی تصرف شده توسط روسیه است وی نشان داد که باید از «فشارهای دیپلماتیک» به عنوان تنها راه برای اطمینان از این که پوتین به دلیل تصرفات خود پاداش نمی گیرد، استفاده کرد.
زلنسکی همچنین هفته گذشته در بروکسل گفت، اگر اوکراین تنها ضمانت امنیتی از اروپا دریافت می کند، پایان موفق جنگ «امکان پذیر» نیست. ضمانت امنیتی آمریکا می تواند برای جلوگیری از حملات بیشتر روسیه کافی باشد./ایرنا