شناسهٔ خبر: 70432566 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: اقتصاد نیوز | لینک خبر

انتقاد از رویکرد دولت برای حل مشکل ناترازی برق و گاز/ فقط نباید به مردم فشار آورد؛ راه‌های دیگری هم وجود دارد

اقتصادنیوز: اینکه چرا مصرف گاز در کشور ما بالاست، دلیلش فقط مصرف غیر بهینه مردم نیست.

صاحب‌خبر -

به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه اعتماد نوشت: در اینکه فرهنگ مصرف انرژی در کشور ما پایین است و شدت مصرف انرژی در ایران بالاست، تردیدی نیست. اما قطعا بخشی از فرهنگ‌سازی برای مصرف بهینه، باید از طریق تامین زیرساخت‌های مناسب مصرف بهینه از طرف دولت صورت گیرد؛ از سختگیری روی اجرای مقررات ملی ساختمان برای جلوگیری از هدررفت انرژی گرفته تا تولید بخاری‌های گازسوز با مصرف بهینه انرژی و جلوگیری از هدررفت انرژی در صنایع و نیروگاه‌های فرسوده.

اما بخشی از مصرف بالای گاز در کشور ما ناشی از عدم تنوع‌بخشی به سبد انرژی مصرفی است. 

مصرف گاز ایران را با چین یا اروپا مقایسه می‌کنند و می‌گویند مصرف گاز ما تفاوت چندانی با چین و اروپا ندارد یا حتی بیشتر است. اما این نکته مغفول می‌ماند که آنها از سبد متنوعی از سوخت استفاده می‌کنند و ما بیش از 75 درصد انرژی خود را از طریق گاز تامین می‌کنیم. مثلا در چین فقط 7‌درصد انرژی مصرفی و در اروپای غربی 22‌درصد انرژی مصرفی مردم از گاز است.

در چین زغال‌سنگ بیشترین سهم را در تامین انرژی دارد و در اروپا، سبد متنوعی از منابع انرژی. فقدان سبد متنوع انرژی موجب شده حداقل در چهار ماه از سال، صنایع و واحدهای تولیدی و مجتمع‌های پتروشیمی در کشور ما با کمبود گاز مواجه باشند که در اقتصاد کشور تاثیرات منفی غیرقابل تردیدی دارد.

سبد مصرف انرژی ما متنوع نیست و متکی به گاز است و در کوتاه‌مدت امکان تغییر آن وجود ندارد؛ پس چه باید کرد؟

برای آگاهی از عمق چالش کمبود گاز و به‌تبع آن کمبود برق در کشور باید بدانیم که بر خلاف سال‌های گذشته که تقریبا هر یکی، دو سال، یک فاز از میدان گازی پارس جنوبی به عنوان مهم‌ترین منبع گازی کشور، افتتاح می‌شد، نه‌تنها دیگر خبری از افزایش تولید از میدان گازی پارس جنوبی نیست، بلکه این میدان دچار افت فشار شده و تولید از آن هرسال کمتر می‌شود. مگر آنکه طرح‌های فشارافزایی در پارس جنوبی با جدیت پیگیری شود که نیاز به تکنولوژی و سرمایه دارد و اگرچه پیشبرد آن در شرایط تحریم دشوار است، اما می‌توان با کمک بخش خصوصی آن را دنبال کرد تا حداقل در سال‌های آتی دچار کاهش تولید گاز نشویم.

از سوی دیگر سرعت گرفتن احداث نیروگاه‌های خورشیدی در کشور که فقط در یک مورد، قرارداد ساخت 4500 مگاوات از آن یکجا در دولت قبل با چند شرکت امضا شد، بهترین راهکار برای کاهش مصرف گاز و گازوییل مصرفی نیروگاه‌هاست.

به‌موازات این اقدامات، طرح‌های بهینه‌سازی مصرف انرژی، از فرهنگ‌سازی تا تامین تجهیزات و تاسیساتی با کمترین میزان هدررفت انرژی باید در دستور کار قرار گیرد. اگر دولت در انجام این اقدامات جدیت نشان دهد، قطعا همراهی مردم را هم خواهد دید، اما اگر از همین امروز اقدام نکند، سال آینده دوباره مردم شاهد مشکلاتی همچون قطع برق و تاریکی خیابان‌ها و بزرگراه‌ها و کمبود گاز و به‌تبع آن آلودگی هوا باشند، نارضایتی افزایش خواهد یافت. پس باید از همین امروز اقدام کرد.