بازار؛ گروه آب و انرژی: با وجود رشد ۵۰درصدی تحویل سوخت مایع نیروگاهی نسبت به مدت مشابه در چهار ماه اول فعالیت دولت چهاردهم، همچنان خاموشیهای خانگی و صنعتی ادامه دارد.
دلایل ادامه قطعی های برق با وجود افزایش بیسابقه سوخترسانی به نیروگاهها بسیار متنوع است. دلیل اصلی بروز این چالش، عدم ذخیرهسازی مناسب سوخت مایع نیروگاهی به ویژه گازوئیل در فصل گرم سال و آماده سازی ذخایر نیروگاهها برای فصل سرد سال بوده است بهطوری که سطح پرشدگی ذخایر نیروگاهی به جای محدوده ۷۰ درصدی همچون سالهای قبل در شروع پاییز، در محدوده کمتر از ۴۰ درصدی قرار داشت.
افزایش ۵۰ درصدی تحویل سوخت مایع به نیروگاهها هم نتوانسته کسری ناشی از ذخیرهسازی پایین سوخت مایع در تابستان را جبران کند
به عبارتی، افزایش ۵۰ درصدی تحویل سوخت مایع به نیروگاهها هم نتوانسته کسری ناشی از ذخیرهسازی پایین سوخت مایع در تابستان را جبران کند.
عدم ذخیره سازی مناسب سوخت مایع نیروگاهی در تابستان، خود به دلایل متعددی باز می گردد. یکی از این دلایل، عدم تولید مناسب گازوئیل در واحدهای پالایشگاهی بود که این امر دو دلیل عمده داشت. یکی آنکه پروژههای توسعهای صنعت پالایش نفت کشور در طی سالهای اخیر به موقع بهبهره برداری نرسیده بود و با تأخیرات متعددی همراه بود و دوم آنکه، تعمیرات پالایشگاهها عمدتا با تأخیر مواجه شده و یا طولانیتر از زمان معمول به طول میکشید. هر دوی این مسائل، به یک عامل مشخص بازمی گردد و آن انباشت مطالبات پالایشگاهها از دولت و به تبع آن چالش نقدینگی پالایشگاهها بود.
مطالبات پالایشگاههای نفتی کشور از دولت در سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۸ همت بود اما این رقم با افزایش عجیب و قریب در پایان سال ۱۴۰۲ به ۱۶۲ همت رسید
مطالبات پالایشگاههای نفتی کشور از دولت در سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۸ همت بود اما این رقم با افزایش عجیب و قریب در پایان سال ۱۴۰۲ به ۱۶۲ همت رسید.
از دیگر دلایل بروز چالش ذخیرهسازی نامناسب سوخت گازوئیل در نیروگاهها در تابستان، اقدام عجیب پالایشگاه آبادان به عرضه گازوئیل صادراتی در بورس انرژی بود.
در حالی که هر ساله در تیر و مرداد باید ذخیرهسازی مناسبی برای ذخایر گازوئیل نیروگاهها صورت گیرد، در سال جاری با وجود عقب ماندگی در تحویل سوخت مایع به نیروگاهها، پالایشگاه آبادان عرضههای مستمر و پرحجم گازوئیل در رینگ بینالملل بورس انرژی داشته بهطوری که این شرکت در دوماهه تیر و مرداد، ۱۲ عرضه بزرگ گازوئیل در رینگ صادراتی به میزان مجموع بیش از ۱.۳ میلیارد لیتر داشته است.
از مجموع عرضههای پرتکرار گازوئیل تولیدی پالایشگاه آبادان، حدود ۱۲۹ میلیون لیتر نفتگاز پالایشگاه آبادان در فرآیند عرضه در رینگ صادراتی بورس انرژی در ماههای تیر و مرداد امسال (۱۴۰۳) صادر شده که این موضوع نیز یکی دیگر از عوامل مؤثر کاهش سطح ذخایر نفتگاز در انبارهای شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران بوده است.
کاهش تأمین گاز نیروگاهی در نیمه نخست امسال نیز به عاملی برای مصرف سوخت مایع در تابستان منجر شد، بهعبارتی بخشی از سوخت مایعی که به اندازه کافی ذخیرهسازی نشده بود، در فصل تابستان برای تأمین بخشی از برق کشور بهمصرف رسید و این مسئله نیز موجب ورود نیروگاهها به فصل سرد سال، با ذخایر پایین در سوخت جایگزین شد.