شناسهٔ خبر: 70443595 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

بیت کوین؛ از تمسخر تا تبدیل شدن به جریان اصلی

بیت کوین که زمانی به‌عنوان پدیده‌ای سوداگرانه و بی‌ارزش مورد تمسخر قرار می‌گرفت، امروز به یکی از دارایی‌های با عملکرد برتر در تاریخ مدرن تبدیل و ارزش آن در دهه گذشته ۱۰۰۰ برابر شده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری مهر، ارزش بیت کوین، محبوب‌ترین رمز ارز جهان اخیراً از ۱۰۰ هزار دلار فراتر رفته و تا ۱۰۷ هزار دلار نیز رسیده است. این جهش ناگهانی عمدتاً تحت تأثیر موضع جدید رئیس‌جمهور منتخب آمریکا دونالد ترامپ در حمایت از رمز ارزها بوده است.

ترامپ از بیت کوین حمایت کرده و قصد دارد یک ذخیره استراتژیک بیت کوین ایجاد کند و حامیان ارزهای دیجیتال را در پست‌های کلیدی منصوب کرده است. این ارز دیجیتال امروزه مشروعیت پیداکرده است و دولت‌هایی مانند السالوادور دارای ذخایر بزرگ بیت کوین هستند و وزارت خزانه‌داری آمریکا بیت کوین را طلای دیجیتال می‌نامد. علیرغم نوسانات، بیت کوین اکنون موردتوجه جدی دولت‌ها، مؤسسات مالی و سرمایه‌گذاران در سرتاسر جهان قرارگرفته است.

ارزش بیت کوین امروزه از دارایی‌هایی مانند سهام و املاک و مستغلات بسیار پیشی گرفته است. بیت کوین، اولین ارز دیجیتال غیرمتمرکز، توسط شخصیتی بانام مستعار «ساتوشی ناکاموتو» در پی بحران مالی جهانی ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۸ اختراع شد.

ناکاموتو سیستم بلاک چین را به جهان معرفی کرد، یک دفتر کل دیجیتال که تراکنش‌ها را در شبکه‌ای از رایانه‌ها ذخیره می‌کند، تا هرکسی را قادر سازد تا بدون دخالت بانک‌ها، شرکت‌های مالی یا دولت، تراکنش‌های مالی انجام دهد.

بیت کوین که زمانی به‌عنوان یک دارایی سوداگرانه بدون ارزش ذاتی مورد تمسخر قرار می‌گرفت، امروزه به‌صورت فزاینده‌ای توسط دولت‌ها، مؤسسات مالی و سرمایه‌گذاران موردتوجه جدی قرارگرفته است.

به گفته بوآز سوبرادو تحلیلگر فین‌تک مستقر در لندن، بیت کوین از یک دارایی خاص موردعلاقه مخالفان سیاسی و تبهکاران که تراکنش‌های غیرقانونی انجام می‌دادند به چیزی که بانک‌های مرکزی باید در نظر داشته باشند و در نظر بگیرند، تبدیل‌شده است.

صندوق بین‌المللی پول هنگام مذاکره با کشورهایی که ممکن است به کمک این صندوق نیاز داشته باشند، دستورالعمل‌های سیاسی ضد رمزنگاری بسیار محکمی را وضع کرده است.

به گفته سوبرادو بیت کوین از یک سوال آکادمیک به یک سوال عملی و واقعی تبدیل‌شده است و اکنون بانک‌های مرکزی آن را بسیار جدی می‌گیرند.

افزایش مشروعیت

بیت کوین که در ابتدا موردعلاقه مخالفان سیاسی و تبهکاران بود، اکنون موردتوجه بانک‌های مرکزی و دولت‌ها قرارگرفته است. در ماه ژانویه، کمیسیون بورس و اوراق بهادار سهام بیت کوین ETFs را تائید کرد و امکان قرار گرفتن آن در بورس را فراهم کرد.

وزارت خزانه‌داری آمریکا از بیت کوین به‌عنوان «طلای دیجیتال» یادکرد. السالوادور ۶۰۰ میلیون دلار بیت کوین دارد و آن را به‌عنوان پول قانونی می‌پذیرد و کشورهای دیگر مانند آمریکا و انگلیس آن را از طریق توقیف دارایی به دست می‌آورند. آمریکا در حال حاضر مقادیر قابل‌توجهی بیت کوین به ارزش ۲۱ میلیارد دلار در اختیار دارد.

بیت کوین همچنین با حمایت ترامپ از این دارایی و انتصاب حامیان ارزهای دیجیتال در دولت خود، مشروعیت بیشتری پیدا خواهد کرد. «سینتیا لومیس» سناتور آمریکایی قانون بیت کوین ۲۰۲۴ را برای استفاده از بیت کوین به‌عنوان دارایی ذخیره برای محافظت در برابر تورم معرفی کرد. دیدگاه وال‌استریت در مورد بیت کوین تغییر کرده است و مدیرعامل «بلک راک» اکنون آن را یک دارایی محافظتی مانند طلا می‌داند.

ارز مقاومتی

به گفته مکس کایزر، مشاور ارشد بیت کوین رئیس‌جمهور السالوادور، ویژگی انقلابی بیت کوین جدایی آن از کنترل دولتی است که آن را منحصربه‌فرد و قدرتمند می‌کند. ارزش بیت کوین افزایش‌یافته است و بی‌ثباتی اقتصادی در مکان‌هایی مانند آرژانتین که با تورم شدید درگیر است، به این افزایش دامن زده است. عرضه این رمز ارز به ۲۱ میلیون محدودشده است که این کار منجر به افزایش قابل توجه ارزش آن در سال‌های آینده خواهد شد.

ارزش بیت کوین وابسته به فناوری بلاک چین آن است و کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که ارزش این رمز ارز همچنان در حال افزایش است و توانایی رسیدن به ۱ میلیون دلار در هر سکه را هم دارد. در بلاک چین بیت کوین، مقدار مشخصی از بیت کوین وجود دارد که هر ۱۰ دقیقه یک‌بار عرضه می‌شود و هر چهار سال یک‌بار این عرضه به نصف کاهش پیدا می‌کند. به بیانی دیگر باگذشت زمان، بیت کوین کمتر و کمتری تولید می‌شود. زمانی که به حد مجاز برسد، دیگر نمی‌توان بیت کوین ایجاد کرد. به همین دلیل است که ارزش آن به افزایش خود ادامه خواهد داد.

بااین‌حال، بیت کوین بی‌ثبات است و برخی از تحلیلگران ارزش آن را حبابی می‌دانند. علی‌رغم حمایت چهره‌هایی مانند ترامپ، برخی از دولت‌ها، ازجمله السالوادور، به دلیل خطرات و نگرانی‌های صندوق بین‌المللی پول، به‌صورت کنترل‌شده از ارزهای دیجیتال حمایت می‌کنند. السالوادور این هفته اعلام کرد که کیف پول رمزنگاری خود بانام «چیوو» را به‌عنوان بخشی از شرایط قرارداد وام ۱٫۴ میلیارد دلاری با صندوق بین‌المللی پول خصوصی کرده یا آن را می‌بندد.

ارزهای دیجیتال بانک‌های مرکزی

برخی از حامیان کریپتو بر این باورند که دولت‌ها و بانک‌های مرکزی با ارزهای دیجیتال ویژه خود بانک مرکزی خود موسوم به CBDC به سمت استفاده از ارزهای دیجیتال هدایت خواهند شد. «جرالد سلنت» از مؤسسه تحقیقاتی «ترندز» پیش‌بینی می‌کند که آمریکا ممکن است یک ارز دیجیتال برای کمک به پرداخت بدهی ۳۶ هزار میلیارد دلاری خود ایجاد کند.

همان‌طور که بانک‌های مرکزی به‌طور فزاینده‌ای درباره CBDC‌ها بحث می‌کنند، نگرانی‌هایی در مورد کنترل و نظارت بالقوه دولت بر امور مالی این رمز ارزها ایجادشده است.

در همین حال، استیبل کوین‌هایی (استیبل کوین‌ها نوعی از ارزهای دیجیتال هستند که ارزش آن به دارایی دیگری مانند طلا متصل می‌شود تا قیمت آن ثابت بماند.) مانند تتر که به کالاهای سنتی متصل شده‌اند، ارزش بازار قابل‌توجهی به دست آورده‌اند. کارشناسان برای پول آینده‌ای دیجیتالی را پیش‌بینی کرده‌اند و احتمال می‌دهند که CBDCها در کشورهایی مانند آمریکا، امارات و سوئیس ایجاد شوند.